sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Aurinkovärjäyskokeilu

Olin lukenut ja kuullut aurinkovärjäyksestä, mutta en ollut koskaan sitä aikaisemmin kokeillut. Aurinkoisena syyspäivänä kaivelin askartelukaappini kätköistä todella vanhat silkkimaalausväripurkit esille ja ilokseni huomasin, että ne ovat vielä ihan käyttökelpoisia.

Kokeilin aurinkovärjäystä puuvillaiselle lakanakankaalle. Kastelin kankaan ensin hanan alla viileällä vedellä. Puristin kankaan niin kuivaksi, ettei siitä valunut vettä. Asettelin kankaan muovipussin päälle. Vanha vahakangasliina olisi tässä ollut täydellinen. Maalasin purkin pohjilla kankaalle viivoja niin, että kangas oli kokonaan värjätty. Asettelin prässäämiäni koivun lehtiä maalatun kankaan päälle. Ja jätin kuivumaan.Jo parin tunnin päästä kangas oli kuivunut. Minulla kangas oli keittiön ruokapöydällä, johon paistoi aurinko. Värjäys onnistuu myös ilman auringonpaistetta, päivänvalokin riittää. Aurinko nopeuttaa ehkä värjäytymistä, luulen. Kuivuessaan kankaalle oli jäänyt vaalemmat koivunlehdenmuotoiset alueet lehtien alle. Myös kankaan rypyt olivat värjäytyneet vaaleammiksi. Eli jos haluaa ihan tasaisen jäljen, kangas kannattaa kastella pensselillä. Minä puristin kankaan kuivaksi ja siksi siihen jäi jäljet.


lehdet

 aurinkovärjäys
Tässä kankaat valmiina ja silitettyinä. Rypyt ovat värjäytyneet kankaaseen.
Aurinkovärjäys on kivaa puuhaa. Kankaan värjääminen käy nopeasti ja se saattaisi sopia lastenkin kanssa toteutettavaksi. Maalatulle kankaalle voi laittaa kuvioita myös kontaktimuovista tai paperista luonnonmateriaalien lisäksi. 

Kiinnitin värin silittämällä. Keksin värjätylle kankaalle jo käyttöäkin, siitä lisää myöhemmin.

Mukavia ja leppoisia syyspäiviä sinulle!

6 kommenttia:

 1. Tuo on kuin taikaa miten lehtien kuvio tulee vaaleampana esiin. Olen miettinyt että johtuisiko se siitä, että lehden alta kangas kuivuu hitaampaa. Joskus muistan kokeilleeni auronkovärjäystä ja laskostaneeni kangasta tahallaan poimuille, joten lopputulos oli vielä "viirumaisempi". Kauniita kuvioita ja odotan innolla mitä näistä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pohdin samaa tätä tehdessäni. En todellakaan tiedä, miksi juuri lehden alla oleva alue jää vaaleaksi. Minäkin tein myös toisen kokeilun, jossa vain ryttäsin kankaan kuivumaan. Kankaan poimut jäivät näkyviin. Tää värjäyshomma on kyllä mukavaa, kun ei aina tiedä, mikä on lopputulos😊 Mukavaa viikkoa sulle, Johanna!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, oli kyllä kiva ja helppo työ.

   Poista
 3. Tämä on minulle ihan uusi tekniikka. Helpon ja hauskan näköistä värjäystä.
  Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli todella helppoa ja onnistuu keneltä vaan. Ja erilaisista lehdistä saa kivan näköisiä kankaita. Kannattaa kokeilla😊

   Poista

Kiitos kommentistasi!