Siirry pääsisältöön

Ohje kirppispaidan liian tiukkojen hihojen korjaukseen

Tykkään kierrellä kirpputoreilla, varsinkin silloin, kun en etsi mitään erityistä eikä ole mihinkään kiire. Pyrin mahdollisissa ostoksissani olemaan järkevä ja maltillinen, enkä osta vain siksi, että saan edullisesti. Ostan monesti vaatteita itselleni ja sovittaessa syynään vaatteen erityisen tarkasti. Laadun pitää olla hyvä ja mallin minulle sopiva. Sellainen vaate päätyy usein kassalle, jonka voisin kuvitella laittavani päälleni vaikka seuraavana aamuna tai joka on sopiva johonkin tulevaan tilaisuuteen tai juhlaan.


ohje paidan hihojen leventämiseen

Toukokuussa käväisin kirpparilla pienenä toiveena löytää kesäinen, pitkähihainen, kevyt paita. Löysinkin sellaisen muutamalla eurolla, mutta paidassa oli yksi pulma. Puuvillaisena se ei joustanut yhtään ja hihat olivat minulle tiukat. Paita mahtui kyllä päälle ja sain sen ihan hyvin myös pois päältä, mutta hauisten kohdalta hihat kiristivät. Valitettavasti en voi kehuskella ahkeralla kuntoilulla, mutta paita oli vain tehty kapeammille käsivarsille. Päätin kuitenkin ostaa paidan, koska kangas oli todella kiva ja paita vastasi tarpeitani, eikä hintakaan tosiaan ollut päätä huimaava. 


paidan korjaus

Tällä viikolla päätin tarttua korjattavien vaatteiden kimppuun, ettei kesä kulu ihan kokonaan ilman uutta paitaa. Paidan helma oli takaa hieman pidempi ja päätin leikata ylimääräisen helman hihojen korjaukseen. Jos sinulla ei ole mahdollista saada samaa kangasta oman paidan hihojen leventämiseen, voit käyttää myös jotain muuta samanlaatuista kangasta, joka on lähellä paidan väriä. Lisäpalat jäävät sopivasti kainaloiden alle, joten eivät ole koko ajan näkyvillä. Leikkasin siis paidan helman tasaiseksi ja purin hiha- ja sivusaumoja jonkun verran. Leikkasin helmasta saadun kappaleen kahteen osaan ja muotoilin siitä vähän pidennettyä salmiakkia muistuttavat osat. Ne ompelin kainaloiden kohdalle avattuihin saumoihin. Lopuksi ompelin helmaan käänteen.

paidan liian tiukat hihat

hihojen leventäminen

hihan korjaus

korjausvinkki

Paidan korjauksessa vierähti tovi, mutta vaikeaa se ei onneksi ollut. Työ kuitenkin kannatti, koska nyt minulla on sopivan väljä, kevyt ja erittäin kaunis paita, joka menee kyllä ahkeraan käyttöön. Ehkä jo viikonloppuna puen uuden paidan päälleni, koska aurinkoa on ainakin luvattu.

Aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

Kommentit

 1. Oot sä kyllä kätevä!
  Tällaiselle tumpelommalle käsityöihmiselle ei olisi tullut tuollainen ratkaisu mieleenkään. Mahtava tuunaus ja kaunis paita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Olen oppinut tämän äidiltäni. Monet konstit on yksinkertaisia, mutta erittäin tarpeellisia.

   Poista
 2. Sulta käy korjaukset vaikka ovat vähän vaikeita. Sinä osaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti! Ei ne korjaukset minullakaan ihan helposti sujuneet, purkamista ja säätämistä riitti, mutta lopputulos on onnistunut.

   Poista
 3. Paljon kiitoksia ohjeesta! Häätyypä pitää tämä keino mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan ja kiva, kun vinkki oli hyödyllinen ja menee käytäntöön.

   Poista
 4. Näppärästi korjattu, ja tosi hyvännäköinen lopputulos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna, lopputulos miellytti itseänikin. Aina kaikki suunnittelemani muutokset vaatteiden korjauksessa ei mene putkeen, mutta tämä onneksi onnistui hyvin. Mukavaa päivää sulle!

   Poista
 5. Loisto-ohje! Mulle käy usein niin, että hihat kinnaa. Ja pitkistä helmoista takana en pidä. Nyt tiedän mitä teen jatkossa. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Noora! Kiva, jos ohjeesta oli hyötyä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Idea ylioppilaan rahalahjaan

Kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat suunnittelevat juhliaan. Juhliin osallistuvat sukulaiset ja muut läheiset miettivät, mikä olisi hyvä lahja nuorelle. Usein raha on omaa elämäänsä aloittevalle mieluisin vaihtoehto. Rahasta ei jää varsinaista muistoa, mutta nuori voi hankkia asioita, joita oikeasti tarvitsee.

Minä askartelin yhteiskortin rahalahjasta lähipiirimme ylioppilaalle. Lahja on siis usean henkilön yhteinen. Tässä kortissa oli käytettävissä 250 € ja rakensin siitä kortin, jonka summa näyttää mahdollisimman suurelta. Jos yhden 50 €:n setelin vaihtaisi vaikka kymppeihin, saisi vielä enemmän nollia luvun perään. Vastaavanlaisen kortin olen nähnyt joskus aikaisemmin, mutta nyt aloittaessani askartelua, en löytänyt ohjetta mistään. Eli idea ei ole minun omani.

Käärin jokaisen setelin rullalle niin, että nolla jää sopivasti keskelle ja laitoin klemmarilla pötkön kiinni sekä ylä- että alareunastaan. Osassa seteleistä piti taittaa ensin muutaman sentin pätkä setelin toisesta…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…