Siirry pääsisältöön

Tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Uusimmat tekstit

Raitapaita, perusvaate arkeen

Kirjoitin joku aika sitten postauksen ompelemastani kukkapaidasta. Ostin kukkakankaan Jyväskylän Kangaskaupasta ostosreissulla, jonka teimme työkavereiden kanssa keväällä. Samalla reissulla ostin myös raitakankaan. Raitakangasta lähdin ensisijaisesti ostamaankin. Ajatuksena oli ommella arkeen peruspaita, joka on helppo yhdistää farkkuihin ja neuletakkiin. Jyväskylän Kangaskaupan kankaista olen ommellut aikaisemminkin, mm. neuletakin ja toisenkin raitapaidan. (Ja tiedoksi, että tämä ei ole maksettu mainos. Olen maksanut kankaista ihan normaalin hinnan.)

Päätin heti ostaessani, että nämä kankaat eivät saa jäädä unohduksiin kaapin pohjalle. Kässähamsterihaaste toimi tässä innoittajana tavallaan ennakkoon. Raitakangas päätyi Ottobren Elaine-malliin (Ottobre 2/2018), samaan malliin, jolla ompelin kukkapaidankin. Tein raitapaidan hieman lyhyempänä. Tai muistelen, että kukkapaitaa taisin pidentää helmasta pari senttiä, joten raitapaita on ihan kaavan pituinen.

Huolittelin pääntien trikookai…

Lokakuun kässähamsterihaaste- relaxed-mekko

Tämä ompelus on pitkään ollut keskeneräisten kasassa. Aloitin mekon ompelun jo kauan sitten Jyväskylän kangaskaupasta ostamastani trikoosta. Taisi olla nimellä talvitrikoo. Kaipasin tumman harmaata mekkoa, joka ei olisi liian ihonmyötäinen. Päädyin Ottobren (5/2016) Relaxed-malliin. 

Mekon malli näytti kuvassa juuri minulle sopivalta. Olin myös lukenut mm. Maaritse-blogista erittäin onnistuneita ompelukokemuksia tästä mekosta. Minulla ei vain kaikki oikein sujunut. Mekon taskun poikkisauma jäi vähän rypylle. Syynä ehkä liian kireällä oleva framillon-nauha. En tullut purkaneeksi saumuriommelta ja rypyt siis jäivät. Kun olin ommellut mekon kasaan, se näytti päälläni todella epäistuvalta. Siinä vaiheessa mekko joutuikin keskeneräisten kasaan ja ehkä vähän pidemmäksi aikaa.

Kässähamsterihaasteen innoittamana päätin tarttua härkää sarvista ja tehdä mekon valmiiksi. Päätin myös olla itselleni armollinen. Ajattelin, että tämä on ehkä harjoittelumekko saumuriompeluun ja framillon-nauhan käyt…

Vetoketjukorvakorut

Loppukesästä innostuin askartelemaan erilaisia koruja. Viime aikoina olenkin postannut useamman korupostauksen, mm. pyykkipojan osasta tehdystä kaulakorusta, helpoista helmikoruista, nappikorvakoruista ja jumppapallosta ompelemistani koruista. Samassa innostuksen puuskassa löysin myös jemmaamani vetoketjun osat. Nämä ovat muistaakseni päätyneet minulle ostettuani vuosia sitten nappikaupasta pussillisen jämänappeja. Seassa sattui olemaan muutama vetoketjun vedin. 

Kaksi sinisävyistä vetoketjun vedintä ovat keskenään hieman eri väriset, mutta se ei haittaa. Korut eivät kuitenkaan käytössä ole vierekkäin vaan eri puolilla päätä. Korvakorujen valmistaminen oli kyllä todella helppoa. Olen ostanut Sinellistä koruliimaa, jolla liimasin osat hopeisiin nappikorvakorupohjiin. Muuta ei sitten tarvinnutkaan tehdä. Nappikorvakorupohjat olen ostanut kauan sitten muistaakseni Sinooperista. Vastaavia saa askarteluliikkeistä ja korutarvikkeita myyvistä kaupoista.

Luulen, että näitä koruja tulee käyte…

Päivänkakkara-huivi ohjeineen

Kesällä kokeilin ystäväni kannustuksesta ensimmäistä kertaa lankojen värjäystä kasveilla. Se oli innostavaa lomahommaa ja olin todella tyytyväinen aikaansaannoksiimme. Yksi värjäämistäni vyyhdeistä oli silkki-merinoa, jonka olin ostanut Neuloosista. Värjäsin sen suopursuilla. Väristä tuli juuri sopivan keltainen. Tästä linkistä pääset lukemaan värjäyksistämme.

Tästä ihanuudesta halusin neuloa itselleni huivin. Olin kesällä selaillut saamaani Miian Laakson #miun design-kirjaa, jossa kannustetaan neulomaan ja virkkaamaan ilman valmista ohjetta ja tekemäänkin ohjeet itse. Niinpä päätin toteuttaa huivin omien toivetteni ja ajatusteni mukaan.

Valitsin huivin malliksi bumerangin, jossa lisätään silmukoita toisessa reunassa joka kerroksella ja toisessa kavennetaan joka toinen kerros. Väliin tein reikäraitarivejä keventämään ainaoikeinneuletta. Loppuun tein osion pitsiä. Pitsiosuuteen etsin sopivaa mallia #miun design-kirjasta ja netin pitsimalleista. Päädyin muokkaamaan Kodin Kuvalehden siv…

Kierrätyskoru

Työhuoneessani on rasia, johon keräilen kaikenlaista materiaalia askarteluja varten. Muutama viikko sitten katsoin, mitä kaikkea purkki oikein sisältääkään. Rasiassa oli kaksi pyykkipojista irronnutta metallista osaa. Luultavasti ne olivat rikkimenneistä muovisista pyykkipojista. En muista, mistä olen metalliosat löytänyt, mutta rasiassani ne ovat olleet jo kauan.

Aluksi suunnittelin korvakoruja, koska osia oli kaksi, mutta en kuitenkaan keksinyt niihin hyvää ideaa. Aikani osia pyöritellessäni, päätin tehdä vain toisesta yksinkertaisen kaulakorun. Sen tekemisessä ei kyllä kauaa nokka tuhissut. Avasin metalliosaa sen verran, että sain pujotettua valkoisen puuhelmen paikoilleen. Sen jälkeen pujotin mustan palloketjun osan toiseen päähän. Palloketjun olen ostanut Tampereen käsityömessuilla Paapolta. 

Nyt on erittäin yksinkertainen kaulakoru valmis. Kuvasin alkuviikosta korua lähimetsässä, jo hieman syksyisessä luonnossa. Nautin metsän rentouttavasta vaikutuksesta kiireisen työpäivän jäl…

Kukkapaita

Keväällä teimme muutaman työkaverin kanssa retken lähialueemme kangaskauppoihin. Kävimme Ommellisella ja Jyväskylän Kangaskaupassa. Minulla ei ollut lähtiessä mielessä mitään, mitä ehdottomasti olisin halunnut ommella. Yllättäen kuitenkin kummastakin liikkeestä lähti muutama kiva kangaspala mukaani. 


Kukallinen, tummansinipohjainen trikookangas löytyi Jyväskylän kangaskaupasta. Ompelin siitä itselleni arkikäyttöön sopivan paidan. Malli löytyy Ottobre 2/2018:sta nimellä Elaine. Testasin mallia jo viime kesänä ja ompelin testipaidan mieheni vanhoista t-paidoista. Paidasta tuli hyvä, joten käytin kaavaa suoraan ilman muutoksia. 


Takakappale on muutaman senttimetrin etukappaletta pidempi ja hihasauma on laskettu melko alas. Huolittelin helmassa olevat halkiot valmiilla puuvillanauhalla siisteiksi. Tykkään paidan mallista ja myös kankaasta. Paita on sopivan rento, sopii hyvin farkkujen kanssa ja pelastaa monta arkiaamua.

Syyskuun Kässähamsterihaaste- kirppisvaatteiden korjailua

Craft Candidate- blogin Teresan kanssa aloittamamme Kässähamsterihaaste2019 on ollut monessa mielessä hyvin inspiroiva haaste. Tarkoituksenamme on saada omien kaappien materiaaleja käyttöön ja keskeneräisinä roikkuvia käsitöitä valmiiksi. On ollut kiva huomata, että myös monella muulla käsitöiden tekijällä on monenlaisia jemmoja, jotka eivät pelkällä olemassa olollaan juurikaan piristä. Itsestäni ainakin tuntuu, että jemmat syövät energiaa ja tulee usein olo, että tuokin "pitäisi" tehdä. Haaste on kannustanut ainakin minua tarttumaan toimeen ja olen saanut monta jemmaa ja kasaa käyttöön. Ja ihanaa, että niin moni lukijoista on innostunut myös mukaan. Facebookin Kässähamsterihaaste2019-ryhmään voi liittyä ja jakaa kuvia omista valmistuneista töistään. Tai tämän postauksen loppuun voi linkittää oman postauksen aiheesta. Inspiroidutaan toistemme töistä ja tsempataan toisiamme haasteen onnistumisessa!

Minulle kertyy ompelukoneen viereen usein kasa korjattavia vaatteita. Niihin t…

Koruja arkeen

Tykkään koruista ja niiden tekemisestä. Arjessa niiden käyttö joskus unohtuu ja tulee laitettua vain samat korut kuin aina ennenkin. Päätin tehdä muutaman todella yksinkertaisen korun, jotka valmistuvat nopeasti, mutta niillä saa piristystä vaikka siihen kokomustaan asuun, johon joskus talven pimeinä päivinä tekee mieli pukeutua.

Minulla oli jemmassa erikoisia ja -värisiä puuhelmiä. Pujottelin niitä mustaan puuvillanyöriin satunnaisessa järjestyksessä. Ensimmäisen ja viimeisen helmen läpi pujotin nyörin vielä uudestaan. Näin helmet pysyvät paremmin paikoillaan. Kiinnitin nyörit solmuilla, joiden avulla korun pituutta voi myös säätää.


Toinen koru on vielä yksinkertaisempi kuin ensimmäinen. Näin kesällä taidenäyttelyssä eräällä näyttelyvieraalla erittäin kauniin, graafisen mekon ja sen kanssa isosta hopeahelmestä tehdyn kaulakorun. Inspiroiduin näkemästäni ja halusin samantapaisen korun myös itselleni. Minulla oli jäänyt jostain vanhasta korusta yksi iso, hopean värinen metallihelmi. P…