Siirry pääsisältöön

Ohje kirppispaidan liian tiukkojen hihojen korjaukseen

Tykkään kierrellä kirpputoreilla, varsinkin silloin, kun en etsi mitään erityistä eikä ole mihinkään kiire. Pyrin mahdollisissa ostoksissani olemaan järkevä ja maltillinen, enkä osta vain siksi, että saan edullisesti. Ostan monesti vaatteita itselleni ja sovittaessa syynään vaatteen erityisen tarkasti. Laadun pitää olla hyvä ja mallin minulle sopiva. Sellainen vaate päätyy usein kassalle, jonka voisin kuvitella laittavani päälleni vaikka seuraavana aamuna tai joka on sopiva johonkin tulevaan tilaisuuteen tai juhlaan.


ohje paidan hihojen leventämiseen

Toukokuussa käväisin kirpparilla pienenä toiveena löytää kesäinen, pitkähihainen, kevyt paita. Löysinkin sellaisen muutamalla eurolla, mutta paidassa oli yksi pulma. Puuvillaisena se ei joustanut yhtään ja hihat olivat minulle tiukat. Paita mahtui kyllä päälle ja sain sen ihan hyvin myös pois päältä, mutta hauisten kohdalta hihat kiristivät. Valitettavasti en voi kehuskella ahkeralla kuntoilulla, mutta paita oli vain tehty kapeammille käsivarsille. Päätin kuitenkin ostaa paidan, koska kangas oli todella kiva ja paita vastasi tarpeitani, eikä hintakaan tosiaan ollut päätä huimaava. 


paidan korjaus

Tällä viikolla päätin tarttua korjattavien vaatteiden kimppuun, ettei kesä kulu ihan kokonaan ilman uutta paitaa. Paidan helma oli takaa hieman pidempi ja päätin leikata ylimääräisen helman hihojen korjaukseen. Jos sinulla ei ole mahdollista saada samaa kangasta oman paidan hihojen leventämiseen, voit käyttää myös jotain muuta samanlaatuista kangasta, joka on lähellä paidan väriä. Lisäpalat jäävät sopivasti kainaloiden alle, joten eivät ole koko ajan näkyvillä. Leikkasin siis paidan helman tasaiseksi ja purin hiha- ja sivusaumoja jonkun verran. Leikkasin helmasta saadun kappaleen kahteen osaan ja muotoilin siitä vähän pidennettyä salmiakkia muistuttavat osat. Ne ompelin kainaloiden kohdalle avattuihin saumoihin. Lopuksi ompelin helmaan käänteen.

paidan liian tiukat hihat

hihojen leventäminen

hihan korjaus

korjausvinkki

Paidan korjauksessa vierähti tovi, mutta vaikeaa se ei onneksi ollut. Työ kuitenkin kannatti, koska nyt minulla on sopivan väljä, kevyt ja erittäin kaunis paita, joka menee kyllä ahkeraan käyttöön. Ehkä jo viikonloppuna puen uuden paidan päälleni, koska aurinkoa on ainakin luvattu.

Aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

Kommentit

  1. Oot sä kyllä kätevä!
    Tällaiselle tumpelommalle käsityöihmiselle ei olisi tullut tuollainen ratkaisu mieleenkään. Mahtava tuunaus ja kaunis paita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Olen oppinut tämän äidiltäni. Monet konstit on yksinkertaisia, mutta erittäin tarpeellisia.

      Poista
  2. Sulta käy korjaukset vaikka ovat vähän vaikeita. Sinä osaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuhannesti! Ei ne korjaukset minullakaan ihan helposti sujuneet, purkamista ja säätämistä riitti, mutta lopputulos on onnistunut.

      Poista
  3. Paljon kiitoksia ohjeesta! Häätyypä pitää tämä keino mielessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan ja kiva, kun vinkki oli hyödyllinen ja menee käytäntöön.

      Poista
  4. Näppärästi korjattu, ja tosi hyvännäköinen lopputulos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anna, lopputulos miellytti itseänikin. Aina kaikki suunnittelemani muutokset vaatteiden korjauksessa ei mene putkeen, mutta tämä onneksi onnistui hyvin. Mukavaa päivää sulle!

      Poista
  5. Loisto-ohje! Mulle käy usein niin, että hihat kinnaa. Ja pitkistä helmoista takana en pidä. Nyt tiedän mitä teen jatkossa. Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Noora! Kiva, jos ohjeesta oli hyötyä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h