Siirry pääsisältöön

Syyskuun Kässähamsterihaaste- kirppisvaatteiden korjailua

vaatteen korjaus

Craft Candidate- blogin Teresan kanssa aloittamamme Kässähamsterihaaste2019 on ollut monessa mielessä hyvin inspiroiva haaste. Tarkoituksenamme on saada omien kaappien materiaaleja käyttöön ja keskeneräisinä roikkuvia käsitöitä valmiiksi. On ollut kiva huomata, että myös monella muulla käsitöiden tekijällä on monenlaisia jemmoja, jotka eivät pelkällä olemassa olollaan juurikaan piristä. Itsestäni ainakin tuntuu, että jemmat syövät energiaa ja tulee usein olo, että tuokin "pitäisi" tehdä. Haaste on kannustanut ainakin minua tarttumaan toimeen ja olen saanut monta jemmaa ja kasaa käyttöön. Ja ihanaa, että niin moni lukijoista on innostunut myös mukaan. Facebookin Kässähamsterihaaste2019-ryhmään voi liittyä ja jakaa kuvia omista valmistuneista töistään. Tai tämän postauksen loppuun voi linkittää oman postauksen aiheesta. Inspiroidutaan toistemme töistä ja tsempataan toisiamme haasteen onnistumisessa!

päänaukon korjaus

Minulle kertyy ompelukoneen viereen usein kasa korjattavia vaatteita. Niihin tarttuminen on energiaa vievää eikä siksi kasa useinkaan pienene vaan päin vastoin. Muutama viikko sitten päätin tarttua toimeen. 

Sinapinkeltaisen paidan olen saanut ystävältäni, koska hän ei enää käyttänyt sitä. Ihastuin paidan väriin ja sovittamatta paitaa olin valmis kotiuttamaan sen meille. Paita oli kyllä minulle ihan sopiva, mutta kaulus ei ollutkaan mieleinen. Se nousi melko ylös ja tuntui kuristavalta. Päätin korjata sen. Ratkoin satiinisen kauluksen irti ja leikkasin kauluksen puoliksi. Suurensin kaula-aukkoa sopivasti. Käytin kauluksen satiinia vähän vinokaitaleen tavoin kankaan oikealla puolella huolittelemassa kaulusta. 


vaatteen muodistaminen

Tein pienet laskokset kaula-aukon toiseen laitaan, koska kaula-aukko oli muuten liian löysä. En tajunnut ennen ompelua tarkistaa asiaa. Onneksi pienillä laskoksilla asia korjaantui. Samalla piiloutui satiinisuikaleessa ollut sauma. 

vaatteen korjaus


Paidan niskassa oli aikaisemminkin halkio ja satiinikauluksessa pieni nappi ja nappilenkki. Paita menee pään yli ilman halkiotakin, mutta se on kaunis yksityiskohta selkäpuolella, joten se sai sinne jäädä. Ompelin napin ja lenkin satiinikaitaleen kohdalle. Lopputulos on onnistunut. Nyt paitaa tulee käytettyä ja sen väri sopii loistavasti syksyyn.

kuinka korjaan kirppisvaatteen


Toinen korjaamani vaate oli kirppislöytö. Kiinnitin Lahden Fidalla huomiota tunikan kivaan kankaaseen, jonka ruusut näyttivät ristipistoilta. Edullinen tunika lähti mukaani. Kotona huomasin, että napituskaitale ei pysy kuosissaan. Näyttää siltä, kuin paita olisi liian tiukka, vaikkei näin ollutkaan. Lisäksi hihatampit olivat mielestäni jotenkin epäsiistin näköisiä. 


päänaukon korjaaminen
Tässä siistitty lopputulos

Leikkasin hihatampit kokonaan pois ja poistin hihoista myös napit. Rinnuksen napituslistan ompelin kokonaan kiinni, koska tunika mahtuu päälle ilman nappien avaamista. Vaihdoin napit myös mielestäni nätimpiin, valkoisiin helmiäisnappeihin. Muutos tunikassa on melko pieni, mutta tekee siitä siistimmän näköisen. 


napituskaitaleen korjaus

Onko sinulla kaappeihin unohtuneita kankaita tai lankoja? Tai onko keskeneräisten käsitöiden kasa vain kasvanut? Haasteeseen ehtii vielä hyvin mukaan. Oman postauksen voi syyskuun ajan linkittää tähän alle. Kässähamsterihaaste on voimassa tämän vuoden loppuun asti. 

Mukavaa ja käsitöiden täyteistä syyskuuta sinulle!
You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter


Kommentit

 1. Ihan mielettömän kivat paita ja tunika! Hyvä kirppislöytö oli tuo ristipistokankainen tunika kyllä. Ja tykkään minäkin tuosta sinapinkeltaisesta paidasta. Mahtavaa, että sait korjattua käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään molemmista paidoista ja nyt niitä voi käyttääkin. Joskus vain korjaushommaan ryhtyminen kestää, koska korjaaminen on työläämpää kuin uuden tekeminen. Eikä lopputuloksen onnistuminenkaan ole aina varmaa. Näihin olen tyytyväinen.

   Poista
 2. Ihan mahtava taito tuunata vaatteita sopivammiksi ja mieleisemmiksi itselle! Tää on sitä ekologisuutta parhaimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä korjausompelutaidosta on hyötyä ollut. Monesti mennään kyllä yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta eihän se haittaa ;-)

   Poista
 3. Olipa hyvä oivallus nuo laskokset paidan päätielle. Tykkään tosi paljon epäsymmetrisistä vaatteista. Eipä se tosiaan aina vaadi paljon, kun vaatteen saa korjattua/ muutettua käyttökelposeksi. Ajatustyö voi olla se isoin ponnistus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä sun kanssa, Johanna. Miten se ajatustyö joskus vaatiikin niin paljon. Tästä sinapinkeltaisesta paidasta on tullut korjauksen jälkeen yksi lempivaatteeistani, joka on helppo yhdistää farkkuihin tai hameeseen. Paita on materiaaliltaan siistimpi kuin trikoopaidat ja siksi aika monikäyttöinen. Laskokset tulivat vähän niin kuin suunnittelematta, mutta ovat minunkin mielestä kivat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la