Siirry pääsisältöön

Lepakkotuolin kankaan uusiminen

Lepakkotuoli

Minun lapsuudenkodissani on ollut lepakkotuoli 70-luvun lopusta lähtien. Lepakkotuolissa on ollut mustat jalat ja pellavan värinen kangas. Tykkäsin tuolista ja siinä oli aina mukava istua. Vuosien saatossa tuoli oli kuitenkin hieman rähjääntynyt. 90-luvulla jalat oli maalattu valkoisiksi, mutta kangas oli pahasti kulunut. Sain tuolin kotiini vaihtokaupassa, kun isot nojatuolimme muuttivat vanhemmilleni. 


Tältä näytti alkuperäinen kangas. Se oli viimeisimmässä pesussa hieman kutistunut ja kangas oli pahasti ratkeillut. 


Ratkoin vanhan lepakkotuolin kankaan keskisauman auki. Piirsin tämän avulla sopivan kaavan. Tein kaavan hieman leveämmäksi, koska alkuperäinen oli pesussa kutistunut. Kankaan olen ostanut Eurokankaan vitosen viikoilta. Hintaa sille tuli noin 6 euroa. 

Lepakkotuolin kaava

Leikkasin reunojen huolitteluun muotokaitaleet, jotka ovat lepakkopalan ylä- ja alareunoissa ja molemmissa sivuissa. Tein tikkaukset parin senttimetrin päähän reunasta tukevoittamaan kangasta.


Itse tehty lepakkotuolin päällys

Olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Etukäteen hieman jännitti, saanko ommeltua sopivan ja toimivan kankaan. Onneksi kangaspala oli edullinen, niin paine onnistua hieman pieneni. Sijoitin lepakkotuolin omaan työhuoneeseeni. Siinä on ihana neuloa tai istua lukemassa käsityölehtiä. Siihen on myös helppo heittää keskeneräiset käsityöt, mutta sitä pyrin kuitenkin välttämään. Kesällä saatan kantaa kevyen tuolin myös ulos aurinkoon. 

Mikäli lepakkotuolin kaava kiinnostaa, laita viestiä minulle lumisiivetblogi@gmail.com

Lepakkotuoli kaava

Kommentit

 1. Onpa onnistunut tuolin uudistus! On mahtavaa, ettei tuollaisia aarteita heivata vain pois, vaan niille annetaan jatkoelämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina! Olen samaa mieltä.

   Poista
  2. Olisiko tätä kaavaa mahdollista saada? Pitäisi tehdä uusi päällinen vanhanmalliseen Varaxin lepakkotuoliin eikä kaavaa meinaa löytyä mistään....

   Poista
  3. Voisitko laittaa minulle sähköpostia lepakkotuolin kaavasta osoitteesseen lumisiivetblogi@gmail.com

   Poista
 2. Sama minulla edessä, vanha kehikko ja kaavat on, mutta etsin kangasta minkä leveys tulisi olla 155cm. Onko vinkkiä minkä vahvuista kangasta ja mistä löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verhoilukangas tai tukeva puuvillakangas sopii varmasti hyvin tarkoitukseen. Ostin oman kankaani Eurokankaasta. Siellä osataan ainakin auttaa kankaan valinnassa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h