Siirry pääsisältöön

Syyskuun Kässähamsterihaaste- kirppisvaatteiden korjailua

vaatteen korjaus

Craft Candidate- blogin Teresan kanssa aloittamamme Kässähamsterihaaste2019 on ollut monessa mielessä hyvin inspiroiva haaste. Tarkoituksenamme on saada omien kaappien materiaaleja käyttöön ja keskeneräisinä roikkuvia käsitöitä valmiiksi. On ollut kiva huomata, että myös monella muulla käsitöiden tekijällä on monenlaisia jemmoja, jotka eivät pelkällä olemassa olollaan juurikaan piristä. Itsestäni ainakin tuntuu, että jemmat syövät energiaa ja tulee usein olo, että tuokin "pitäisi" tehdä. Haaste on kannustanut ainakin minua tarttumaan toimeen ja olen saanut monta jemmaa ja kasaa käyttöön. Ja ihanaa, että niin moni lukijoista on innostunut myös mukaan. Facebookin Kässähamsterihaaste2019-ryhmään voi liittyä ja jakaa kuvia omista valmistuneista töistään. Tai tämän postauksen loppuun voi linkittää oman postauksen aiheesta. Inspiroidutaan toistemme töistä ja tsempataan toisiamme haasteen onnistumisessa!

päänaukon korjaus

Minulle kertyy ompelukoneen viereen usein kasa korjattavia vaatteita. Niihin tarttuminen on energiaa vievää eikä siksi kasa useinkaan pienene vaan päin vastoin. Muutama viikko sitten päätin tarttua toimeen. 

Sinapinkeltaisen paidan olen saanut ystävältäni, koska hän ei enää käyttänyt sitä. Ihastuin paidan väriin ja sovittamatta paitaa olin valmis kotiuttamaan sen meille. Paita oli kyllä minulle ihan sopiva, mutta kaulus ei ollutkaan mieleinen. Se nousi melko ylös ja tuntui kuristavalta. Päätin korjata sen. Ratkoin satiinisen kauluksen irti ja leikkasin kauluksen puoliksi. Suurensin kaula-aukkoa sopivasti. Käytin kauluksen satiinia vähän vinokaitaleen tavoin kankaan oikealla puolella huolittelemassa kaulusta. 


vaatteen muodistaminen

Tein pienet laskokset kaula-aukon toiseen laitaan, koska kaula-aukko oli muuten liian löysä. En tajunnut ennen ompelua tarkistaa asiaa. Onneksi pienillä laskoksilla asia korjaantui. Samalla piiloutui satiinisuikaleessa ollut sauma. 

vaatteen korjaus


Paidan niskassa oli aikaisemminkin halkio ja satiinikauluksessa pieni nappi ja nappilenkki. Paita menee pään yli ilman halkiotakin, mutta se on kaunis yksityiskohta selkäpuolella, joten se sai sinne jäädä. Ompelin napin ja lenkin satiinikaitaleen kohdalle. Lopputulos on onnistunut. Nyt paitaa tulee käytettyä ja sen väri sopii loistavasti syksyyn.

kuinka korjaan kirppisvaatteen


Toinen korjaamani vaate oli kirppislöytö. Kiinnitin Lahden Fidalla huomiota tunikan kivaan kankaaseen, jonka ruusut näyttivät ristipistoilta. Edullinen tunika lähti mukaani. Kotona huomasin, että napituskaitale ei pysy kuosissaan. Näyttää siltä, kuin paita olisi liian tiukka, vaikkei näin ollutkaan. Lisäksi hihatampit olivat mielestäni jotenkin epäsiistin näköisiä. 


päänaukon korjaaminen
Tässä siistitty lopputulos

Leikkasin hihatampit kokonaan pois ja poistin hihoista myös napit. Rinnuksen napituslistan ompelin kokonaan kiinni, koska tunika mahtuu päälle ilman nappien avaamista. Vaihdoin napit myös mielestäni nätimpiin, valkoisiin helmiäisnappeihin. Muutos tunikassa on melko pieni, mutta tekee siitä siistimmän näköisen. 


napituskaitaleen korjaus

Onko sinulla kaappeihin unohtuneita kankaita tai lankoja? Tai onko keskeneräisten käsitöiden kasa vain kasvanut? Haasteeseen ehtii vielä hyvin mukaan. Oman postauksen voi syyskuun ajan linkittää tähän alle. Kässähamsterihaaste on voimassa tämän vuoden loppuun asti. 

Mukavaa ja käsitöiden täyteistä syyskuuta sinulle!
You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter


Kommentit

  1. Ihan mielettömän kivat paita ja tunika! Hyvä kirppislöytö oli tuo ristipistokankainen tunika kyllä. Ja tykkään minäkin tuosta sinapinkeltaisesta paidasta. Mahtavaa, että sait korjattua käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkään molemmista paidoista ja nyt niitä voi käyttääkin. Joskus vain korjaushommaan ryhtyminen kestää, koska korjaaminen on työläämpää kuin uuden tekeminen. Eikä lopputuloksen onnistuminenkaan ole aina varmaa. Näihin olen tyytyväinen.

      Poista
  2. Ihan mahtava taito tuunata vaatteita sopivammiksi ja mieleisemmiksi itselle! Tää on sitä ekologisuutta parhaimmillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä korjausompelutaidosta on hyötyä ollut. Monesti mennään kyllä yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta eihän se haittaa ;-)

      Poista
  3. Olipa hyvä oivallus nuo laskokset paidan päätielle. Tykkään tosi paljon epäsymmetrisistä vaatteista. Eipä se tosiaan aina vaadi paljon, kun vaatteen saa korjattua/ muutettua käyttökelposeksi. Ajatustyö voi olla se isoin ponnistus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin samaa mieltä sun kanssa, Johanna. Miten se ajatustyö joskus vaatiikin niin paljon. Tästä sinapinkeltaisesta paidasta on tullut korjauksen jälkeen yksi lempivaatteeistani, joka on helppo yhdistää farkkuihin tai hameeseen. Paita on materiaaliltaan siistimpi kuin trikoopaidat ja siksi aika monikäyttöinen. Laskokset tulivat vähän niin kuin suunnittelematta, mutta ovat minunkin mielestä kivat.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h