Siirry pääsisältöön

Pieni kulttuurikierros Helsingissä

Tammikuun alussa teimme viikonloppureissun Helsinkiin mieheni kanssa. Tapasimme ystäviämme ja suunnitelmana oli, että miehet viettävät lauantai-iltapäivän lätkämatsissa ja naiset kiertävät kulttuurikohteita. Mielestäni loistava suunnitelma! HAMissa oli Kusaman näyttely vielä jonkin aikaa ja sen halusin ehdottomasti nähdä. Toinen kiinnostava kohde oli Designmuseo, jossa oli tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasen näyttely.


Designmuseo oli jäänyt minulta valitettavasti aikaisemmin kokonaan käymättä. Monella Helsingin reissulla on tullut käytyä Ateneumissa tai Kiasmassa ja pienempi museo on jotenkin vaan unohtunut.

Pidin Designmuseon sisääntulokerroksen monista yksityiskohdista, kuten Fiskarsin saksista myyntitiskin takana olevassa seinässä. Keskikerroksen perusnäyttely oli tammikuun alussa harmillisesti kiinni. Tosin aika meni nopeasti ja kulttuurikierros oli sopivan pituinen ja sisältöinen ilman perusnäyttelyäkin.

Kirsti Rantasen työt oli sijoitettu museon yläkertaan. Esillä oli tietoa taiteilijasta, paljon hänen suunnitelmiaan ja tietysti upeita töitä. En tiennyt taiteilijasta oikeastaan mitään ennen näyttelyä. Rantanen on merkittävä tekstiilitaiteilija, kuitutaiteen pioneeri, joka on palkittu mm. Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1988.
Hänen teoksensa olivat aluksi kaksiulotteisia figuratiivisia kuvakudoksia ja myöhemmin kolmiulotteisia, veistoksellisia teoksia, jotka kasvoivat jopa monumentaalisiksi teoskokonaisuuksiksi ja installaatioiksi. (Lainauksia Designmuseon sivuilta)

Kuvassa Ajatuksen kulku -teos värikkäänä spiraalina

Töissä oli käytetty paljon perinteistäkin kudontaa, toisaalta teosten muoto ei ollut aina perinteinen. Pidin paljon Ajatuksen kulku teoksesta, joka vei huomion heti näyttelyyn astuessa. Osa töistä oli niin massiivisia, että niitä piti katsella kauempaa ja joistakin tuli mieleen suuret alttaritaulut tai kirkkotekstiilit. Myös henkäyksen keveitä töitä oli vastapainona raskaille ja suurille töille. Mielenkiintoista oli myös useassa työssä käytetty spiraalimuoto, jossa spiraaliksi taivutetun metalliputken ympärille oli kudottu/punottu/pyöritelty lankaa tai muuta kudetta. Kaunein työ oli mielestäni pienoiskoossa oleva kilpailutyö Sävelkudos, jossa yhdessä osassa työtä spiraalit oli mielenkiintoisesti päällekkäin ja lomittain (kuvat alla). Työ oli suunniteltu toteutettavaksi Suomen Kansallisoopperan lämpiöön.
Kirsti Rantasen näyttely on vielä maaliskuun alkuun asti esillä. Tammikuussa on lisäksi Sano se käsin -teosreitti, joka lähtee Designmuseolta. Harmillisesti nämä työt eivät olleet vielä nähtävillä oman reissuni aikana, tammikuun alussa.
Desingmuseolta jatkoimme useissakin instagram-kuvissa vilahdelleiden pilkkujen ja pallojen pariin, Yayoi Kusaman näyttelyyn HAMiin. Värikylläiset teokset ja toistuvat mm. kurpitsan muodot virkistivät kylmänä pakkaspäivänä.


Keskityin näyttelyn ihastelemiseen ja kamera unohtui liian usein vain kaulaan. Osassa kuvissa oli myös liikaa ihmisiä, joten sen vuoksi näyttelystä on vain vähän onnistuneita kuvia.Näyttelyyn kannattaa ehdottomasti tutustua. Vielä tänä viikonloppuna ehtii, näyttely on avoinna 22.1. asti. Vierailu oli elämyksellinen ja loistava kokemus.

Toivottavasti pääsit kuvien myötä vähän kokemaan kulttuurin voimauttavaa taikaa. Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…