Siirry pääsisältöön

Huovutettu huiviTämän postauksen huivin tarina alkaa vuosien takaa. Neuloin nuorena jonkin verran, mutta sitten kaikki käsityöt melkein unohtuivat opiskelujen ja perheen perustamisen aikoihin. Reilu kymmenen vuotta sitten lainasin kirjastosta ihastuttavan kirjan Hetaleita poropeukaloille: yli 30 helppoa ja näyttävää neulemallia. Kirjan ovat toimittaneet Ulla Huhtala ja Reija Nieminen. Kirja innosti minua tarttumaan pitkästä aikaa puikkoihin ja virkkuukoukkuun. Tein kirjan ohjeilla muutaman työn. Tämä punainen Huopanen-langasta virkattu huivi oli niistä yksi. 


Huivi oli helppo tehdä ja siinä ei tarvinnut olla kovin tarkka. Kirjan ohjeissa kannustettiin muutenkin luovuuteen ja suurpiirteisyyteen (hyvässä mielessä). Huivi oli valmistuttuaan ihan hyvä, mutta koska se oli virkattu huopuvasta langasta, siitä irtosi lankanöyhtää. Huivi jäi käyttämättä ja vuosia se vei turhaan tilaa huivilaatikostani. Jonkun siivouspuuskan aikoihin pohdin huivin kohtaloa ja päätin kuitenkin säästää sen. Heitin sen pyykkikoriin, koska arvelin huovutuksen auttavan ongelmaan. 


Pyykkikorissakin se joutui odottelemaan vuosia. Harmillista sinänsä eikä kovin järkevää, tiedän, mutta niin vain arjessa joskus käy. Nyt kässähamsterihaasteen heitettyäni päätin hoitaa myös puolivalmiit tai korjausta odottelevat käsityöt valmiiksi. Siksi tartuin huiviin ja rullasin sen kahden ison kylpypyyhkeen sisään. Rullan sidoin puuvillalangalla kiinni ja laitoin pötkön pyykkikoneeseen pienen pulverimäärän kanssa. Pyöräytin koneen lyhyellä 40 asteen ohjelmalla.


Huivi huopui loistavasti. Nyt siitä ei lähde lankanöyhtää irti ja siltikin se on vielä ihan sopivan kokoinen. Mielestäni huivi ei tiivistynyt koneessa liikaa. Olen varsin tyytyväinen aikaansaannokseeni.


Tänään kävelylenkin jälkeen kuvasin huivin ihanassa, vähän jo keväisessä auringonpaisteessa. Ilmavuutensa vuoksi huivia voi hyvinkin vielä käyttää, vaikka ilmat ovatkin lämpenemään päin. 

Aurinkoista ja leppoisaa sunnuntaita! Ja hyvää hiihtolomaa lomalaisille!


Kommentit

 1. Ihana!
  Koristeellinen, mutta varmasti myös lämmittävä, vaikka onkin reikiä täynnä. Joskus asiat antavat odotuttaa itseään ja ne heräävät uudelleen eloon jonakin sopivana hetkenä. Tuskin olisit postannut tästäkään kauniista huivista, jos olisit käyttänyt sitä jo vuosia.
  Ja on niin mahtava, kun tänä viikonloppuna alkoi tuntua, näyttää ja kuulostaakin ihan keväältä. Linnutkin olivat sitä mieltä, että kevät saa tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina! Joskus ajan kuluminen on vain hyvä asia :-) Viikonloppuna oli todellakin keväinen ilma. Valo ja lämpö tuntui ihanan odotetulta. Katsotaan nyt, miten kevät etenee. En kyllä kaipaisi enää lisää lunta ja pakkasta. Toivotaan aurinkoa arkeenkin!

   Poista
 2. Kaunis huivi! :) Ensin luulin, että on ihan tarkoituksella huovutettu. Hauskaa, että olikin ns. "korjaushuovutus". Kiva, että huivi sai uuden elämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huiviohjeessa oli maininta, että huivin voi myös huovuttaa. Se tuli mieleen, kun punaista nöyhtää vaan irtosi huivista. Huovutus oli kyllä hyvä ratkaisu saada huivi käyttöön.

   Poista
 3. Näinhän se elämässä joskus käy, mutta huivillesi sattui onnellisesti, kun pääsi vielä kerran uudella yrittämällä ja jatkojalostamalla käyttöön!

  VastaaPoista
 4. Hieno lopputulos. Ehdottomasti käytttöön ❤

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!