sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Villakangastakki

Nuorempana ompelin itselleni paljonkin vaatteita. Äitini ja tätini olivat ja ovat edelleen taitavia ompelijoita ja auttoivat tarvittaessa. Tein kaikenlaisia vaatteita, myös takkeja. Huvittavaa ompelussani oli, että halusin vaatteet nopeasti valmiiksi ja käyttöön. Sen vuoksi napinlävet ja muut hidasteet jäivät usein äitini tehtäväksi. Myöhemmin olen kyllä oppinut tekemään niitä myös itse ja myös nauttimaan huolella tehdystä vaatteesta. Vauhti ei ole enää pääasia.

Kävin alkusyksystä kaupoissa etsimässä itselleni villakangastakkia. Halusin takin, joka on siisti, sopii housujen ja hameen kanssa ja että sen alle mahtuu tarvittaessa neuletakki. Sovittelin erimallisia takkeja ja totesin yksinkertaisen olevan paras. Eräässä liikkeessä sovittamani suora vuoriton ja kaulukseton takki oli paras, mutta hinta suhteessa laatuun ei miellyttänyt. Lisäksi tarjolla oli vain musta väri ja olisin halunnut harmaan. Päätin siis ommella takin itselleni.

Suuren Käsityölehden 1/2014-numerossa oli yksinkertainen, selkeä villakangastakki. Kankaat ostin Euronkankaasta. Muokkasin kaavaa niin, että jätin kaulukset kokonaan pois, koska pidän aina isoa huivia kaulassani. Myös taskut muutin paikkataskuiksi ja kavensin kaavaa myös hieman.Ompelussa kävi niin kuin usein aikaisemminkin. Vaate ei tuntunut istuvan ja sen vuoksi luovutin joksikin aikaa. Sitten kun aikaa on kulunut muutama päivä, palaan ompeluksen äärelle uudestaan. Muokkauksen ja sovituksien jälkeen työ lähtee taas sujumaan ja olen lopulta lopputulokseen tyytyväinen.Tämän takin ompelussa opin ainakin seuraavia asioita:
- Tukikangas kannattaa kiinnittää ohjeen mukaisiin paikkoihin ennen kuin on ommellut koko vaatteen kasaan. Myöhemmin se on huomattavasti hankalampaa.
- Vuorikangas kannattaa lyhentää oikeaan pituuteensa vasta, kun on tehnyt päällikankaan oikean mittaiseksi.
- Taskuihin kannattaa laittaa tukikangas.
- Ompelua ei kannata jättää viimeiseen iltaan (kun seuraavana päivänä olisi vaatteelle tärkeää käyttöä), vaikka ommeltavaa ei olisi paljonkaan. Aloita seuraavan kerran ajoissa.
Takista tuli oikein hyvä. Olen käyttänyt sitä jo moneen kertaan ja todennut sen toimivan odotusteni mukaisesti. Hintaa tuli tarvikkeiden osalta hieman vähemmän kuin huonolaatuisella villakangastakilla oli nuorisovaateliikkeessä. Joten kyllä kannatti ommella.4 kommenttia:

 1. Sun nuoruutesi kuulostaa vähän kuin mun, tosin minä jouduin ne hidasteetkin tekemään itse, äitini kun ei ollut käsityöihmisiä ;). Takkeja on sitten mukava tehdä, (melkein yhtä mukava kuin mekkoja), tykkään kun niissä on niin monipuolisia työvaiheita tukemisineen ja yksityiskohtineen! Kaunis takki tästä tulikin! Harmaa on ajaton väri ja mallikin tässä on kivan tyylikäs. Takilla on sulle varmasti jatkossakin tosi paljon käyttöä. Minulla on muuten takin vuoritustutoriaali blogissani, linkki löytyy ohjesivun takaa, jos joskus kiinnostaa :). Huivikin on vallan ihana, lila ja harmaa passaavat hyvin yhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on muitakin samanlaisia ;-) Kiitos ihanista kommenteista, itsekin pidän takista paljon. Vuoritusohjeet kiinnostaa, täytyypä käydä lukemassa. Kiva, kun jaat osaamistasi. Huivi on perus-bactus, helppo tehdä ja hyvä käytössä. Sitä on käytetty paljon.

   Poista
 2. Hyvän näköinen takki, mä en osaa ommella mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ompeleminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii sekin vähän harjoittelua. Rohkeasti vaan kokeilemaan :-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!