maanantai 3. huhtikuuta 2017

Pääsiäiseen kierrättäen

Pääsiäseen liittyy kevään odotus, ihanat värit ja herkut. Pääsiäinen on siitä mukava juhla, ettei siihen liity niin paljon odotuksia ja paineita kuin jouluun (vaikka ainakin väitän, etten niitä itselleni ota). Pääsiäisenä on kuitenkin kiva koristella kotia iloisilla väreillä.

Munakuppeja kierrätysmateriaaleista

Tänä vuonna innostuin taittelemaan kierrätysmateriaaleista munakuppeja. Kierrättäminen innostaa aina ja minusta on kiva näperrellä koristeita ilmaisesta materiaalista. Silloin ei myöskään haittaa, vaikka homma menisi mönkään. Materiaalit kun olisivat joka tapauksessa menneet kierrätykseen. Lisäksi ajattelen niin, että en ole ainakaan itse tekemässä lisää roskaa maailmaan ostamalla uusia askartelumateriaaleja, joista tehdyt työt kuitenkin jossain vaiheessa päätyvät roskiin. Rajansa tietysti kaikella, sekä liika tuhlaaminen että ihan kaiken tekeminen kierrätysmateriaaleista ovat ääripäitä, joten pyrin kulkemaan kultaista keskitietä.

Muistin joskus nähneeni paperista ja mm. kahvipusseista taiteltuja punotuilta näyttäviä pikkulaukkuja. Ajattelin selvittää, mikä taittelu/pujottelutekniikka on ja voiko sillä tekniikalla kokeilla munakupin tekemistä. Se tuntui sopivan pieneltä esineeltä uuden tekniikan harjoittelussa. Netistä selaamalla löysin tiedon, että punos on nimeltään hakapunos ja löysin myös ohjeet sen tekoon. Hakapunoksen tekoon löytyy ohjeita myös you tubesta. Ensin leikkasin vanhasta seinäkalenterista 4cmx9cm paperisuikaleita. Aloitin taittelun ohjeiden mukaan. Se oli ihan kivaa, mutta mielestäni hieman hankalaa. Paperisuikaleista tuli taitteluiden jälkeen melko paksuja ja paperista irtosi mustetta/väriä käsiin. Sain kuitenkin kananmunan ympäryksen verran punosta aikaiseksi.


hakapunonta

Melkein jo luovuin koko ideasta, kunnes keksin seuraavana päivänä kaapissa olevat joulukarkkien paperit. Kokeilin taittelua niillä. Ne olivatkin ohuempia ja myös helpompia taitella. Lopputulos ei ollut yhtä jämäkkää kuin paperista tehty, mutta tässä tapauksessa se ei haitannut mitään. Karkkipapereita taitellessa innostuin koko hommasta ja siinä vaiheessa päätin jo tehdä samalla tekniikalla itselleni iltalaukun vaikka niistä kahvipusseista. Katsotaan riittääkö innostus toteutukseen asti... Karkkipaperirenkuloita tein kaksi kappaletta ja ompelin renkaat toisiinsa tämän ohjeen mukaan.


munakuppi hakapunonta

Seuraavana päivänä oli vuorossa sanomalehtikokeilu. Leikkasin suikaleita, joissa oli vain tekstiä. Sanomalehti osoittautui myös oikein sopivaksi materiaaliksi, ei liian paksu, muttei myöskään liian ohut. Olen myös tyytyväinen lopputulokseen. Mustavalkoinen munakuppi sopii hyvin myös pääsiäiseen.

diy munakuppi

Maitopurkkeja menee kierrätykseen lähes jokaisesta kodista. Niiden kierrättämisestä teinkin yhden toteutuksen jo aikaisemmin. Nyt päätin kokeilla, onnistuuko maitopurkeista hakapunoksen taittelu. Jätin pitkittäin taittelut kokonaan pois materiaalin paksuuden vuoksi ja taitoin maitopurkkisuikaleet vain poikittain neljään osaan. Yhden suikaleen koko oli tässä kokeilussa 1cmx10cm. Punos onnistui myös maitopurkeista. Tässä vaiheessa olin jo pahasti koukuttunut taitteluun. Se tuntui niin hauskalta ja olisin voinut jatkaa maitopurkkisuikaleista jotain isompaakin. Materiaalia kun tuntui riittävän. Yksi työ on jo tällä hetkellä hyvällä alulla. Katsotaan riittävätkö loogisen ajattelun taitoni oikeanlaiseen lopputulokseen.

maitopurkki askartelu diy

Nyt on munakupit valmiina pääsiäistä varten. Muitakin pääsiäiskoristeita otin jo esille. Tässä linkki viime vuonna kakkuvuoasta tekemääni ovikranssiin.

Mukavaa viikkoa ja pääsiäisen odottelua vaikka askarrellen!

8 kommenttia:

 1. Onpa kivannäköisiä! Kaikenlainen punominen on kyllä mielenkiintoista, setäni vaimo on taitava juuri tässä hakapunos lajissa, viimeksikin nähdessämme esitteli tekemäänsä kassia. Mielenkiinnolla odotan mikä työ sinulla on siellä tulossa :). Kaikenlaisten juhlapyhien koristeisiin sopivatkin monenlaiset kierrätysmatskut hyvin. Minä olen ollut viime vuosina melko laiska koristeiden tekijä, lapset ovat koulussa ja kerhossa hoitaneet sitä puolta ahkeraan niin on vähän itseltä jäänyt. Mukava pääsiäisen aikaa sinullekin!

  ps. Tuo edellisessä postauksessa oleva huivi on äärettömän kaunis. Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! Ehkäpä tällaiset hyvät, kierrätystä suosivat käsityötekniikat, ovat usein unohtuneet uusien ideoiden jalkoihin. Oppia voi ottaa monista vanhemmista ihmisistä, jotka ovat lajissaan taitavia. Mistä materiaalista sukulaisesi punoo kasseja? Oma isompi hakapunostyö on kyllä nyt hetken jäissä. Saas nähdä virkooko se enää vai siirtyykö suosilla pahvinkeräykseen😂

   Lapsien askartelut ovatkin ihania koristeita juhlapyhien aikaan. Meillä on vain käynyt niin, että askartelija on kasvanut (eikä yläkoulussa enää tehdä pääsiäisaskarteluja) joten nyt on taas äidin vuoro tehdä koristeita. Kiitos huivikommentista ja ihanaa pääsiäistä myös sinulle!

   Poista
  2. Eniten hän on juuri käyttänyt kahvipusseja :). Täytyisi joskus pyytää häntä opastamaan mullekin tuota tekniikkaa, aika harvoin vaan nähdään, kerta vuoteen.

   Poista
 2. Tyylikkäät munakupit, tosi hyvä idea :)

  VastaaPoista
 3. Hauska idea!
  Ja se on aina plussaa, että materiaalit löytyvät valmiina kotoa eikä niitä tarvi ostaa erikseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin on, tosin kaapit pursuilee paljon kaikkea inspiraation varallekin. Joten ihan kaikkea ei tavis säästää😂

   Poista

Kiitos kommentistasi!