Siirry pääsisältöön

Päivänkakkara-huivi ohjeineen


Kesällä kokeilin ystäväni kannustuksesta ensimmäistä kertaa lankojen värjäystä kasveilla. Se oli innostavaa lomahommaa ja olin todella tyytyväinen aikaansaannoksiimme. Yksi värjäämistäni vyyhdeistä oli silkki-merinoa, jonka olin ostanut Neuloosista. Värjäsin sen suopursuilla. Väristä tuli juuri sopivan keltainen. Tästä linkistä pääset lukemaan värjäyksistämme.
                                      

Tästä ihanuudesta halusin neuloa itselleni huivin. Olin kesällä selaillut saamaani Miian Laakson #miun design-kirjaa, jossa kannustetaan neulomaan ja virkkaamaan ilman valmista ohjetta ja tekemäänkin ohjeet itse. Niinpä päätin toteuttaa huivin omien toivetteni ja ajatusteni mukaan.


Valitsin huivin malliksi bumerangin, jossa lisätään silmukoita toisessa reunassa joka kerroksella ja toisessa kavennetaan joka toinen kerros. Väliin tein reikäraitarivejä keventämään ainaoikeinneuletta. Loppuun tein osion pitsiä. Pitsiosuuteen etsin sopivaa mallia #miun design-kirjasta ja netin pitsimalleista. Päädyin muokkaamaan Kodin Kuvalehden sivuilla ollutta pitsimallia tähän sopivammaksi. Huivi on oikeastaan oma yhdistemäni aikaisemmin neulomaani ja vähän uutta.  Yritin neuloa huivin mahdollisimman helpolla, ilman ohjeiden tuijottelua. Päättelin silmukat joustavalla päättelyllä. Tällainen siitä sitten tuli. 


Nimesin huivin Päivänkakkara-huiviksi, koska sen väri sattuu olemaan aika lähellä päivänkakkaran mykerön väriä. Toisekseen tästä huivista tulee kesä mieleen. 

En ole mikään tarkka ohjeiden noudattaja tehdessäni käsitöitä. Siksi tätäkään ohjetta ei ole kirjoitettu tarkasti rivi riviltä. Tässä kuitenkin suuntaa antava ohje, mikäli haluat itsellesi samanlaisen neuloa. Viestiä voi laittaa, jos on kysyttävää.  Ja somessa voi kuvia jakaa #päivänkakkarahuivi.

Perusosuus
Aloita luomalla 3 silmukkaa. Neulo ainaoikeinneuletta. Nosta molemmissa reunoissa koko työn ajan puikon ensimmäinen silmukka nurin neulomatta.

Tee lisäys joka kerta neulomalla puikon toinen silmukka etu- ja takareunastaan. Takaisin päin palatessa silmukka on tietysti puikon toiseksi viimeinen. 

Toisessa reunassa neulo puikon kaksi viimeistä silmukka oikein yhteen vain työn oikealla/aloitus puolella.

Eli aloituskerroksella/oikealla puolella 2. silmukka neulotaan etu- ja takareunasta ja puikon 2 viimeistä neulotaan oikein yhteen. "Nurjalla" puolella neulotaan muuten oikeaa, mutta toiseksi viimeinen silmukka neulotaan sekä etu- että takareunasta.

Reikärivi
Jatka ainaoikeinneuletta, kunnes huivi kaipaisi reikäriviä. Reikärivi tehdään niin, että puikon alun lisäyksen jälkeen tee langannosto ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Jatka näin puikko loppuun asti. Minun huivissani reikärivejä on noin 20 kerroksen välein.

Pitsiosuus
Siinä vaiheessa, kun lankaa ei ole enää kovin paljon jäljellä (ehkä neljäsosa kokonaisesta kerästä) tai kyllästyt neulomaan ainaoikeinneuletta, aloita pitsiosuus. Minä aloitin pitsin heti kymmenennen reikärivin jälkeen. Toisen reunan silmukoiden lisäykset ja toisen reunan kavennukset jatkuivat myös pitsiosuuden ajan. Pitsiosuudessa toistuu kahdeksan silmukan kuvio niin monta kertaa kuin se puikolle mahtuu. Jäljelle jääneet silmukat neuloin oikein. Laita silmukkamerkki puikon alkuun heti lisäyksen jälkeen. Kun aloitusreunassa on alun nostettavan silmukan ja lisäyssilmukan jälkeen kahdeksan silmukkaa ennen silmukkamerkkiä, voi kahdeksan silmukan kuvion aloittaa jo lisäyksen jälkeen. Kun lanka uhkaa loppua, päättele silmukat.


Tämä huivi tulee itselleni ihan varmasti aktiiviseen käyttöön. Huivi on sopivan kokoinen ja tuntuu ihanalta. Tykkään siitä, että huivilla on tarpeeksi pituutta, että se yltää hyvin kaulan ympäri ja myös siitä, ettei huivi ole leveimmästä kohdastaan kovin leveä. Huivin väri on myös minulle juuri sopiva. Vaikka väristä tulee kesä mieleen, sävyssä on kuitenkin jo häivähdys syksyä.Kommentit

 1. Ihana! <3
  Ja vaikka huivi tuo mieleen kesän, niin sehän on väriltään just tänä syksyn trendien mukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli kyllä ihana. En tiedä niinkään trendeistä, mutta hyvältä keltainen väri näyttää syksylläkin :-)

   Poista
 2. Opin uutta, en olekaan ennen tiennyt mikä on bumerangimalli. Puuttuukohan ohjeesta jostain kohtaan silmukoiden lisäyksiä? Jos kolmella silmukalla aloitetaan ja lisätään kerroksen alussa 1 s ja kavennetaan 1 s lopussa, niin silmukoiden määrä pysyy kolmena. Muuten kyllä ymmärsin ohjeen.

  Kuuulostaa upealta, että neuleohje tuosta noin vain puikkoja heilutellessa pulpahtaa mieleen. Kävinkin katselamassa kesällä noita lankavärjäyspostauksia. Tämä on kyllä tosi kaunis päivänkakkaran väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Kiva, kun kommentoit ja ihanaa, että jaksoit lukea ohjeenkin hyvin. Eli bumerangimallissa lisätään silmukoita molemmissa reunoissa 1s ja vain toisessa reunassa kavennetaan. Voisin sen vielä hieman selkeämmin ohjeeseen korjata. Kiitos sulle tästä huomiosta!

   Poista
  2. Niin joo! Oishan tuo pitänyt tajuta, että lisätään joka kerroksella yksi silmukka aloitusreunaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!