Siirry pääsisältöön

Rentouttavia ristipistoja

Olen tehnyt ristipistoja jossain vaiheessa elämääni enemmänkin. Nuorempana rakastin niiden pikkutarkkaa nyhertämistä. Ehkä ne vain sopivat silloiseen mielentilaani. Edelleenkin pidän siitä, miltä ristipistot näyttävät. Pidän myös siitä miten tyhjä kangas täyttyy värikkäistä rukseista muodostaen uusia kuvioita.Tammikuun alennusmyyntireissulta löysin itselleni Ideaparkin Tigeristä ristipistoiltavan kännykän suojakuoren. Ja vielä omaan puhelimeeni oikein kokoisen. Omani kun ei koskaan ole viimeisintä mallia. Hintaa kuorella oli huimat 3 euroa.

Onnellisena löydöstäni aloin miettiä sopivaa kirjontakuviota kuoreen. Pakkauksessa oli mukana langat ja muutama malli. Päädyin pakkauksen omaan malliin, joka täytti kuoren melkein kokonaan. Käytin osaksi omia kirjontalankoja mukana tulleiden lisäksi. Tein pistot kirjontalangan kahdella säikeellä eli jaoin langan aina kolmeen osaan.


Viikonloppuna nautinkin ristipistojen tekemisestä. Silikoniseen kuoreen pistot oli helppo tehdä. Siitä sai myös hyvin purettua muutamat laskuvirheestä johtuvat väärät pistot. Kuoresta tuli kiva ja otin sen heti käyttöön. Kuvausalustana tämän postauksen kuvissa minulla oli Ikean kirja Älska textil, jossa on kauniita ja inspiroivia kuvia monipuolisesta tekstiilien käytöstä.Iloa viikkoon räntäkeleistä ja liukkaista kaduista huolimatta!

Kommentit

 1. Toihan on hauska! Tunnistaa hyvin oman puhelimensa.
  Minäkin tein ennen paljon ristipistokäsitöitä, mutta nyt se on jotenkin jäänyt ihan kokonaan. Täytyykin viritellä vanha rakas harrastus uudelleen henkiin. Lankojakin on kaapissa vaikka millä mitalla.
  Mukavaa laskiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin! Pulkkamäkeen ei taida tänään olla asiaa, mutta pullat on syöty kahteen otteeseen :-) Joo, kaivat vaan langat esiin ja alat pistelemään. Ehkä nykyään useat ristipistomallit tuntuu vähän vanhanaikaisilta. Pitäis löytää jostakin modernimpia malleja.

   Poista
 2. Onpa kiva! Viis vanhanaikaisuudesta! Ristipistot tuo elämään väriä ja nykyään on uudenaikaisiakin malleja. Juuri selailin atelje margarethan mainosta ja ajattelin et onpa hankalia malleja, ihan kuin maalauksia.... Mut tuo kännykkäkuori on kiva! Ja tarpeeksi pienitöinen, olisikohan siellä munkin kännykkään sopiva kuori! Nostetaan ristipistot uudelleen hitiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, nyt vaan uusia malleja ja käyttötarkoituksia kehittelemään. Ristipistotaulut on jo niin nähty. Tigerin nettisivuilta oli ainakin vaikea löytää yhtään kännykkäkoteloa, kaupasta saattais löytyä. Kannattaa käydä katsomassa, jos sattuu ohi kulkemaan.

   Poista
 3. Onpa nätti! :) Hyvin valitut värit, tykkään! :) Mäkin haluaisin, mutta käytän sellaista läpällistä koteloa ja vielä en ole nähnyt sellaista minkä vois kans koristella ristipistoin.. ehkä vielä joku päivä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) En olisi ehkä valinnut lilaa koteloa, jos muita värivaihtoehtoja olisi ollut. Huomasin yllätyksekseni, että värihän oli oikeastaan tosi kiva. Musta tai muu neutraali väri olisikin ehkä ollut tylsä. Voiskohan läpällisen kotelon läppäosaan tehdä itse muutamia reikiä ja pistellä siihen ristipistoja ;-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…