sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Nostalgiset tuikkulyhdyt

Rakastan vanhoja valokuvia ja niiden selailua. Olen saanut isovanhempieni vanhat albumit sähköisessä muodossa itselleni. Ihana sukulaiseni on tallentanut ne aarteiksi meille jälkipolville. Kuvien yhteyteen on tallennettu myös tietoa kuvien henkilöistä ja kuvauspaikasta.

Tänä viikonloppuna vietimme perhepiirissä tuplasyntymäpäiviä. Sankarit eivät halunneet mitään lahjaksi, joten ajattelin ilahduttaa heitä nostalgialla, johon ei ole juuri euroja käytetty. Päätin tehdä juhlapaikalle koristeeksi vanhoilla valokuvilla koristellut tuikkulyhdyt. Juhlan jälkeen päivänsankarit saivat viedä ne kotiinsa. Idean sain selaamalla ystäväni jouluaskartelulehteä. Sieltä mieleen jäi vanhojen rakennusten ja maisemien silhuetit, joista oli tehty kauniit lyhdyt. Toteutin lyhdyt kyllä ihan omalla ajatuksella, nimittäin lehdessä kuvat oli kiinnitetty lyhtyihin vain väliaikaisesti.


Löysin Fidan kirpputorilta muutaman sylinterin muotoisen tuikkulasin. Niihin aloin etsimään sopivia valokuvia. Etsin kuvia lähinnä päivänsankareiden lapsuuden kodista.


Tulostin kuvat mustavalkoisena ihan tavalliselle kopiopaperille. Koska tekniset asiat eivät ole vahvuuksiani, jouduin tulostamaan kuvia useampaan kertaan ennen kuin niistä tuli sopivan kokoisia. Leikkasin rakennukset ja maisemat irti niin, että yksinkertaisesti poistin kuvasta taivaan. Sovittelin kuvaa lasin päälle ja leikkasin alaosasta paperia hieman koveraksi, että sain paperin siististi taipumaan sylinterin muotoon. Ihan täydellisesti se ei kuitenkaan onnistunut, mutta armahdin itseäni ja ajattelin, että tässä työssä ajatus on tärkein.

kuvansiirto lasille

En halunnut siirtää kuvia lasiin kuvansiirtotekniikalla, koska silloin rakennuksista olisi tullut peilikuvia. Tein Eri Keeperistä ja vedestä seoksen, johon käytin suunnilleen saman verran kumpaakin. Levitin liimaseosta siveltimellä lasin pintaan ja painoin kuvan kiinni lasiin. Sivelin liimaseosta vielä kuvan päälle. Annoin työn kuivua. Kahteen lasiin levitin vielä toisenkin kerroksen liimaseosta, koska kuva ei näyttänyt mielestäni tarpeeksi kiiltävältä.


valokuvalyhty

Yhteen lasiin valitsin kuvan, jossa on sisarukset kuvattuna joskus 50-luvulla. Tämä kuva oli kooltaan pienin ja siksi helpoin kiinnittää. Isoimmat meinasivat kostuessaan hieman rypistyä.


Kuivuneet työt viimeistelin kostuttamalla vanupuikolla valokuvan reunoissa olevia liimajälkiä ja pyyhkimällä ne talouspaperilla.


Näiden lyhtyjen valo tuo ihanasti mieleen muistoja menneestä.8 kommenttia:

 1. Ihana idea! Tuota voisi hyödyntää muuallakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niin voi, helppo idea ja tarvikkeet ei paljon maksa.

   Poista
 2. Tulipa hienoja ja varmasti mieluisia. Taas niin onnistuneet kuvat tässä postauksessa!! t:Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ja kiitos sulle ideasta! Olihan sitä pientä tuskastumista havaittavissa onnistumisen edellä, mutta sain ajoissa valmiiksi ja hyvä tuli.

   Poista
 3. Onpa hauskat kynttilälasit! Varmasti mieluisat sankareille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli sankareidenkin mieleen. Lapsuusmuistot lämmittävät aina :-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!