Siirry pääsisältöön

Nostalgiset tuikkulyhdyt

Rakastan vanhoja valokuvia ja niiden selailua. Olen saanut isovanhempieni vanhat albumit sähköisessä muodossa itselleni. Ihana sukulaiseni on tallentanut ne aarteiksi meille jälkipolville. Kuvien yhteyteen on tallennettu myös tietoa kuvien henkilöistä ja kuvauspaikasta.

Tänä viikonloppuna vietimme perhepiirissä tuplasyntymäpäiviä. Sankarit eivät halunneet mitään lahjaksi, joten ajattelin ilahduttaa heitä nostalgialla, johon ei ole juuri euroja käytetty. Päätin tehdä juhlapaikalle koristeeksi vanhoilla valokuvilla koristellut tuikkulyhdyt. Juhlan jälkeen päivänsankarit saivat viedä ne kotiinsa. Idean sain selaamalla ystäväni jouluaskartelulehteä. Sieltä mieleen jäi vanhojen rakennusten ja maisemien silhuetit, joista oli tehty kauniit lyhdyt. Toteutin lyhdyt kyllä ihan omalla ajatuksella, nimittäin lehdessä kuvat oli kiinnitetty lyhtyihin vain väliaikaisesti.


Löysin Fidan kirpputorilta muutaman sylinterin muotoisen tuikkulasin. Niihin aloin etsimään sopivia valokuvia. Etsin kuvia lähinnä päivänsankareiden lapsuuden kodista.


Tulostin kuvat mustavalkoisena ihan tavalliselle kopiopaperille. Koska tekniset asiat eivät ole vahvuuksiani, jouduin tulostamaan kuvia useampaan kertaan ennen kuin niistä tuli sopivan kokoisia. Leikkasin rakennukset ja maisemat irti niin, että yksinkertaisesti poistin kuvasta taivaan. Sovittelin kuvaa lasin päälle ja leikkasin alaosasta paperia hieman koveraksi, että sain paperin siististi taipumaan sylinterin muotoon. Ihan täydellisesti se ei kuitenkaan onnistunut, mutta armahdin itseäni ja ajattelin, että tässä työssä ajatus on tärkein.

kuvansiirto lasille

En halunnut siirtää kuvia lasiin kuvansiirtotekniikalla, koska silloin rakennuksista olisi tullut peilikuvia. Tein Eri Keeperistä ja vedestä seoksen, johon käytin suunnilleen saman verran kumpaakin. Levitin liimaseosta siveltimellä lasin pintaan ja painoin kuvan kiinni lasiin. Sivelin liimaseosta vielä kuvan päälle. Annoin työn kuivua. Kahteen lasiin levitin vielä toisenkin kerroksen liimaseosta, koska kuva ei näyttänyt mielestäni tarpeeksi kiiltävältä.


valokuvalyhty

Yhteen lasiin valitsin kuvan, jossa on sisarukset kuvattuna joskus 50-luvulla. Tämä kuva oli kooltaan pienin ja siksi helpoin kiinnittää. Isoimmat meinasivat kostuessaan hieman rypistyä.


Kuivuneet työt viimeistelin kostuttamalla vanupuikolla valokuvan reunoissa olevia liimajälkiä ja pyyhkimällä ne talouspaperilla.


Näiden lyhtyjen valo tuo ihanasti mieleen muistoja menneestä.Kommentit

 1. Ihana idea! Tuota voisi hyödyntää muuallakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niin voi, helppo idea ja tarvikkeet ei paljon maksa.

   Poista
 2. Tulipa hienoja ja varmasti mieluisia. Taas niin onnistuneet kuvat tässä postauksessa!! t:Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ja kiitos sulle ideasta! Olihan sitä pientä tuskastumista havaittavissa onnistumisen edellä, mutta sain ajoissa valmiiksi ja hyvä tuli.

   Poista
 3. Onpa hauskat kynttilälasit! Varmasti mieluisat sankareille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli sankareidenkin mieleen. Lapsuusmuistot lämmittävät aina :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…