Meillä on tapana viettää ystäväni kanssa joka kesä, ihan oma muutaman päivän käsityöleiri heidän mökillään. Useampana vuonna olemme tehneet jotain kumpaakin kiinnostavaa ja kokeilleet jotain uutta käsityö- tai askartelutekniikkaa. Aikaisempina vuosina olemme innostuneet nokipainannasta, kuvansiirrosta, makrame-solmuilusta ja betonitöistä.
Tämän vuoden kokeiltava asia oli kasveilla lankojen värjääminen. Jonna, ystäväni, oli jo talven aikana aiheeseen perehtynyt ja kokeillutkin sitä vähän. Ensimmäisenä keräsimme kasveja ja laitoimme kiehumaan yhteen kattilaan lupiinin kukkia, toiseen lupiinin varsia ja lehtiä ja kolmanteen suopursuja. Lehdet ja varret olimme pilkkoneet saksilla pienemmiksi.
Jätimme kasvit kiehumaan noin tunniksi. Onneksi keitoksemme kiehuivat ulkosalla, emme nimittäin seuranneet vierestä koko ajan kasvien kiehumista. Ulkona oli kylmä ja kahvia oli mukavampi juoda sisällä. Tästä johtuen ensimmäinen lupiinin kukkien keitosvesi kiehui melkein kokonaan yli. Lisäsimme kuitenkin hieman vettä lupiiniliemeen ja päätimme värjätä siinä vain pienen määrän lankaa.
Kun kasvit olivat kiehuneet tarpeeksi, kaadoimme liemen puuvillaharson läpi, jotta kasvin osat saatiin liemestä pois. Lisämme liemeen alunaa sopivasti (noin 10g alunaa/100g lankaa). Liemen piti olla koko ajan lämmintä, mutta se ei saanut kiehua. Yllä olevassa kuvassa näkyy lupiinien varsista ja lehdistä tehty liemi, jossa on valkoinen puuvillalanka ja pinkki villalanka värjäytymässä.
Tämä vihertävä liemi ja lanka on lupiinien kukkien vähäinen värjäysliemi, johon on laitettu valkoista Huopanen-lankaa.
Yllä olevassa kattilassa on suopursujen värjäämä vesi ja siellä yksi vyyhti villalankaa ja toinen silkki-merinoa. Me annoimme lankojen värjäytyä kattiloissaan noin tunnin ajan, jonka jälkeen sammutimme hellan levyt. Tämän jälkeen jätimme langat värjäysveteen vielä yön ajaksi.
Aamulla huuhtelimme vyyhdit järvivedessä, laitoimme ne kuivumaan ja ihastelimme työmme tuloksia. Väri tarttui lankoihin hieman eri tavalla riippuen langan laadusta. Kuvissa näkyy viisi vyyhtiä ja ne on värjätty seuraavasti, vyyhdit vasemmalta lukien:
- valkoinen puuvillalanka lupiinien varsi-lehti värjäys- valkoinen huopuva lanka lupiinien kukat (tosin hieman liian vähän värjäävää nestettä)
- pinkki villalanka, lupiinien varsi-lehti värjäys
- valkoinen villalanka, suopursut
- valkoinen silkki-merinolanka, suopursut
Seuraavana päivänä oli vielä pakko hakea uusi iso kimppu lupiineja ja kokeilla sama uudestaan. Sen onnistumisesta lupaan kirjoittaa uuden postauksen lähipäivinä. (Tästä linkistä pääset lukemaan lupiinipostauksen.)
Olin aina ajatellut, että lankojen värjääminen kasveilla on kovin haasteellista ja työlästä. Sellaiselta, etten minä sitä uskalla lähteä kokeilemaan. Kokeilu osoitti, ettei se kovin vaikeaa ollutkaan. Tosin muiden postauksia aiheesta lukiessani huomasin, että tapoja värjätä lankoja on ilmeisesti monia. Meidän värjäyksemme onnistuivat tällä tavalla ihan hyvin ja olimme tyytyväisiä lopputuloksiin. Vielä emme tiedä, kuinka väri pysyy langoissa, kun niitä pesee. Toivotaan kuitenkin, että pysyy.
Lupiinien kukinta taitaa jo olla ohi, mutta monenlaisia kasveja lankojen värjäykseen löytyy luonnosta vaikka kuinka paljon. Suosittelen kokeilemaan.
Minunkin on pitänyt monta kertaa kokeilla kasvivärjäystä. Upeita värejä olette saaneet lankoihinne! Kiva oli lukea tästä testauksesta.
VastaaPoistaTämä oli kyllä innostavaa. Kiva, jos tykkäsit lukea tästä. Viikonloppuna on luvassa toinen osa.
PoistaMielenkiintoisia kesäpuuhia teillä.
VastaaPoistaKauniita lankoja saittekin aikaiseksi <3
Nämä oli juurikin kesäpuuhia. Ja mielellään ulkona tehtäviä. Sotkua nimittäin saattaisi syntyä sisätiloissa. Kiitos, tykkään itsekin paljon lankojen murretuista väreistä.
PoistaTämä on koukuttavaa puuhaa. Kiva kun kirjoitit testauksestanne, se inspiroi aina.....ja kauniita lankoja tuli. Lopputuloksesta tosiaankaan aina tiedä.
VastaaPoistaKiitos viestistä! Sinulla taitaa olla kokemusta asiasta :-) Tämä saattaa kyllä olla juurikin sellaista hommaa, johon koukuttuu. Niin ihanaa kesäpuuhaa, jossa saa olla ulkona ja tutkia luontoa ja saa vielä lopputuloksena kauniita värejä (ja joskus yllätyksellisiä) langoissa.
Poista