Siirry pääsisältöön

Pannumyssy

Olen juonut lähes koko aikuisikäni päivittäin kahvia. Tee on kuulunut lähinnä iltahetkiin, ettei kahvi vie yöunia. Viime syksynä tein kokeilun ja päätin jättää kahvin kokonaan arjestani. Juon kahvia vain juhlissa tai silloin tällöin kahvilassa.

Teetä juon nykyään päivittäin. Joskus rauhallisesti haudutellen, aamuisin vähän enemmän kiireellä. Aina kuitenkin käytän irtoteetä. Ostan teeni usein jyväskyläläisestä, ihanasta Teeleidistä. Teeleidi on idyllinen, rauhoittava ja laadukasta teetä tarjoava paikka. Suosittelen lämpimästi paikkaa kaikille. Olen virkannut Teeleidin eteiseen myös pitsigraffitin.

Teen haudutukseen sopii parhaiten joku kaunis teepannu. Minulla on käytössä kaksi teepannua. Toinen on yli 20 vuotta sitten lahjaksi saamani venäläinen teepannu. Teetä on kiva juoda rauhassa ja useita kupillisia. Silloin on tärkeää, ettei tee jäähdy pannussa. Neuloin omalle pannulleni sopivan pannumyssyn jo viime syksynä pitämään teen lämpimänä.

tee, musta tee, tunnelma

Idean sain Loani Priorin kirjasta Villin vallattomat teepannumyssyt. Kirjassa oli todellakin vallattomia ja taideteosmaisia pannumyssyjä. Siellä oli opastettu myös perusmalli kahdella pyöröpuikolla neuloen. Kokeilin omassa pannumyssyssäni tätä tekniikkaa. Se oli melko kätevää. Minulla sattui olemaan kahdet 7mm pyöröpuikot, toiset olivat bambua ja toiset metallia. Niillä neulominen oli suhteellisen selkeää, koska neuloin aina vuorotellen eri värisillä puikoilla.

diy, pannumyssy, neulonta, neulominen, tee

neulominen, pannumyssy, tee, teehetki, tunnelma

Loin paksusta langasta omalle pannumyssylle sopivan määrän silmukoita. Itselläni oli Novitan Huopanen-lankaa ja aloitussilmukoita 48. Kannattaa kokeilla eri työvaiheissa neulomustaan oman teepannun päälle, niin saa kerralla sopivan. Neuloin joustinneuletta (2o 2n) 5 kerrosta suljettuna neuleena. Tämän jälkeen oli pannussani oli nokka, joten myssyn sivut piti neuloa tasona, ensin toinen ja sitten toinen puoli. Neuloin sileää neuletta sivuihin noin 12 kerrosta. Tämän jälkeen neuloin vielä kaksi kerrosta suljettuna neuleena, jonka jälkeen aloitin kavennukset. Kavennukset tein niin, että neuloin 4 silmukkaa ja sen jälkeen 2 silmukkaa yhteen. Kun puikoilla oli enää 8 silmukkaa, katkaisin langan ja vedin langan loppujen silmukoiden läpi. Sitten vaan lankojen päättely ja myssy käyttöön.


Tunnelmallisia teehetkiä!

Kommentit

  1. Kauniit asetelmat. Kivoja ohjeita täällä maitopurkeista, betonista, kruunukorkeista jne. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Minäkin juon kahvia vain erityistilanteissa. Kotona juon aina irtoteetä. Pannumyssy täytyy kyllä olla, että tee pysyy riittävän kuumana. Sinulla on kyllä kaunis teepannu ja kuppi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannu ja kupit on saatu lahjaksi kauan sitten. Jostain syystä kupit on jääneet melko vähälle käytölle. Täytyisi useammin ajatella kauneutta käytännöllisyyden sijaan.

      Poista
  3. Mun äidilläni oli kahvikannumyssy. Hän keitti kahvinsa normaalisti hellalla, pannukahvia. Sitten hän teki isän pelkälle kuumalle vedelle oman myssyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen vanhaan pannumyssy oli jokapäiväisessä käytössä varmaan jokaisen kodin arjessa. Niin ja joissakin kodeissa oli käytössä ilmeisesti useampiakin. Ihanasti ajateltu, että molempien vanhempiesi pannuissa oli omat lämmittävät myssyt :-)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin oikein neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tullut tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkave

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Avainkaulanauhoja työpäivään

Töissä on hyvä, että avaimet ovat aina käden ulottuvilla. Kätevintä on roikottaa niitä kaulassa, jolloin ne eivät unohdu mihinkään pöydän nurkalle. Kaikissa vaatteissakaan ei ole aina taskuja, johon avaimet kätevästi saisi. Tällaisin ajatuksin aloin tekemämään itselleni avaikaulanauhoja, koska kyllästyin ei niin kovin kauniisiin mainoskaulanauhoihin. Huomasin myös, että todella pienellä väkertämisellä saa työpäivää piristävän asusteen valmiiksi. Nämä avainkaulanauhat kuuluvat pika-askarteluihin, ainakin helmiversioiden osalta. Eli tällaisen ehtii vielä pyöräyttää vaikka ystävälle lahjaksi huomisen ystävänpäivän kunniaksi. Varsinkin, jos kotona sattuu olemaan oikeanlaisia tarvikkeita. Valkoinen helmiavainnauha on tehty puuvillaisesta mustasta nyöristä ja valkoisista puuhelmistä. Taitoin pitkän nyörin kaksinkerroin ja laitoin keskelle avainrenkaan. Perään vuorotellen solmu ja helmi, niin monta kertaa kuin helmiä haluaa laittaa. Nyörin päät voi solmia niskan taakse yhteen