Siirry pääsisältöön

Kynttilät jämäpätkistä


Vaikka kynttilät eivät oikein kuulu tähän vuodenaikaan, postaan niistä silti yhden postauksen verran. Askartelin nimittäin pääsiäisen alla muutaman, lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistetun kynttilän. Toisen vein pääsiäisen aikaan tuliaiseksi ja toinen jäi omaan käyttöön. 


Kaikki lähti liikkeelle yllä olevasta metallisesta pähkinäpurkista. Olimme ystävien kanssa Kööpenhaminassa reissussa. Hotellissa oli tarjolla pähkinöitä yllä olevassa purkissa. Purkki oli söpö ja kivan kokoinen, joten toin sen matkalaukussa kotiin. Reissussa ihailimme myös kauniita, purkkiin valettuja kynttilöitä, joissa oli teksti, hygge. Päätin siis tehdä pähkinäpurkkiin hygge-kynttilän. 


Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilin kynttilöiden valamista jämäkynttilöistä. Olin ostanut sydänlankaa jo ennen joulua. Nyt tein metallisen pähkinäpurkin pohjaan reiän, josta pujotin sydänlangan ja laitoin langan purkin pohjaan teipillä kiinni. Teipillä kannattaa peittää myös reikä kunnolla. Toisen kynttilän tein tyhjään kenkälankkipurkkiin. Siihen laitoin sydänlangan pohjaan, purkin sisäpuolelle, kiinni teipillä. Sama idea olisi toiminut myös metallisessa purkissa. Langan toisen pään solmin coktail-tikun ympärille.


Sulattelin vesihauteessa valkoisia kynttilänpätkiä ja valutin sulaa massaa muotteihin. Massaa saikin kulumaan melko paljon. Vaikka kynttilä näytti jo valmiilta, kuivuessaan se kutistui jonkun verran ja sydänlangan viereen tuli koloja. Sulatin vielä seuraavana päivänä lisää massaa ja täytin muotteja hieman.


Leikkasin valkoisesta akvarellipaperista sopivan suikaleen, johon leimailin tekstin hygge. Liimasin suikaleiden päät päällekän ja tuliaiskynttilä oli valmis. Sen sai Tanskan reissussa kanssamme ollut ystäväpariskunta. Lasipurkissa oleva kynttilä ei kaivannut mitään koristeekseen, joten se sai jäädä sellaisekseen. Kuvassa näkyvän tulitikkurasian olen koristellut joulun aikaan vanhalla nuottipaperin palalla. Näin sen voi jättää koristeeksi kynttilöiden viereen. 


Iloa alkavaan viikkoon ja auringonpaistetta päiviisi!

Kommentit

 1. Sieviä kynttilöitä! "Kynttilänjämäkynttilöiden" teko on ollut minulla ja isälläni jo ties kuinka monen joululoman perinteenä. Teemme niitä esimerkiksi kahvikuppeihin ja erilaisiin laseihin, ja käytämme samat astiat aina seuraavana vuonna uudestaan. (Paitsi tietysti ne, jotka ovat menneet lahjoiksi.) Ensi talvena voisimmekin tosiaan tehdä kynttilöitä metallisiin säilykepurkkeihin, näyttää nimittäin tosi kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Nyyti! Ensi jouluna minäkin tiedän, mitä teen lahjoiksi :-) Täytyy etsiä kivoja kahvikuppeja kirppareilta. Kynttilöiden valaminen oli kyllä mukavaa puuhaa.

   Poista
 2. Ihanat tuliaiset nuo kynttilä ja duunattu tulitikkurasia.
  Tästä huomaa, ettei tarvitse olla kummoisetkaan materiaalit, kun luova henkilö tarttuu toimeen <3
  Aurinkoista vappuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, materiaalit eivät maksaneet juuri mitään. Sydänlanka ja tietysti tulitikkurasia on ostettu. Kynttilän pätkiä minulla on jemmassa vielä enemmänkin, joten samaa harrastusta voin jatkaa. Materiaalit eivät ihan heti lopu. Kiitos samoin sinulle, Kirsti Kaija!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!