Siirry pääsisältöön

Kesäloman kulttuurireissuja

Lomalla ollessa tulee kierreltyä jonkin verran museoita ja näyttelyitä. Mikään kulttuurin suurkuluttaja en ole, mutta muutama kulttuuririento lomaani aina mahtuu.

Tänä vuonna kävin Mäntän kuvataideviikoilla katsomassa Pekilossa olevan nykytaiteen näyttelyn. Se oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä, niin kuin taiteen tuleekin olla. Mieleen jäi erityisesti Kaija Papun virkattu poliisiauto. Auto näytti aivan oikealta autolta ja kaikki yksityiskohdat oli tehty erittäin tarkasti joko virkaten, neuloen tai kirjoen. Auto näytti aivan oikealta, mutta virkkauksen sisällä ei ollutkaan oikeaa autoa. En tietenkään kokeillut tökkiä autoa (vaikka vähän olisi mieli tehnytkin), vaan asia selvisi teoksen tiedoista.

Näyttelyssä oli myös monia muita upeita töitä. Kannattaa käydä tutustumassa. Kuvataideviikot kestävät vielä muutaman viikon, heinäkuun loppuun asti.

Alkukesästä kävin myös pikaisesti Helsingissä.


Ateneumissa kiersin Suomen taiteen tarina-osan ja kurkistelin sisäpihalla olevaa Kaarina Kaikkosen installaatiota.


Kansallismuseo oli jäänyt minulta kokonaan käymättä aikaisemmilla Helsingin reissuilla. Siellä oli paljon katsottavaa. Itse kiinnitin huomiota näyttelyssä oleviin käsitöihin. Yllä kuva todella pienillä ristipistoilla tehdystä harjoitusliinasta. Liina, johon ilmeisesti harjoiteltiin tuleviin töihin tehtävät kuviot ja kirjaimet.Näytillä oli erittäin koristeellisia nauhapirtoja ja myös lisätietoa niistä.


Tein viime viikolla päivän mittaisen kulttuurireissun ystävieni kanssa Mäntyharjulle, taidekeskus Salmelaan. Kävin siellä ensimmäistä kertaa.
Käsitöihin liityen näyttelyssä oli Noora Schroderuksen Setelisarja, jossa taiteilija on kirjonut setelin esittämälle henkilölle uudet hiukset. Loistava ajatus. Näyttely oli muutenkin monipuolinen ja katseltavaa riitti myös kauniissa ympäristössä.Mäntyharjulta kaarsimme vielä Mikkeliin. Kenkävero oli käytävä katsomassa. Loppuun pari kuvaa sieltä.Kulttuurireissut, kuten muutkin lomamatkat, irrottavat kivasti normaaleista ympyröistä ja antavat uutta ajateltavaa. Oikein innostavia kesäpäiviä ja lomareissuja! Minä jatkan juhlamekon ompelua, jonka yritän saada valmiiksi lauantaiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…