Siirry pääsisältöön

Syyskuun Kässähamsterihaaste- kirppisvaatteiden korjailua

vaatteen korjaus

Craft Candidate- blogin Teresan kanssa aloittamamme Kässähamsterihaaste2019 on ollut monessa mielessä hyvin inspiroiva haaste. Tarkoituksenamme on saada omien kaappien materiaaleja käyttöön ja keskeneräisinä roikkuvia käsitöitä valmiiksi. On ollut kiva huomata, että myös monella muulla käsitöiden tekijällä on monenlaisia jemmoja, jotka eivät pelkällä olemassa olollaan juurikaan piristä. Itsestäni ainakin tuntuu, että jemmat syövät energiaa ja tulee usein olo, että tuokin "pitäisi" tehdä. Haaste on kannustanut ainakin minua tarttumaan toimeen ja olen saanut monta jemmaa ja kasaa käyttöön. Ja ihanaa, että niin moni lukijoista on innostunut myös mukaan. Facebookin Kässähamsterihaaste2019-ryhmään voi liittyä ja jakaa kuvia omista valmistuneista töistään. Tai tämän postauksen loppuun voi linkittää oman postauksen aiheesta. Inspiroidutaan toistemme töistä ja tsempataan toisiamme haasteen onnistumisessa!

päänaukon korjaus

Minulle kertyy ompelukoneen viereen usein kasa korjattavia vaatteita. Niihin tarttuminen on energiaa vievää eikä siksi kasa useinkaan pienene vaan päin vastoin. Muutama viikko sitten päätin tarttua toimeen. 

Sinapinkeltaisen paidan olen saanut ystävältäni, koska hän ei enää käyttänyt sitä. Ihastuin paidan väriin ja sovittamatta paitaa olin valmis kotiuttamaan sen meille. Paita oli kyllä minulle ihan sopiva, mutta kaulus ei ollutkaan mieleinen. Se nousi melko ylös ja tuntui kuristavalta. Päätin korjata sen. Ratkoin satiinisen kauluksen irti ja leikkasin kauluksen puoliksi. Suurensin kaula-aukkoa sopivasti. Käytin kauluksen satiinia vähän vinokaitaleen tavoin kankaan oikealla puolella huolittelemassa kaulusta. 


vaatteen muodistaminen

Tein pienet laskokset kaula-aukon toiseen laitaan, koska kaula-aukko oli muuten liian löysä. En tajunnut ennen ompelua tarkistaa asiaa. Onneksi pienillä laskoksilla asia korjaantui. Samalla piiloutui satiinisuikaleessa ollut sauma. 

vaatteen korjaus


Paidan niskassa oli aikaisemminkin halkio ja satiinikauluksessa pieni nappi ja nappilenkki. Paita menee pään yli ilman halkiotakin, mutta se on kaunis yksityiskohta selkäpuolella, joten se sai sinne jäädä. Ompelin napin ja lenkin satiinikaitaleen kohdalle. Lopputulos on onnistunut. Nyt paitaa tulee käytettyä ja sen väri sopii loistavasti syksyyn.

kuinka korjaan kirppisvaatteen


Toinen korjaamani vaate oli kirppislöytö. Kiinnitin Lahden Fidalla huomiota tunikan kivaan kankaaseen, jonka ruusut näyttivät ristipistoilta. Edullinen tunika lähti mukaani. Kotona huomasin, että napituskaitale ei pysy kuosissaan. Näyttää siltä, kuin paita olisi liian tiukka, vaikkei näin ollutkaan. Lisäksi hihatampit olivat mielestäni jotenkin epäsiistin näköisiä. 


päänaukon korjaaminen
Tässä siistitty lopputulos

Leikkasin hihatampit kokonaan pois ja poistin hihoista myös napit. Rinnuksen napituslistan ompelin kokonaan kiinni, koska tunika mahtuu päälle ilman nappien avaamista. Vaihdoin napit myös mielestäni nätimpiin, valkoisiin helmiäisnappeihin. Muutos tunikassa on melko pieni, mutta tekee siitä siistimmän näköisen. 


napituskaitaleen korjaus

Onko sinulla kaappeihin unohtuneita kankaita tai lankoja? Tai onko keskeneräisten käsitöiden kasa vain kasvanut? Haasteeseen ehtii vielä hyvin mukaan. Oman postauksen voi syyskuun ajan linkittää tähän alle. Kässähamsterihaaste on voimassa tämän vuoden loppuun asti. 

Mukavaa ja käsitöiden täyteistä syyskuuta sinulle!
You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter


Kommentit

 1. Ihan mielettömän kivat paita ja tunika! Hyvä kirppislöytö oli tuo ristipistokankainen tunika kyllä. Ja tykkään minäkin tuosta sinapinkeltaisesta paidasta. Mahtavaa, että sait korjattua käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään molemmista paidoista ja nyt niitä voi käyttääkin. Joskus vain korjaushommaan ryhtyminen kestää, koska korjaaminen on työläämpää kuin uuden tekeminen. Eikä lopputuloksen onnistuminenkaan ole aina varmaa. Näihin olen tyytyväinen.

   Poista
 2. Ihan mahtava taito tuunata vaatteita sopivammiksi ja mieleisemmiksi itselle! Tää on sitä ekologisuutta parhaimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä korjausompelutaidosta on hyötyä ollut. Monesti mennään kyllä yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta eihän se haittaa ;-)

   Poista
 3. Olipa hyvä oivallus nuo laskokset paidan päätielle. Tykkään tosi paljon epäsymmetrisistä vaatteista. Eipä se tosiaan aina vaadi paljon, kun vaatteen saa korjattua/ muutettua käyttökelposeksi. Ajatustyö voi olla se isoin ponnistus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä sun kanssa, Johanna. Miten se ajatustyö joskus vaatiikin niin paljon. Tästä sinapinkeltaisesta paidasta on tullut korjauksen jälkeen yksi lempivaatteeistani, joka on helppo yhdistää farkkuihin tai hameeseen. Paita on materiaaliltaan siistimpi kuin trikoopaidat ja siksi aika monikäyttöinen. Laskokset tulivat vähän niin kuin suunnittelematta, mutta ovat minunkin mielestä kivat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!