Siirry pääsisältöön

Villasukkapostaus


Näin uuden vuoden alkajaisiksi on aina hyvä vähän siivoilla elämäänsä. Minä siivoilin tietokonettani joululomalla ja löysin kuvia neulomistani villasukista, joista piti kirjoittaa postaus jo syksyllä. Villasukat sopivat kyllä jokaiseen vuodenaikaan, joten vaikka kuvat ovat hieman syksyisiä, villasukat on jalassa aina.


Villasukat ovat sellaisia perusneuleita, joita teen aina ajoittain enkä aina niitä edes kuvaile. Sukat teen aina tarpeeseen, joten ne menevät heti käyttöön, eikä niistä tule siksi blogattuakaan. Tämän postauksen sukilla on kuitenkin tarinansa. Aloitin neulomaan monivärisiä sukkia itselleni 2015-2016 talvena. Lanka on muistaakseni Langin Jawoll Magic. Ensimmäinen sukka valmistui keväällä 2017. Siitä kirjoitin blogiinkin, postaus täällä. Viime keväänä kaipasin ohuita, kivanvärisiä villasukkia itselleni ja päätin neuloa parin yksinäiselle sukalleni. Kuinkas siinä sitten kävikään? Samoilla puikoilla ja silmukkamäärillä myöhemmin neulottusta sukasta tuli pienempi. Käsialani oli tiukentunut viime vuosien aikana, koska olen neulonut jonkin verran enemmän. Kuvissakin toisen sukan löysyys näkyy. En kuitenkaan viitsinyt purkaa ensin neulottua sukkaa, joten näillä nyt mennään. 
Tästä kokeumuksesta viisastuneena, päätin ottaa härkää sarvista ja neuloa itselleni molemmat sukat samalla kertaa. Ja jotten pääsisi liian helpolla, kokeilin samalla neuloa sukat varpaista varteen. Näin saan varsista mahdollisimman pitkät. 


Kesällä neuloin harmaiden sukkien helppoja osuuksia automatkoilla. Kantapää meinasi tuottaa harmaita hiuksiakin, mutta siitäkin selvisin. Ei se loppujen lopuksi niin vaikeaa ollutkaan. Ohjetta katselin täältä.
Sukat valmistuivat loppukesällä. Niitä on käytetty ahkerasti, koska ne ovat juuri sopivan paksuiset ja väri on sellainen, että ne sopivat kaikkien vaatteiden kanssa. Ja mikä parasta, nyt molemmat sukat ovat samankokoiset. Samalla opin uuden taidon ja saatan neuloa seuraavatkin sukat tällä tavalla.


Kommentit

 1. Eipä ole tullut mieleenkään, että sukat voi neuloa toisinpäin. Piti oikein googlata ohjeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, uutta voi oppia. Onhan se vähän enemmän aivotyöskentelyä vaativaa tehdä tuttua juttua nurinkurisessa järjestyksessä, mutta tämä sukkien neulomistapa on kyllä ihan järkevä. Varsista voi tehdä niin pitkät kuin lankaa riittää eikä tarvitse muistaa kavennusten paikkaa toista sukkaa neuloessa, kun samat jutut tekee molempiin sukkiin peräkkäin. Suosittelen kokeilemaan :-)

   Poista
 2. Oho, onpas iso ero tosiaan sukissa! Hauska, että jaksoit opetella uuden tavan. Minullakin on ollut joskus mielessä, että pitäisi yrittää mutta en ole vielä jaksanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itsekin yllättynyt, että käsiala voi muuttua noin paljon. Mutta sainpahan syyn opetella uutta. Uusi neulomistapa vaati kyllä viitseliäisyyttä jonkin verran, että pääsi alkuun. Ja kantapää toisen kannustuspotkun, mutta muu olikin helpompaa. Onnistuis sinultakin ihan varmasti, kannattaa kokeilla.

   Poista
 3. Mäkin siivoilin kuvia koneeltani. Mutta en löytänyt villasukkakuvia.
  Mä neulon normaalisti sukat, tuota juttua en ole kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin tämä oli ihan uusi tapa neuloa sukat. Vanha tapa on ihan hyvä myös, kun tekee sukat saman tien valmiiksi asti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…