Siirry pääsisältöön

Kinnasneulatekniikan harjoittelua

kinnasneula

Arvostan suuresti perinteisiä tapoja tehdä käsitöitä. Olin joskus kuullut ja lukenutkin kinnasneulatekniikasta, mutta itse en sitä ollut koskaan kokeillut. Tiesin, miltä tällä tekniikalla tehty työ näyttää, mutta ajattelin sen vaikuttavan melko vaikealta toteuttaa. 


Viime marraskuussa, pimeimpään aikaan vuodesta, sain mahdollisuuden vierailla työpaikkani lähellä olevassa palvelutalossa työn puitteissa. Siellä tapasin ihanan Anjan, jonka kanssa juttelimme käsitöistä, molempia kiinnostavasta aiheesta. Anja kertoi myös tehneensä useat lapaset kinnasneulatekniikalla. Minähän innostuin valtavasti tavatessani kinnasneulatekniikan taitajan ja kysyin, voisiko hän opettaa tekniikan minullekin. Anjakin innostui. Hän oli nimittäin oppinut taidon Viipurin läänin kiertävässä kotiteollisuuskoulussa ennen sotia 1940-luvulla. Siellä opettaja oli toivonut, että jokainen oppilas opettaisi tämän taidon jollekin, siirtää näin perinteistä käsityötaitoa eteen päin. Anja ei ollut vielä tavannut ketään, joka olisi ollut kiinnostunut taidosta. Hän on jo iäkäs ja oli onnellinen saadessaan innostuneen oppilaan.

kinnasneulatekniikka

Kävin Anjan luona harjoittelemassa tekniikkaa. Harjoitteluun tarvittiin kinnasneula, jonka sain Anjalta lainaan ja paksuhkoa lankaa. Minulla oli vuosia kaapissa odotellut valkoinen Huopanen-lanka. Alkuvaiheessa vaalealla langalla tekniikkaa on helpompaa harjoitella. Tein muutamia harjoittelupistoja ja Anja kärsivällisesti näytti työn etenemistä moneen kertaan. Tekniikan suunnilleen opittuani jatkoin harjoittelua kotona. 

käsityö

Päätin tehdä tekniikalla ranteenlämmittimet, koska ne olisivat melkein vain suoraa pötköä. Aloitin työn ranteesta tekemällä sopivan kokoisen renkaan, jota lähdin kasvattamaan ylöspäin. Peukaloiden kohdalle tein aukot ja loppuosan tein käteen sopivaksi hieman kavennellen. 

neulakinnas

Kinnasneulatekniikoita on useita erilaisia. Kaikissa kuitenkin käytetään kinnasneulaa, joka on litteä, paksuhko ja melko pitkä. Ja kaikissa neulalla ommellaan lankoja toistensa yli ja ali. Anjan opettama tekniikka luokitellaan venäläiseksi 2+2+2-tekniikaksi. Luvut kertovat, monenko langan yli ja ali neulalla kuljetaan. Tästä linkistä pääset tutustumaan tekniikkaan tarkemmin.

ranteenlämmittimet

rannekkeet

Tekniikka oli loppujen lopuksi helppo, kun sen oppi, niin kuin moni muukin asia. Työn jälki näyttää erilaiselta kuin virkattu tai neulottu ja se on melko tiivistä. Nämä ranneekket lämmittävätkin oikein kunnolla. Ei ihme, että ennen vanhaan kinnasneulalla tehtyjä kintaita pidettiin nahkarukkasten alla metsähommissa. Ne sai nopeasti työnnettyä käteen, kun ranneosa oli suora ja tiiviinä neuleena ne lämmittivät.

perinnetekstiili

Nyt, kun kinnasneulatekniikalla tehdyt rannekkeet on jo valmiina ja olleet käytössäkin, olen aloittanut tekemään kintaita. Ne olen aloittanut kärjestä. Olen huomenna menossa opettajani luokse saamaan lisäoppia. Ehkä kintaat valmistuvat ennen kesää. Ainakin olen oppinut taidon, jota en olisi jaksanut opetella pelkästään kirjojen tai videoiden äärellä. Samalla, kun olen oppinut perinteikkään taidon, olen saanut ihanan, uuden ystävän.

Tämän postauksen myötä toivotan jo ennakkoon hyvää ystävänpäivää ja mukavaa viikkoa!


Ja kiitos tyttärelleni käsimallina toimimisesta!

Kommentit

 1. Voi miten ihana tarina! Aivan upeaa, ja varmasti myös uudelle ystävällesikin palkitsevaa. Jälki on kaunista - tuolla tekniikalla saat varmasti upeat kintaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä itsellenikin ollut merkittävä asia. Elämä joskus yllättää positiivisesti.

   Poista
 2. Kauniit ranteenlämmittimet olet tehnyt ystävän opeilla. Kinnasneulatekniikka on kyllä kiehtovan erilainen. Ainut miinuspuoli on se että sitä ei voi purkaa vain langasta vetämällä niin kuin neuletta tai virkkausta. Yksi kerroskin on aika korkea, että työ on suht joutuisaa. Itselleni olen tehnyt neulakinnastekniikalla baskerin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Kinnasneulatekniikassa on kyllä hyvät ja huonot puolensa. Sitä täytyy jotenkin tehdä pieni osa kerrallaan ja sovitella välillä. Mä en ole onneksi joutunut purkamaan kuin ihan pienen pätkän. Se oli kyllä aika työlästä. Hienoa, että tekniikka on sullekin tuttua!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…