Siirry pääsisältöön

Pääsiäiseen kierrättäen

Pääsiäseen liittyy kevään odotus, ihanat värit ja herkut. Pääsiäinen on siitä mukava juhla, ettei siihen liity niin paljon odotuksia ja paineita kuin jouluun (vaikka ainakin väitän, etten niitä itselleni ota). Pääsiäisenä on kuitenkin kiva koristella kotia iloisilla väreillä.

Munakuppeja kierrätysmateriaaleista

Tänä vuonna innostuin taittelemaan kierrätysmateriaaleista munakuppeja. Kierrättäminen innostaa aina ja minusta on kiva näperrellä koristeita ilmaisesta materiaalista. Silloin ei myöskään haittaa, vaikka homma menisi mönkään. Materiaalit kun olisivat joka tapauksessa menneet kierrätykseen. Lisäksi ajattelen niin, että en ole ainakaan itse tekemässä lisää roskaa maailmaan ostamalla uusia askartelumateriaaleja, joista tehdyt työt kuitenkin jossain vaiheessa päätyvät roskiin. Rajansa tietysti kaikella, sekä liika tuhlaaminen että ihan kaiken tekeminen kierrätysmateriaaleista ovat ääripäitä, joten pyrin kulkemaan kultaista keskitietä.

Muistin joskus nähneeni paperista ja mm. kahvipusseista taiteltuja punotuilta näyttäviä pikkulaukkuja. Ajattelin selvittää, mikä taittelu/pujottelutekniikka on ja voiko sillä tekniikalla kokeilla munakupin tekemistä. Se tuntui sopivan pieneltä esineeltä uuden tekniikan harjoittelussa. Netistä selaamalla löysin tiedon, että punos on nimeltään hakapunos ja löysin myös ohjeet sen tekoon. Hakapunoksen tekoon löytyy ohjeita myös you tubesta. Ensin leikkasin vanhasta seinäkalenterista 4cmx9cm paperisuikaleita. Aloitin taittelun ohjeiden mukaan. Se oli ihan kivaa, mutta mielestäni hieman hankalaa. Paperisuikaleista tuli taitteluiden jälkeen melko paksuja ja paperista irtosi mustetta/väriä käsiin. Sain kuitenkin kananmunan ympäryksen verran punosta aikaiseksi.


hakapunonta

Melkein jo luovuin koko ideasta, kunnes keksin seuraavana päivänä kaapissa olevat joulukarkkien paperit. Kokeilin taittelua niillä. Ne olivatkin ohuempia ja myös helpompia taitella. Lopputulos ei ollut yhtä jämäkkää kuin paperista tehty, mutta tässä tapauksessa se ei haitannut mitään. Karkkipapereita taitellessa innostuin koko hommasta ja siinä vaiheessa päätin jo tehdä samalla tekniikalla itselleni iltalaukun vaikka niistä kahvipusseista. Katsotaan riittääkö innostus toteutukseen asti... Karkkipaperirenkuloita tein kaksi kappaletta ja ompelin renkaat toisiinsa tämän ohjeen mukaan.


munakuppi hakapunonta

Seuraavana päivänä oli vuorossa sanomalehtikokeilu. Leikkasin suikaleita, joissa oli vain tekstiä. Sanomalehti osoittautui myös oikein sopivaksi materiaaliksi, ei liian paksu, muttei myöskään liian ohut. Olen myös tyytyväinen lopputulokseen. Mustavalkoinen munakuppi sopii hyvin myös pääsiäiseen.

diy munakuppi

Maitopurkkeja menee kierrätykseen lähes jokaisesta kodista. Niiden kierrättämisestä teinkin yhden toteutuksen jo aikaisemmin. Nyt päätin kokeilla, onnistuuko maitopurkeista hakapunoksen taittelu. Jätin pitkittäin taittelut kokonaan pois materiaalin paksuuden vuoksi ja taitoin maitopurkkisuikaleet vain poikittain neljään osaan. Yhden suikaleen koko oli tässä kokeilussa 1cmx10cm. Punos onnistui myös maitopurkeista. Tässä vaiheessa olin jo pahasti koukuttunut taitteluun. Se tuntui niin hauskalta ja olisin voinut jatkaa maitopurkkisuikaleista jotain isompaakin. Materiaalia kun tuntui riittävän. Yksi työ on jo tällä hetkellä hyvällä alulla. Katsotaan riittävätkö loogisen ajattelun taitoni oikeanlaiseen lopputulokseen.

maitopurkki askartelu diy

Nyt on munakupit valmiina pääsiäistä varten. Muitakin pääsiäiskoristeita otin jo esille. Tässä linkki viime vuonna kakkuvuoasta tekemääni ovikranssiin.

Mukavaa viikkoa ja pääsiäisen odottelua vaikka askarrellen!

Kommentit

  1. Onpa kivannäköisiä! Kaikenlainen punominen on kyllä mielenkiintoista, setäni vaimo on taitava juuri tässä hakapunos lajissa, viimeksikin nähdessämme esitteli tekemäänsä kassia. Mielenkiinnolla odotan mikä työ sinulla on siellä tulossa :). Kaikenlaisten juhlapyhien koristeisiin sopivatkin monenlaiset kierrätysmatskut hyvin. Minä olen ollut viime vuosina melko laiska koristeiden tekijä, lapset ovat koulussa ja kerhossa hoitaneet sitä puolta ahkeraan niin on vähän itseltä jäänyt. Mukava pääsiäisen aikaa sinullekin!

    ps. Tuo edellisessä postauksessa oleva huivi on äärettömän kaunis. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Krista! Ehkäpä tällaiset hyvät, kierrätystä suosivat käsityötekniikat, ovat usein unohtuneet uusien ideoiden jalkoihin. Oppia voi ottaa monista vanhemmista ihmisistä, jotka ovat lajissaan taitavia. Mistä materiaalista sukulaisesi punoo kasseja? Oma isompi hakapunostyö on kyllä nyt hetken jäissä. Saas nähdä virkooko se enää vai siirtyykö suosilla pahvinkeräykseen😂

      Lapsien askartelut ovatkin ihania koristeita juhlapyhien aikaan. Meillä on vain käynyt niin, että askartelija on kasvanut (eikä yläkoulussa enää tehdä pääsiäisaskarteluja) joten nyt on taas äidin vuoro tehdä koristeita. Kiitos huivikommentista ja ihanaa pääsiäistä myös sinulle!

      Poista
    2. Eniten hän on juuri käyttänyt kahvipusseja :). Täytyisi joskus pyytää häntä opastamaan mullekin tuota tekniikkaa, aika harvoin vaan nähdään, kerta vuoteen.

      Poista
  2. Tyylikkäät munakupit, tosi hyvä idea :)

    VastaaPoista
  3. Hauska idea!
    Ja se on aina plussaa, että materiaalit löytyvät valmiina kotoa eikä niitä tarvi ostaa erikseen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin on, tosin kaapit pursuilee paljon kaikkea inspiraation varallekin. Joten ihan kaikkea ei tavis säästää😂

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h