Siirry pääsisältöön

Seimiasetelma

seimiasetelma diy

Olen useampana aikaisempana vuonna suunnitellut tekeväni seimiasetelman joulukoristeeksi. Se on kuitenkin aina jäänyt muiden jouluaskartelujen ja -puuhien jalkoihin. Tänä vuonna päätin toteuttaa ideani ja esittelen sen nyt teille tässä postauksessa, joka on myös Käsityöblogien joulukalenterin 23. luukku. Eilisessä luukussa oli huovutetut kuusenkoristeet Tavaroiden taikamaailma- blogissa. Huomenna, jouluaattona, viimeisen luukun sisällön löydät Kototeko- blogista. Kaikki joulukuun luukut löytyvät Rosanna of May- blogista


Etsin ideoita seimiasetelmaan Pinterestistä ja löysinkin useita inspiroivia kuvia. Yhdistelin näkemiäni ideoita itselleni sopivaksi. Tarkoitus oli askarrella seimiasetelma kotoa löytyvistä materiaaleista. Yllä olevassa kuvassa näet materiaaleja, joita tähän askarteluun tarvitset, jos haluat tehdä samantapaisen myös itsellesi. Lisäksi tarvitset sakset, kuumaliimaan, neulan ja rautalankaa, itse käytin lisäksi koneellista lehtisahaa. Kuvasta puuttuu myös pieni, halkaisijaltaan noin 3mm, helmi vauvan pääksi.


Aloitin työn tekemällä asetelmalle pohjan vanerista. Vanerilevy oli jäänyt edellisesta sängynpäädystä, jonka mieheni kanssa teimme. Levy oli sahattu joku aika sitten sirkkelillä lasinalustoiksi, joihin kokeilin kuvansiirtoa. (Postaus siitä löytyy täältä.) Tästä hommasta jäi ylimääräisiä vaneripaloja. Sahasin yhden palan pyöreäksi koneellisella lehtisahalla. Ympyrän halkaisija on noin 9 cm. Sen jälkeen askartelin pienen seimen tulitikuista leikkaamalla saksilla ensin tikusta pään pois ja sitten loppupätkän puoliksi. Seimeen kului viisi tulitikkua, jotka liimasin kuumaliimalla kuvassa näkyvään asentoon.

Isompi huopapala on päähine ja pienempi kapalo.


Seuraavaksi askartelin seimiasetelman henkilöt. Neuloin ensin viinipullon korkeille päällykset ja kiristin ne yläreunasta päättelylangalla tiukaksi. Kiinnitin kuumaliimalla puuhelmen pääksi ja leikkasin valkoisesta huovasta päähineen. Päähineen muoto näkyy ylemmässä kuvassa, huopapalan leveys 8 cm ja korkeus 5,5 cm. Liimasin kuumaliimalla huovan ensin päälaelta kiinni, sen jälkeen hartioilta ja lopuksi takaa ylläolevan kuvan mukaan.


Kapaloidun vauvan tein leikkaamalla huovasta puoliympyrän muotoisen palan, jonka suora reuna oli noin 4 cm, korkeus 3 cm. Liimasin kuumaliimalla pienen helmen huopapalan suoran reunan keskelle ja huovan kapaloidun näköiseksi.


joulukoriste diy

Lopuksi tein vielä tähden vanhan virsikirjan sivuista. Tähden taitteluohje löytyy mm. täältä. Kiinnitin tähden mustaan rautalankaan, jonka kiinnitin toisesta päästä vaneriin. Lopuksi asetelman päälle voi laittaa lasipurkin suojaksi, mutta se ei tietenkään ole välttämätöntä. Meillä siitä on se hyöty, etteivät kissamme pääse pudottelemaan asetelman osia.

seimiasetelma diy

Nyt on tämän joulun askartelut tehty, joululahjat hankittu/tehty ja koti siivottu. On aika rauhoittua joulun viettoon. Tämän postauksen myötä haluankin toivottaa kaikille teille, ihanat blogini lukijat, oikein rentouttavaa ja rauhallista joulua! Nautitaan läheisten seurasta, joulutunnelmasta ja kiireettömistä hetkistä, vaikkapa käsitöitä tehden! Aikaisemmin kirjoittamiani joulupostauksia löydät täältä.

Kommentit

 1. Tämä on aivan ihana!!😍💫 seimiaskartelu meiltä vielä puuttuikin..😉 ihanaa joulua!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tosi kiva kuulla, että tykkäsit. Samoin sinulle, ihanaa joulua <3

   Poista
 2. Aivan ihana idea!
  Oikein ihanaa ja levollista joulunaikaa! <3

  VastaaPoista
 3. Onpa herkkä ja kaunis asetelma.
  Kiitos vinkistä.
  Hyvää joulun jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana seimiasetelma! Juuri sopivan simppeli, mutta siinä on jujua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Simppeliys oli tavoitteenanikin :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h