Siirry pääsisältöön

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon. 

Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun. 

joustinneulepipo

kavennus pipo

Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puikot, joissa on pisaran muotoinen kärki. Testasin samalla puikkoja ja totesin ne ihan loistaviksi. Neuloin joustinneuletta 1 oikein 1 nurin mustalla langalla niin kauan kuin lankaa riitti. Vaihdoin seuraavan värin neulomalla harmaalla ensimmäisen kerroksen pelkkää oikeaa. Toisella kerroksella jatkoin joustinneuletta. Saman toteutin turkoosin ja valkoisen värin alussa, eli 1 kerros oikeaa ja sitten vasta joustinneuletta. Näin sain värinvaihdon toteutettua siististi. 

neulottu pipo ohje

aloittelijan pipo ohje

Neuloin kaikkia värejä sen verran kuin lankaa riitti, mustaa 17 kerrosta, harmaata 11 kerrosta, turkoosia 11 kerrosta ja valkoista 7 kerrosta. Tässä vaiheessa valkoinen kerä alkoi uhkaavasti pienentyä, joten oli aloitettava kavennukset. Tein kavennukset jokaisen puikon alussa ja keskellä joka kerroksella. Jatkoin näin, kunnes silmukoita oli jäljellä noin 12. Katkaisin langan ja pujotin langan loppujen silmukoitten läpi. Päättelin langat.

Tässä vielä mittoja piposta:
Neuletiheys 23 silmukkaa/24 kerrosta/10 cm (joustinneuletta 1 o 1 n)
Pipon ympärysmitta yhtään venyttämättä noin 42 cm, mahtuu erittäin hyvin omaan päähäni, joka on noin 57 cm.
Pipon korkeus ennen kavennuksia 19 cm, koko pipon korkeus 24 cm

jämälankapipo


neuleohje pipoon

Piposta tuli hyvä. Peruspipo, jollaisen voisin tehdä itsellenikin. Jos olet kiinnostunut tästä hyväntekeväisyyskeräyksestä, löydät lisätietoa täältä. Aikaa ei tosin ole enää kuin muutama päivä. Mutta uusia keräyksiä tulee varmasti. 

Kommentit

 1. Opin taas uutta, en ole ennen tiennyt että neulomalla kerroksen oikeaa saa vaihdettua väriä joustinneuleessa huomaamattomasti. Kiitos vinkistä.

  Jos joku haluaisi hyödyntää ohjetta, niin maininta neuletiheydestä ja pipon päänympärys auttaisivat neulomaan sopivan pipon. Jokaisella meistä on omanlaisensa neulekäsiala, samoilla puikoilla ei välttämättä tule samaa silmukkamäärää sentille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna, kommentistasi ja tärkeistä huomioista! Lisään tekstiin mittoja. Ja kiva kun puolin ja toisin voi oppia uusia asioita :-)

   Poista
 2. Hyvä vinkki tuo värin vaihto. Minulle on jäänyt paljon jämälankoja, joista aion seuraavaksi tehdä "koko suvun pipoja" ainaisten villasukkien sijaan.
  Kiitos inspiraation herättämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipoja on "helpompi" neuloa kuin sukkia, kun niitä ei tarvitse tehdä kaksin kappalein. Jämälangat saa niihinkin hyvin käytettyä. Kiva, kun inspiroiduit ja kommentoit :-)

   Poista
 3. Tosi kivan pipon sait tehtyä jämälangoista. Minullakin oli mielessä tuo asunnottomille keräys, mutta jäi sitten kaikessa kiireessä. :( Itsekään en koskaan jaksa mallitilkkuja tehdä, mutta siitä onkin joskus seurannut isoja ongelmia, kuten silloin, kun neuloin isälleni slipoverin joululahjaksi ja siitä tuli valtava säkki... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, etten ole ainut mallitilkkuja karttava. Kantapään kautta olen kyllä oppinut, että sen neulominen helpottaa. Mutta aina ei siltikään sitä tule tehtyä. Luulen, että se on luonteeseen kuuluva ominaisuus. Voi, olipas harmi, että slipoverista tuli liian suuri. Voi olla, että tilanne saattoi olla aika huvittava. Keksitkö tilanteeseen jotain ratkaisua?

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la