Siirry pääsisältöön

Ohje suloiseen kirjanmerkkiin

ohje kirjanmerkki

Tämä viikko hujahti jotenkin vauhdilla. Viikko oli nimetty Taidon ja käsityön viikoksi ja ajatuksenani oli tehdä käsityöaiheisia postauksia vaikka joka päivä. Mutta toteutukseen asti eivät ajatukseni yltäneet. Joka päivä kuitenkin tein jotain käsitöitä, eli siinä mielessä viikko oli minulle taidon ja käsityön viikko, kuten lähes kaikki viikot. Eilen illalla toteutin idean, johon sain inspiraation Pieni Lintu-blogin postauksesta


Luen kirjoja jonkin verran. Usein yöpöydällä on muutama kirja, joita luen vaihdellen fiiliksen mukaan. Kuvissa olevaa kirjaa en ole vielä aloittanut. Kirjanmerkkinä on usein vain kirjaston lainauskuitti tai joku postikortti. Neuloin pienen lapasen, joka toimii hyvin kirjanmerkkinä ja tuo myös hyvän mielen suloisuudellaan.

ohje minilapaseen

Tässä ohje, jos haluat neuloa samanlaisen.

Luo 2,5 mm:n puikoille 12 silmukkaa. Minulla lankana Cascade Yarnsin Heritage. Neulo sileää suljettua neuletta 7 kerrosta. Tässä kohtaa tulee peukalon paikka. Neulo puikon alusta 2 silmukkaa eri värisellä langalla ja siirrä neulotut silmukat takaisin puikolle. Jatka sileää neuletta vielä 8 kerrosta. Aloita kärkikavennukset. Neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa kaksi silmukkaa takareunoistaan oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on vain yksi silmukka, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Poimi peukaloa varten silmukat, neljä valmista silmukkaa + 1 silmukka molemmista sivuista. Eli peukalossa on yhteensä 6 silmukkaa (2 silmukkaa jokaisella puikolla). Neulo peukaloa 3 kerrosta ja tee kärkikavennukset neulomalla kaksi silmukkaa yhteen jokaisella puikolla. Katkaise lanka ja vedä se viimeisten kolmen silmukan läpi. Päättele langat. Virkkaa ketjusilmukkapötkö, jonka päättelet myös lapasen sisään. Toiseen päähän voit kiinnittää puuhelmiä. 

diy ohje

lapanen diy

Kirjanmerkin neulominen oli kivaa ja se valmistui nopeasti. Lukulaseja kyllä tarvittiin niitä neuloessa, sen verran pieni lapanen oli kyseessä.

minilapanen

Mukavaa palmusunnuntaita ja aurinkoa alkavaan viikkoon! Ja kiitos kälylle kuvan ihanasta kukkakimpusta, joka ei kyllä ollut minulle, mutta ilostutti myös minua.


Kommentit

 1. Voi kuinka söpö kirjanmerkki! Tämän ohjeen laitan talteen, join tehdä näitä ystäville ensi jouluksi, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpö siitä todellakin tuli. Ole hyvä, kiva, että ohjeesta on iloa. Lahjaideana tämä onkin tosi hyvä, valmistuu nopeasti, mutta ilostuttaa varmasti.

   Poista
 2. Söpö kirjanmerkki. Kiitos hienosta lahjaideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti Kaija! Ja ole hyvä. Hyvät ideat on kiva jakaa myös muille.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!