Siirry pääsisältöön

Pannunalunen kruunukorkeista

Kesällä lahjaksi saamani Marimekon teepannu kaipasi alleen kipeästi jotain tyyliin sopivaa pannunalusta. Olin nähnyt jossakin (valitettavasti en enää muista missä) virkkauksella päällystetyistä kruunukorkeista tehdyn pannunalusen. Metsästin ohjetta netistä, mutten sellaista löytänyt. Päätin siis soveltaa omasta päästäni. 


Virkkasin 19 kruunukorkin päälle Novitan 7 veljestä-langalla päällykset. Virkkasin aloitussilmukkaan 6 kiinteää silmukkaa. Sen jälkeen muutama kerros niin, että jokaiseen silmukkaan virkkasin kaksi kiinteää silmukkaa. Sen jälkeen kerros tai kaksi niin, että joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa ja joka toiseen yksi. Kun pyörylä ylettyi korkin reunoille, aloin kaventamaan. Jätin joka kolmannen silmukan väliin. Näin muutama kerros. Lopuksi tein kiinteitä silmukoita vain joka toiseen silmukkaan. Aloituslangan tungin virkkauksen sisälle ennen kuin pyörylä umpeutui.


kruunukorkki, diy, kierrätys

Päättelin langat ja ompelin ensin keskipalluran ympärille kuusi palluraa muutamalla pistolla. Tämän jälkeen ompelin vielä uloimmalle kerrokselle loput pallurat.


Pannunalusesta tuli juuri oikean tyylinen. Se on myös toimiva ja tyylikäskin. Pitäisiköhän seuraavaksi virkata oikein värikäs pannunalunen. Korkkeja kun vielä jäi. Voisi olla sopiva työ jämälangoille.Oikein rentouttavaa, syksyistä viikonloppua!

Kommentit

 1. Tämähän näyttää kivalta! Heti aloin miettimään, miten saisin kerättyä kruunukorkkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Tästä vois tulla hauskan näköinen käyttämällä eri värisiä langanloppuja. Kruunukorkkeja voi saada varmaan ravintoloistakin tai kavereilta, jos oma käyttö on minimaalista. Minä olen keräillyt korkkeja aina, kun kohdalle sattuu, niin niitä on sitten idean toteutusvaiheessa valmiina. Nytkin on uuden pannunalusen verran odottelemassa.

   Poista
 2. Onpa kivan näköinen. Tyylikäs. Jotenkin tutun näköinen. Onko tää semmonen malli ja idea, mitä on tehty joskus ennenkin? Ihan kuin muistaisin nähneeni mummollani tämän näköisen alusen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna! Tää on varmaan joku vanha malli, koska mullakin oli mielessä, että olen jossain tämäntapaisen nähnyt. Aloittaessani virkkuuta, yritin netistä etsiä ohjetta tai kuvia, mutta en löytänyt. Eli malli ei siis ole minun keksimäni. Voin hyvin kuvitella, että mummoilla on ollut käytössä juuri tällaisia.

   Poista
 3. Mullakin on mummolta perittynä pari tälläistä pannunalusta. Tämä sinun versiosi on nykypivään sopiva modernimpi versio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Johanna. Aurinkoa sun päivään☀️

   Poista
 4. Tämä on kyllä kiva, ja sama ajatus tuli, että olen tämäntapaisia nähnyt joskus jossain. Mutta niin ne ideat jalostuvat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tämä on luultavasti vanha idea. Ohjetta en löytänyt, mutta tämä on varmaan juuri sellainen ohje, joka kiertää tutuilta toiselle. Helppo toteuttaa ilman valmista ohjettakin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…