Siirry pääsisältöön

Munamosaiikkia


Kiertotaloutta käsityötvistillä- koulutuksessa, jossa opiskelen Jyväskylän Taitokeskuksessa, opiskelimme viime viikolla munamosaiikin tekemistä. Ohjeistuksen sain opettajaltamme, museonlehtori Raija Manniselta. Munamosaiikin teko on juuri sopivaa askartelupuuhaa pääsiäisen tienoille. Keräsin perheemme käyttämien kananmunien kuoret talteen ja liotin niitä vedessä. Tämä siksi, että sain helposti irrotettua munankuoren sisäpinnalla olevan kalvon. Näin ollen kuori liimaantuu paremmin kiinni. 


Minulla oli tallessa vanha teepurkki, jonka maalasin ensin akryylimaalilla mustaksi. Tummasta pohjasta valkoiset munankuoret erottuvat paremmin. Kun maali oli kuivaa, levitin sormella Eri Keeperiä pienelle alueelle. Painoin siihen palan kuorta. Kuoren päälle voi laittaa myös palan leivinpaperia ja sen päältä painella niin, että kuori menee pieniksi palasiksi. Sen jälkeen kuoren paloja pystyi vielä liikuttelemaan esimerkiksi hammastikulla ja samalla tehdä sopivasti tilaa palojen väliin. Näin edettiin purkkia ympäri pieni osa kerrallaan. Ylimääräiset liimat voi pyyhkäistä kostealla liinalla pois. Minä lisäilin seuraavana päivänä vielä muutamia pikkupaloja tyhjiin kohtiin, jotta pinta olisi suunnilleen tasaisen näköinen. Kun liima oli kuivunut, pinnan saattoi hioa hiekkapaperilla, mutta minä jätin sen työvaiheen väliin. Levitin valmiin työn pintaan lakkaa. 

kierrätysaskartelu

Valmis munankuorimosaiikkipurkki saa ainakin aluksi toimia värikynäpurkkina. Katsotaan, mitä käyttöä sille keksin myöhemmin. Tykkään purkin graafisuudesta ja yksinkertaisuudesta. Työtä oli kiva tehdä. Sama homma saattaisi onnistua myös lasten kanssa, mutta kannatta silloin levittää liimaa vaikka siveltimellä. Liimaisilla sormilla kuoren kiinnittäminen voi olla hankalaa. Ihana-lehden sivuillakin oli kokeiltu munamosaiikkia, vähän yksinkertaisemmalla ohjeella. Tästä pääsee rairuohopurkin ohjeeseen. Myös Kangaskorjaamolla-blogin Johanna oli kokeillut munankuorimosaiikkia ja askarrellut kortteja. Johannan ihania sydänkortteja pääset katsomaan tästä.

munankuorimosaiikki

Oikein ihanaa ja virkistävää pääsiäisen aikaa sinulle! 

munankuoret mosaiikki askartelu

Kommentit

 1. Upea idea!
  Mulle ei olisi ikinä tullut mieleen, että munankuoria voisi käyttää näin. Kiitos mahtavasta vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta ihanalta kurssilta saa kaikenlaisia kivoja ideoita. Tällä tekniikalla voi päällystää vaikka mitä, esim. kukkaruukkuja, tarjottimia, maljakoita. Oli aika kivaa näpertämistä ja sopi hyvin näin pääsiäisen aikaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!