Siirry pääsisältöön

Kukkamekko osa 1

Nyt, kun ilmat ovat selvästi viilenneet ja päivät ovat alkaneet tuntumaan enemmän syksyltä, on aika katsastaa kuluneen kesän mekkokuulumiset. Rakastan nimittäin mekkoja, mutta minulla on niitä kaapissani ihan liian vähän. Tai kyllähän niitä on, mutta sellaista kesäistä kukkamekkoa en omista ollenkaan. Kiertelin kaupoissa kukkamekkoa etsien, mutta en vaan sopivaa löytänyt. Kaikissa sovittamissani oli jotain, mikä ei oikein innostanut. Väärä väri, huonosti minulle istuva malli tai sitten vaan ihan liian kallis hinta.

Kevään Suuressa Käsityö-lehdessä oli mielestäni huippuhyvä malli. Malli oli sellainen, että ylä- ja alaosia oli useita vaihtoehtoja ja niistä pystyi valitsemaan itselle sopivan yhdistelmän. Tällainen kaavojen muokkaaminen on tietysti aina mahdollista, mutta vähemmän taitavalle ompelijalle liian haasteellista tai sitten sellainen ei vain tule mieleen. Minä valitsin kaavaani putousmaisen yläosan ja leveän helman.


Ostin kankaan Eurokankaasta kesän alennusmyynnistä. Kangas oli kaunis ja minulle sopivan värinen, mutta toisaalta sen verran ohutta, että se vaati vuorikankaan.


Talven aikana ompelu on jäänyt todella vähälle, olen tehnyt korkeintaan pientä korjausompelua. Sen vuoksi mekon ompelun aloittaminen tuntui suurelta urakalta. Ompelun aikana tuntui, että ompeleminen on oikeastaan yhtä suurta ongelmanratkaisua. Koko ajan piti miettiä asioita kolmiulotteisesti ja myös ennakoida esim. tietyn sauman ompelun vaikutukset seuraaviin vaiheisiin. Mutta toisaalta tällainen pähkäily onkin juuri sopivaa, pääsee normaaleista ajatuskuvioista pois. Ehkä tämä onkin juuri harrastuksien tehtävä.


Leikkasin kankaan aikalailla kaavojen mukaan. Vyötärölle jätin vähän ylimääräistä, mikä olikin ihan hyvin ajateltu kesän herkuttelut huomioiden. Mekon ohjeessa ei ollut vuoria ja sen vuoksi vuorin kuviot piti miettiä ihan omassa päässään. Huomasin iltaisin pohtivani mekon osien ompelujärjestystä ja oikeita ja nurjia puolia. Tätä mekko ommellessani käytin aika usein ompelukoneen harsintaommelta. Huomasin sen hyödyllisyyden muutaman korjauksen jälkeen. Mekkoa piti usein sovittaa, mutta toisaalta siitä tuli itselle sopiva ja harsinnan vuoksi en joutunut purkamaan. Onnistuin lopulta aika hyvin.


Mekosta tuli kesäinen kukkamekko, jollaista olen ollut vailla. Tämä on sopivan kevyt kesäpäiviin eikä ole liian juhlava. Pyöräilykin onnistuu tässä mekossa (on testattu), ei ole siis liian pitkät helmat, mutta ei myöskään liian lyhyet. Mekkoon on helppo yhdistää neuletakki tai vaikka bolero ja jalkaan balleriinat tai korkkarit. Parasta mekossa on se, että se on päälläni hyvän tuntuinen, juuri minun kokoinen.


Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Itsekin ihastuin kivaan malliin ja kauniiseen kankaaseen. Silloin kun kohdalle saattuu kiva kangas, sitä kannattaa ostaa. Tämä sattui olemaan vielä alennuksessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…