Siirry pääsisältöön

Vohvelikankaiset kuusenkoristeetMinulle oli jäänyt muista töistä punaisia vohvelikangastilkkuja. Niistä halusin tehdä sellaisia joulukuusenkoristeita, joita lapsetkin voisivat askarrella. Tässä Käsityöbloggareiden joulukalenteripostauksessa esittelen teille joulukuusenkoristeen, jonka tekeminen sopii monen tasoiselle ompelijalle, isommalle tai pienemmälle. Itse olen tehnyt näitä alakouluikäisten kanssa.  


Tässä ohje: Piirrä maalarinteippirullaa tai vastaavaa apuna käyttäen kaksi ympyrää vohvelikankaalle.  Pujottele valkoisella puuvillalangalla kuvioita osaan ympyrästä tai peitä koko ympyrä erilaisilla kuvioilla. Jos haluat helpoimman version, voit pujotella vain suoria viivoja ruutuja pitkin. Ideoita vohvelipujotuskuvioihin löydät esim. Pinterest-sivultani. Vohvelipujotus tuo ihanasti mieleen alakoulun käsityötunnit. Vaikka pujottelu on helppoa, saattaa innostus iskeä. Itselleni ainakin kävi niin, että aloin jo harkitsemaan isompien vohvelikangaspalojen hankintaa ja suunnittelemaan, mitä kuvioita voisin niihin ommella.


Pujotellessasi kuvioita voit jättää aloittaessa ja lopettaessa langanpätkät päättelemättä. Kun olet koristellut molemmat puolet, ompele ompelukoneella ympyrät yhteen. Ompelemisessa on kaksi vaihtoehtoa. 

Vaihtoehto a) Laita ympyrät oikeat puolet vastakkain, pujota ripustuslenkki kankaiden väliin oikealle kohdalle ja ompele suoralla ompeleella paininjalan päästä. Muista jättää kääntöaukko. Käännä työ oikein päin, täytä vanulla tai kangastilkuilla ja ompele kääntöaukko käsin kiinni. Tekstin yläpuolella olevissa kuvissa tämä vaihtoehto. 

Vaihtoehto b) Laita ympyrät nurjat puolet vastakkain ja laita ripustuslenkki kankaiden väliin oikealle paikalleen. Ompele reunat tiheällä siksakilla. Jätä täyttöaukko. Täytä vanulla tai tilkuilla ja ompele siksakilla kääntöaukko umpeen. Näin tehty koriste on tekstin alla olevassa kuvassa. 


Tämä postaukseni on osa Käsityöbloggareiden joulukalenteria. Kaikki postaukset löytyvät Käsityöbloggareiden facebook-sivulta. Instargamissa joulukalenteripostauksia löytää #kässäjoulukalenteri20. Eilisessä Värikäs kädenjälki-blogin postauksessa koristeltiin kynttilöitä monin eri tavoin. Huomenna vuorossa on Sormustin

Ihanaa joulunodotusaikaa sinulle!

- Viime joulun seimiasetelma löytyy täältä.
- Aikaisempien vuosien jouluaiheisia postauksiani voit lukea tästä.

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Niin minäkin. Pitäisi muistaa useammin tehdä vohvelikankaat ja ihanat pujottelut.

   Poista
 2. Ihana idea! Perinteinen vohvelipujottelu sopii hyvin kuuseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura! Samaa mieltä, kuuseen sopii juurikin kaikki perinteiset asiat, kuten vohvelipujottelukoristeet.

   Poista
 3. lasten ensimmäisiä töitä vois näin säilöä muistoksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisikin hyvä idea. Tai lapsi voisi tehdä joka vuosi yhden pallon lisää. Omaan elämääni en voi tätä loistavaa vinkkiä enää soveltaa, oma lapsi kun on jo aikuinen. Mutta vinkiksi muille.

   Poista
 4. Hauska käyttökohde vohvelikirjonnalle. Pallojen lisäksi voisi tehdä muitakin muotoja, vaikka sydämiä.

  VastaaPoista
 5. Materiaali ja tekniikka sopivat kyllä tosi hyvä jouluun. Ihania koristeita ♥
  Hyvää joulua ja uutta vuotta tulevaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi on jäänyt melko vähälle huomiolle ja pahoittelut viestiin vastaamisen hitaudesta. Kiitos, Maarit, hyvää tätä vuotta sinullekin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta