Siirry pääsisältöön

Päivänkakkara-huivi ohjeineen

Helppo huivi

Kesällä kokeilin ystäväni kannustuksesta ensimmäistä kertaa lankojen värjäystä kasveilla. Se oli innostavaa lomahommaa ja olin todella tyytyväinen aikaansaannoksiimme. Yksi värjäämistäni vyyhdeistä oli silkki-merinoa, jonka olin ostanut Neuloosista. Värjäsin sen suopursuilla. Väristä tuli juuri sopivan keltainen. Tästä linkistä pääset lukemaan värjäyksistämme.
                                      Huiviohje

Tästä ihanuudesta halusin neuloa itselleni huivin. Olin kesällä selaillut saamaani Miian Laakson #miun design-kirjaa, jossa kannustetaan neulomaan ja virkkaamaan ilman valmista ohjetta ja tekemäänkin ohjeet itse. Niinpä päätin toteuttaa huivin omien toivetteni ja ajatusteni mukaan.

Neuleohje

Valitsin huivin malliksi bumerangin, jossa lisätään silmukoita toisessa reunassa joka kerroksella ja toisessa kavennetaan joka toinen kerros. Väliin tein reikäraitarivejä keventämään ainaoikeinneuletta. Loppuun tein osion pitsiä. Pitsiosuuteen etsin sopivaa mallia #miun design-kirjasta ja netin pitsimalleista. Päädyin muokkaamaan Kodin Kuvalehden sivuilla ollutta pitsimallia tähän sopivammaksi. Huivi on oikeastaan oma yhdistemäni aikaisemmin neulomaani ja vähän uutta.  Yritin neuloa huivin mahdollisimman helpolla, ilman ohjeiden tuijottelua. Päättelin silmukat joustavalla päättelyllä. Tällainen siitä sitten tuli. 

Neulottu huivi ohje

Nimesin huivin Päivänkakkara-huiviksi, koska sen väri sattuu olemaan aika lähellä päivänkakkaran mykerön väriä. Toisekseen tästä huivista tulee kesä mieleen. 

En ole mikään tarkka ohjeiden noudattaja tehdessäni käsitöitä. Siksi tätäkään ohjetta ei ole kirjoitettu tarkasti rivi riviltä. Tässä kuitenkin suuntaa antava ohje, mikäli haluat itsellesi samanlaisen neuloa. Viestiä voi laittaa, jos on kysyttävää.  Ja somessa voi kuvia jakaa #päivänkakkarahuivi.

Perusosuus
Aloita luomalla 3 silmukkaa. Neulo ainaoikeinneuletta. Nosta molemmissa reunoissa koko työn ajan puikon ensimmäinen silmukka nurin neulomatta.

Tee lisäys joka kerta neulomalla puikon toinen silmukka etu- ja takareunastaan. Takaisin päin palatessa silmukka on tietysti puikon toiseksi viimeinen. 

Toisessa reunassa neulo puikon kaksi viimeistä silmukka oikein yhteen vain työn oikealla/aloitus puolella.

Eli aloituskerroksella/oikealla puolella 2. silmukka neulotaan etu- ja takareunasta ja puikon 2 viimeistä neulotaan oikein yhteen. "Nurjalla" puolella neulotaan muuten oikeaa, mutta toiseksi viimeinen silmukka neulotaan sekä etu- että takareunasta.

Reikärivi
Jatka ainaoikeinneuletta, kunnes huivi kaipaisi reikäriviä. Reikärivi tehdään niin, että puikon alun lisäyksen jälkeen tee langannosto ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Jatka näin puikko loppuun asti. Minun huivissani reikärivejä on noin 20 kerroksen välein.

Pitsiosuus
Siinä vaiheessa, kun lankaa ei ole enää kovin paljon jäljellä (ehkä neljäsosa kokonaisesta kerästä) tai kyllästyt neulomaan ainaoikeinneuletta, aloita pitsiosuus. Minä aloitin pitsin heti kymmenennen reikärivin jälkeen. Toisen reunan silmukoiden lisäykset ja toisen reunan kavennukset jatkuivat myös pitsiosuuden ajan. Pitsiosuudessa toistuu kahdeksan silmukan kuvio niin monta kertaa kuin se puikolle mahtuu. Jäljelle jääneet silmukat neuloin oikein. Laita silmukkamerkki puikon alkuun heti lisäyksen jälkeen. Kun aloitusreunassa on alun nostettavan silmukan ja lisäyssilmukan jälkeen kahdeksan silmukkaa ennen silmukkamerkkiä, voi kahdeksan silmukan kuvion aloittaa jo lisäyksen jälkeen. 



Kun lanka uhkaa loppua, päättele silmukat.


Tämä huivi tulee itselleni ihan varmasti aktiiviseen käyttöön. Huivi on sopivan kokoinen ja tuntuu ihanalta. Tykkään siitä, että huivilla on tarpeeksi pituutta, että se yltää hyvin kaulan ympäri ja myös siitä, ettei huivi ole leveimmästä kohdastaan kovin leveä. Huivin väri on myös minulle juuri sopiva. Vaikka väristä tulee kesä mieleen, sävyssä on kuitenkin jo häivähdys syksyä.

Helppo pitsihuivi


Kommentit

  1. Ihana! <3
    Ja vaikka huivi tuo mieleen kesän, niin sehän on väriltään just tänä syksyn trendien mukainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli kyllä ihana. En tiedä niinkään trendeistä, mutta hyvältä keltainen väri näyttää syksylläkin :-)

      Poista
  2. Opin uutta, en olekaan ennen tiennyt mikä on bumerangimalli. Puuttuukohan ohjeesta jostain kohtaan silmukoiden lisäyksiä? Jos kolmella silmukalla aloitetaan ja lisätään kerroksen alussa 1 s ja kavennetaan 1 s lopussa, niin silmukoiden määrä pysyy kolmena. Muuten kyllä ymmärsin ohjeen.

    Kuuulostaa upealta, että neuleohje tuosta noin vain puikkoja heilutellessa pulpahtaa mieleen. Kävinkin katselamassa kesällä noita lankavärjäyspostauksia. Tämä on kyllä tosi kaunis päivänkakkaran väri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! Kiva, kun kommentoit ja ihanaa, että jaksoit lukea ohjeenkin hyvin. Eli bumerangimallissa lisätään silmukoita molemmissa reunoissa 1s ja vain toisessa reunassa kavennetaan. Voisin sen vielä hieman selkeämmin ohjeeseen korjata. Kiitos sulle tästä huomiosta!

      Poista
    2. Niin joo! Oishan tuo pitänyt tajuta, että lisätään joka kerroksella yksi silmukka aloitusreunaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin oikein neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tullut tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkave

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Avainkaulanauhoja työpäivään

Töissä on hyvä, että avaimet ovat aina käden ulottuvilla. Kätevintä on roikottaa niitä kaulassa, jolloin ne eivät unohdu mihinkään pöydän nurkalle. Kaikissa vaatteissakaan ei ole aina taskuja, johon avaimet kätevästi saisi. Tällaisin ajatuksin aloin tekemämään itselleni avaikaulanauhoja, koska kyllästyin ei niin kovin kauniisiin mainoskaulanauhoihin. Huomasin myös, että todella pienellä väkertämisellä saa työpäivää piristävän asusteen valmiiksi. Nämä avainkaulanauhat kuuluvat pika-askarteluihin, ainakin helmiversioiden osalta. Eli tällaisen ehtii vielä pyöräyttää vaikka ystävälle lahjaksi huomisen ystävänpäivän kunniaksi. Varsinkin, jos kotona sattuu olemaan oikeanlaisia tarvikkeita. Valkoinen helmiavainnauha on tehty puuvillaisesta mustasta nyöristä ja valkoisista puuhelmistä. Taitoin pitkän nyörin kaksinkerroin ja laitoin keskelle avainrenkaan. Perään vuorotellen solmu ja helmi, niin monta kertaa kuin helmiä haluaa laittaa. Nyörin päät voi solmia niskan taakse yhteen