Siirry pääsisältöön

Jyväskylän kädentaitomessukuulumiset

Viime viikonloppuna Jyväskylän Paviljongissa oli Kädentaitomessut.  Minä vietin lauantaipäivästä suuren osan messuilla yhdessä ystäväni kanssa. Kädentaitomessut olivat paljon pienemmät kuin Tampereen vastaavat, mutta samalla myös väljemmät. Ihmisiä oli liikkeellä melko paljon, varsinkin aamupäivästä. Iltapäivää kohden väki hieman väheni ja tilaa oli entistä enemmän. Messuhallin jaksoi hyvin kiertää, eikä tullut liian ähky olo kaikesta näkemästään. Paikalla oli monenlaisia kädentaitajia ja yrittäjiä, loistavia tuoteideoita ja paljon kaikkea kaunista. Tarvikkeita ja materiaalia oli myös jonkun verran. Itse olisin ehkä kaivannut hieman enemmän työnäytöksiä tai pikkuluentoja käsitöihin liittyen.

Tässä hieman kuvia messuilta. Kuviin on pyydetty lupa näytteilleasettajalta.

Aluksi muutama inspiroiva kuva Taitokeskus Aivian osastolta. Näytteillä oli mm. käsityökoululaisten valmistamia tuotteita. Paikalla sai tehdä keraamisesta astianpalasta sormuksen. Minäkin tein itselleni sormuksen mustavalkoisesta lautasen palasta. Palaset oli jo valmiiksi hiottu. Minun tehtäväksi jäi hioa keraamisen palan taustaa ja sormuspohjaa niin, että liima tarttuu liimattavaan kohtaan paremmin. Palanen liimattiin pikaliimalla. Sain sormuksen sormeeni jo minuutin kuivumisen jälkeen.

Valaisin oli tehty erilaisista käsin tehdyistä papereista.

Korutarvikkeet oli aseteltu kauniisti vanhan höyläpenkin päälle kierrätettyihin metalliastioihin.
Messuilla oli melko paljon erilaisia koruyrittäjiä. Korut onkin ihania, pieniä ja niitä voi omistaa vaikka kuinka paljon. Tässä Jenni Saksa Design:n värikkäitä ja näyttäviä huopakoruja. Todella kauniita malleja ja kevyitä käytössä. Pidin korujen muotokielestä ja väreistä. 
Loistava innovaatio kierrätykseen oli Otsina-osuuskunnan suunnittelema kierrätyspiste. Pyörillä liikuteltavaan kierrätettyyn pahvisäiliöön sai sisälle tarpeen mukaan yhdestä kolmeen kierrätysmuovista valmistettua roskapussia. Pussit oli helppo irrottaa ja kuljettaa siinä roskat kierrätyspisteeseen. Myynnissä oli myös kestohedelmäpusseja, jotka oli valmistettu kauniista vanhoista verhokankaista. Ostokset pakattiin kierrätyspussiin, joka oli valmistettu aikakauslehden sivuista. 

Tyylikkäitä ja ajattomia vaatteita ja asusteita valmistava Design Pylsy oli myös mukana messuilla, kuten monena aikaisempana vuotenakin. Tuotteet ovat laadukkaita ja hyvin suunniteltuja. Anu Pylsy esitteli kaunista villakankaista viittaa, jonka pystyi pukemaan päälleen monella eri tavalla. Taidokasta käsityötä Joutsasta.Jotenkin tuli mummola mieleen kierrätetyistä valaisimista, jotka oli valmistettu kakkukuvuista, emalimukeista ja aterimista. Tuotteet oli valmistanut Annan Paja Jämsästä. Riemua romusta, lukee Annan käyntikortissakin. Annan Paja tekee myös emalitöitä, rakukeramiikkaa ja kankaanpainantaa. Ihanat puuhelmistä valmistetut korut vetivät värikkyydellään puoleensa. Tuotteet olivat Koi Design:n valmistamia. Valikoimaan kuului koruja ja muita käsityötuotteita. Erityisen ihania olivat mielestäni puuhelmistä valmistetut kaulakorut. Näyttäviä, mutta ei liian raskaita. Ja värit olivat niin piristäviä. 
Hopeisissa koruissa minua kiehtoi niihin kirjoitetut sanat. Pitkulaisissa korvakoruissa oli teksti Tänään olen kiitollinen. Niin hyvin sanottu. Korut olivat Vernada Designin valmistamia. Vernada Design valmistaa myös muunneltavia monitoimikoruja, joissa voi yhdistellä esimerkiksi kaulakorun ja rannekorun yhdeksi pidemmäksi kaulakoruksi. Todella loistava idea. Laadukkaita, kauniita ja monikäyttöisiä koruja. Messuilta minun mukaani lähti vain Kotilieden Käsityölehden tilaus ja sen mukana saadut kaupanpäälliset. Niistä onkin itselle iloa ainakin vuodeksi eteen päin.

Lämmin kiitos Mediapro Messuille messulipuista! Oli hyvä kokemus, josta sai iloa ja inspiraatiota omaan arkeen.

Kommentit

 1. Ihanaa katsella pienten yrittäjien loistavia innovaatioita ja käden taitoja!
  Messut näyttivät todella monipuolisilta ja mielenkiintoisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Messuilla on aina kiva käydä, kun näkee, miten hienoja käsityöläisiä Suomesta löytyy. Toivottavasti kauppa kävi hyvin ja käy jatkossakin pienillä käsityöyrittäjillä.

   Poista
 2. Kiitos parhaasta messuseurasta :) Tunnelmataltiointi on onnistunut upeasti. Hyviä kuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi :-) Kuulumiset tuli vaihdettua samalla, vaikka paljon kaikkea ihanaa katseltavaa olikin. Kuvia tuli otettua ihan reilusti ja oli aika vaikea valita blogiin vain osa. Kiva, jos kuvista välittyy meidän kokemat tunnelmat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…