Siirry pääsisältöön

Kooste kässähamsterihaastevuodesta 2019

Oikein hyvää ja käsitöidentäyteistä alkanutta uutta vuotta! Blogissa onkin ollut rauhallinen vuoden alku. Joululomalla alkanut blogiloma on tuntunut ihan hyvältä. Syynä on monet mukavat asiat, jotka ovat vieneet aikaani. Tänä vuonna olen aloittanut mm. yhden koulutuksen, joka liittyy käsitöihin ja kierrätykseen. Se vaikuttaa innostavalta ja juuri minulle sopivalta. Sen puitteissa postaan varmasti kierrätyshenkisiä töitä tänne blogiinkin. Postaustahti tulee tänä vuonna olemaan hieman verkkaisempi kuin aikaisemmin. Olen selvästi vähentänyt aikaa olla tietokoneella ja muilla laitteilla, joten blogi ja sosiaalinen media on saanut vähemman huomiotani. Tämä on tuntunut itsestäni oikein hyvältä, joten jatkan samaan malliin. 

Viime vuosi 2019 oli minun ja Craft Candidate-blogin Teresan nimeämä Kässähamsterihaaste-vuosi. Tarkoituksena oli käyttää kankaita, lankoja ja muuta materiaalia omista kaapeista ja saada varastoja pienenemään. Myös keskeneräisten käsitöiden kasaa oli haasteen puitteissa tarkoitus pienentää. Nyt vuosi on jo vaihtunut ja on aika katsoa taakse päin ja arvioida, kuinka kässähamsterihaaste omalta osaltani onnistui. Teresan arvio haasteen toteutumisesta hänen osaltaan löytyy täältä.


Olen niin iloinen, että moni teistä kässäilijöistä innostuitte myös haasteesta ja lähditte mukaan. Teresa kokosi postauksen teidän kässähamsterihaastepostauksista yhteen postaukseen, joka löytyy täältä. Kässähamsterihaasteen facebookissa jaettiin myös mahtavia ideoita ja toteutuksia kaappien materiaaleista ja uskon, että moni on toteuttanut haastetta myös ilman, että on siitä mitenkään informoinut. Haasteen hengessä on lupa jatkaa tänäkin vuonna. 

Haaste sopi minulle itselleni ihan loistavasti. Se innosti käyttämään kaappien materiaaleja ja samalla myös potki eteen päin. Sain monta keskeneräistä käsityötä valmiiksi ja monesti roikkumaan jäävät viimeistelytkin tuli tehtyä valmiiksi. Postasin kerran kuussa jostakin kässähamsterihaasteen hengessä tehdystä työstä. Lisäksi tein muutamia pienempiä töitä ja vielä on muutama postaamatta. 

Toteutin vuoden aikana tekemistäni käsitöistä suurimman osan kaappien materiaaleilla. Ostin kangasta viiteen vaatteeseen ja yhteen penaaliin, jotka ompelin vuoden aikana myös valmiiksi. Lisäksi ompelin kaappien kankaista 9 vaatetta, korjasin pari kirppislöytöä ja tein maton vanhoista pyyhkeistä.


Lankaa ostin vain yhden vyyhdin värjäyskokeiluja varten ja lisäksi yhden kerän puuvillalankaa. Värjäyskokeilu onnistui ja langasta neuloin loppukesällä huivin ja puuvillalanka kului pyykkipussiin, jonka virkkaamisen aloitin kotoa löytyneistä langoista. Lisäksi neuloin kaappien langoista pipon hyväntekeväisyyteen, itselleni kesäneuleen ja aloitin kirjoneuletakin neulomisen. Kirjoneuletakki on edelleen kesken. Kesällä sitä ei tehnyt mieli neuloa ja nyt pitäisi saada itseä niskasta kiinni ja neuloa se loppuun. Neuloin myös yhden neulepaidan, joka on vielä postaamatta, kaappien langoista yhdellä täydennyskerällä. Kirjontatöihin ostin vähän lankoja, mutta osa niistäkin löytyi kaapista. Askartelut tein lähes kokonaan kotoa löytyneistä materiaaleista.

 

Olen tyytyväinen vuoden 2019 haasteeseen ja sen toteutumiseen omalla kohdallani. Olen aikaisemminkin pyrkinyt toteuttamaan käsitöitäni järkevillä materiaalihankinnoilla enkä tee käsitöitä muuten kuin käyttöön. Samaa pyrin jatkamaan tänäkin vuonna, materiaaleja nimittäin vielä löytyy. Kiva, kun olette mukana lukemassa blogiani ja joskus kommentoimassakin. Ilostun aina viesteistänne.

Inspiroivaa vuotta 2020!

Kommentit

 1. Kiitos, Kati, haaste-emännöinnistä! <3 Jatketaan kässähamsterihengessä tänäkin vuonna. Kivoja töitä olet tehnyt ja jään odottelemaan vielä loppujen valmistumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle ideasta ja haasteen jakamisesta! Tämä oli oikein hyvä ja onnistunut kokemus. Muutama työ on jo valmiina ja odottelee kuvauksia, mutta isotöisin kirjoneuletakki odottaa vielä inspiraatiota jatkaa työ loppuun.

   Poista
 2. Tätä kässähamsterihaastetta on ollut mukavaa ja inspiroivaa seurata! On mahtava, että tässäkin kohtaa huomioit ekologisuuden ja hyödynnät jo olemassolevia materiaaleja.
  Tätä metodia voi hyödyntää oikeastaan kaikkeen. Aina kun tulee tarvetta uuden hankinnalle, kannattaisi varmasti ensin katsoa löytyykö kaapista jo jotain käyttökelposta.

  Ihana, että löysit tuollaisen koulutuksen.! Jään innolla odottelemaan, mitä kaikkea inspiroivaa jaat meille tänne blogiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet seurannut haastetta! Tämä oli itsellekin hyvä ja inspiroiva haaste. Vaikka usein teenkin käsitöitä kaappien materiaaleista, nyt tuli erityisesti mietittyä, etten turhaan osta kaupasta uutta.

   Olen innoissani koulutuksesta ja nauttinut tekemisestä muiden ammattitaitoisessa ohjauksessa. Varmasti kirjoittelen tuotoksista blogiinkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!