Siirry pääsisältöön

Villasukkapostaus


Näin uuden vuoden alkajaisiksi on aina hyvä vähän siivoilla elämäänsä. Minä siivoilin tietokonettani joululomalla ja löysin kuvia neulomistani villasukista, joista piti kirjoittaa postaus jo syksyllä. Villasukat sopivat kyllä jokaiseen vuodenaikaan, joten vaikka kuvat ovat hieman syksyisiä, villasukat on jalassa aina.


Villasukat ovat sellaisia perusneuleita, joita teen aina ajoittain enkä aina niitä edes kuvaile. Sukat teen aina tarpeeseen, joten ne menevät heti käyttöön, eikä niistä tule siksi blogattuakaan. Tämän postauksen sukilla on kuitenkin tarinansa. Aloitin neulomaan monivärisiä sukkia itselleni 2015-2016 talvena. Lanka on muistaakseni Langin Jawoll Magic. Ensimmäinen sukka valmistui keväällä 2017. Siitä kirjoitin blogiinkin, postaus täällä. Viime keväänä kaipasin ohuita, kivanvärisiä villasukkia itselleni ja päätin neuloa parin yksinäiselle sukalleni. Kuinkas siinä sitten kävikään? Samoilla puikoilla ja silmukkamäärillä myöhemmin neulottusta sukasta tuli pienempi. Käsialani oli tiukentunut viime vuosien aikana, koska olen neulonut jonkin verran enemmän. Kuvissakin toisen sukan löysyys näkyy. En kuitenkaan viitsinyt purkaa ensin neulottua sukkaa, joten näillä nyt mennään. 
Tästä kokeumuksesta viisastuneena, päätin ottaa härkää sarvista ja neuloa itselleni molemmat sukat samalla kertaa. Ja jotten pääsisi liian helpolla, kokeilin samalla neuloa sukat varpaista varteen. Näin saan varsista mahdollisimman pitkät. 


Kesällä neuloin harmaiden sukkien helppoja osuuksia automatkoilla. Kantapää meinasi tuottaa harmaita hiuksiakin, mutta siitäkin selvisin. Ei se loppujen lopuksi niin vaikeaa ollutkaan. Ohjetta katselin täältä.
Sukat valmistuivat loppukesällä. Niitä on käytetty ahkerasti, koska ne ovat juuri sopivan paksuiset ja väri on sellainen, että ne sopivat kaikkien vaatteiden kanssa. Ja mikä parasta, nyt molemmat sukat ovat samankokoiset. Samalla opin uuden taidon ja saatan neuloa seuraavatkin sukat tällä tavalla.


Kommentit

 1. Eipä ole tullut mieleenkään, että sukat voi neuloa toisinpäin. Piti oikein googlata ohjeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, uutta voi oppia. Onhan se vähän enemmän aivotyöskentelyä vaativaa tehdä tuttua juttua nurinkurisessa järjestyksessä, mutta tämä sukkien neulomistapa on kyllä ihan järkevä. Varsista voi tehdä niin pitkät kuin lankaa riittää eikä tarvitse muistaa kavennusten paikkaa toista sukkaa neuloessa, kun samat jutut tekee molempiin sukkiin peräkkäin. Suosittelen kokeilemaan :-)

   Poista
 2. Oho, onpas iso ero tosiaan sukissa! Hauska, että jaksoit opetella uuden tavan. Minullakin on ollut joskus mielessä, että pitäisi yrittää mutta en ole vielä jaksanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itsekin yllättynyt, että käsiala voi muuttua noin paljon. Mutta sainpahan syyn opetella uutta. Uusi neulomistapa vaati kyllä viitseliäisyyttä jonkin verran, että pääsi alkuun. Ja kantapää toisen kannustuspotkun, mutta muu olikin helpompaa. Onnistuis sinultakin ihan varmasti, kannattaa kokeilla.

   Poista
 3. Mäkin siivoilin kuvia koneeltani. Mutta en löytänyt villasukkakuvia.
  Mä neulon normaalisti sukat, tuota juttua en ole kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin tämä oli ihan uusi tapa neuloa sukat. Vanha tapa on ihan hyvä myös, kun tekee sukat saman tien valmiiksi asti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Idea ylioppilaan rahalahjaan

Kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat suunnittelevat juhliaan. Juhliin osallistuvat sukulaiset ja muut läheiset miettivät, mikä olisi hyvä lahja nuorelle. Usein raha on omaa elämäänsä aloittevalle mieluisin vaihtoehto. Rahasta ei jää varsinaista muistoa, mutta nuori voi hankkia asioita, joita oikeasti tarvitsee.

Minä askartelin yhteiskortin rahalahjasta lähipiirimme ylioppilaalle. Lahja on siis usean henkilön yhteinen. Tässä kortissa oli käytettävissä 250 € ja rakensin siitä kortin, jonka summa näyttää mahdollisimman suurelta. Jos yhden 50 €:n setelin vaihtaisi vaikka kymppeihin, saisi vielä enemmän nollia luvun perään. Vastaavanlaisen kortin olen nähnyt joskus aikaisemmin, mutta nyt aloittaessani askartelua, en löytänyt ohjetta mistään. Eli idea ei ole minun omani.

Käärin jokaisen setelin rullalle niin, että nolla jää sopivasti keskelle ja laitoin klemmarilla pötkön kiinni sekä ylä- että alareunastaan. Osassa seteleistä piti taittaa ensin muutaman sentin pätkä setelin toisesta…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…