Siirry pääsisältöön

Ohje kirppispaidan liian tiukkojen hihojen korjaukseen

Tykkään kierrellä kirpputoreilla, varsinkin silloin, kun en etsi mitään erityistä eikä ole mihinkään kiire. Pyrin mahdollisissa ostoksissani olemaan järkevä ja maltillinen, enkä osta vain siksi, että saan edullisesti. Ostan monesti vaatteita itselleni ja sovittaessa syynään vaatteen erityisen tarkasti. Laadun pitää olla hyvä ja mallin minulle sopiva. Sellainen vaate päätyy usein kassalle, jonka voisin kuvitella laittavani päälleni vaikka seuraavana aamuna tai joka on sopiva johonkin tulevaan tilaisuuteen tai juhlaan.


ohje paidan hihojen leventämiseen

Toukokuussa käväisin kirpparilla pienenä toiveena löytää kesäinen, pitkähihainen, kevyt paita. Löysinkin sellaisen muutamalla eurolla, mutta paidassa oli yksi pulma. Puuvillaisena se ei joustanut yhtään ja hihat olivat minulle tiukat. Paita mahtui kyllä päälle ja sain sen ihan hyvin myös pois päältä, mutta hauisten kohdalta hihat kiristivät. Valitettavasti en voi kehuskella ahkeralla kuntoilulla, mutta paita oli vain tehty kapeammille käsivarsille. Päätin kuitenkin ostaa paidan, koska kangas oli todella kiva ja paita vastasi tarpeitani, eikä hintakaan tosiaan ollut päätä huimaava. 


paidan korjaus

Tällä viikolla päätin tarttua korjattavien vaatteiden kimppuun, ettei kesä kulu ihan kokonaan ilman uutta paitaa. Paidan helma oli takaa hieman pidempi ja päätin leikata ylimääräisen helman hihojen korjaukseen. Jos sinulla ei ole mahdollista saada samaa kangasta oman paidan hihojen leventämiseen, voit käyttää myös jotain muuta samanlaatuista kangasta, joka on lähellä paidan väriä. Lisäpalat jäävät sopivasti kainaloiden alle, joten eivät ole koko ajan näkyvillä. Leikkasin siis paidan helman tasaiseksi ja purin hiha- ja sivusaumoja jonkun verran. Leikkasin helmasta saadun kappaleen kahteen osaan ja muotoilin siitä vähän pidennettyä salmiakkia muistuttavat osat. Ne ompelin kainaloiden kohdalle avattuihin saumoihin. Lopuksi ompelin helmaan käänteen.

paidan liian tiukat hihat

hihojen leventäminen

hihan korjaus

korjausvinkki

Paidan korjauksessa vierähti tovi, mutta vaikeaa se ei onneksi ollut. Työ kuitenkin kannatti, koska nyt minulla on sopivan väljä, kevyt ja erittäin kaunis paita, joka menee kyllä ahkeraan käyttöön. Ehkä jo viikonloppuna puen uuden paidan päälleni, koska aurinkoa on ainakin luvattu.

Aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

Kommentit

 1. Oot sä kyllä kätevä!
  Tällaiselle tumpelommalle käsityöihmiselle ei olisi tullut tuollainen ratkaisu mieleenkään. Mahtava tuunaus ja kaunis paita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Olen oppinut tämän äidiltäni. Monet konstit on yksinkertaisia, mutta erittäin tarpeellisia.

   Poista
 2. Sulta käy korjaukset vaikka ovat vähän vaikeita. Sinä osaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti! Ei ne korjaukset minullakaan ihan helposti sujuneet, purkamista ja säätämistä riitti, mutta lopputulos on onnistunut.

   Poista
 3. Paljon kiitoksia ohjeesta! Häätyypä pitää tämä keino mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan ja kiva, kun vinkki oli hyödyllinen ja menee käytäntöön.

   Poista
 4. Näppärästi korjattu, ja tosi hyvännäköinen lopputulos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna, lopputulos miellytti itseänikin. Aina kaikki suunnittelemani muutokset vaatteiden korjauksessa ei mene putkeen, mutta tämä onneksi onnistui hyvin. Mukavaa päivää sulle!

   Poista
 5. Loisto-ohje! Mulle käy usein niin, että hihat kinnaa. Ja pitkistä helmoista takana en pidä. Nyt tiedän mitä teen jatkossa. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Noora! Kiva, jos ohjeesta oli hyötyä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…