Siirry pääsisältöön

Kesäloman kulttuurireissuja

Lomalla ollessa tulee kierreltyä jonkin verran museoita ja näyttelyitä. Mikään kulttuurin suurkuluttaja en ole, mutta muutama kulttuuririento lomaani aina mahtuu.

Tänä vuonna kävin Mäntän kuvataideviikoilla katsomassa Pekilossa olevan nykytaiteen näyttelyn. Se oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä, niin kuin taiteen tuleekin olla. Mieleen jäi erityisesti Kaija Papun virkattu poliisiauto. Auto näytti aivan oikealta autolta ja kaikki yksityiskohdat oli tehty erittäin tarkasti joko virkaten, neuloen tai kirjoen. Auto näytti aivan oikealta, mutta virkkauksen sisällä ei ollutkaan oikeaa autoa. En tietenkään kokeillut tökkiä autoa (vaikka vähän olisi mieli tehnytkin), vaan asia selvisi teoksen tiedoista.

Näyttelyssä oli myös monia muita upeita töitä. Kannattaa käydä tutustumassa. Kuvataideviikot kestävät vielä muutaman viikon, heinäkuun loppuun asti.

Alkukesästä kävin myös pikaisesti Helsingissä.


Ateneumissa kiersin Suomen taiteen tarina-osan ja kurkistelin sisäpihalla olevaa Kaarina Kaikkosen installaatiota.


Kansallismuseo oli jäänyt minulta kokonaan käymättä aikaisemmilla Helsingin reissuilla. Siellä oli paljon katsottavaa. Itse kiinnitin huomiota näyttelyssä oleviin käsitöihin. Yllä kuva todella pienillä ristipistoilla tehdystä harjoitusliinasta. Liina, johon ilmeisesti harjoiteltiin tuleviin töihin tehtävät kuviot ja kirjaimet.Näytillä oli erittäin koristeellisia nauhapirtoja ja myös lisätietoa niistä.


Tein viime viikolla päivän mittaisen kulttuurireissun ystävieni kanssa Mäntyharjulle, taidekeskus Salmelaan. Kävin siellä ensimmäistä kertaa.
Käsitöihin liityen näyttelyssä oli Noora Schroderuksen Setelisarja, jossa taiteilija on kirjonut setelin esittämälle henkilölle uudet hiukset. Loistava ajatus. Näyttely oli muutenkin monipuolinen ja katseltavaa riitti myös kauniissa ympäristössä.Mäntyharjulta kaarsimme vielä Mikkeliin. Kenkävero oli käytävä katsomassa. Loppuun pari kuvaa sieltä.Kulttuurireissut, kuten muutkin lomamatkat, irrottavat kivasti normaaleista ympyröistä ja antavat uutta ajateltavaa. Oikein innostavia kesäpäiviä ja lomareissuja! Minä jatkan juhlamekon ompelua, jonka yritän saada valmiiksi lauantaiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!