Siirry pääsisältöön

Kesäneuleita- kirja

Kirjavinkki                                                                                                         Blogiyhteistyö: Moreeni


Sain kustantajalta arvioitavaksi Saara Toikan Kesäneuleita- kirjan. Olin tutustunut Toikan edelliseen Neuleita- kirjaan aikaisemmin ja todennut siinä olevan paljon käyttökelpoisia ohjeita peruneuleisiin. Siksi Kesäneuleita- kirja ilahduttikin kovasti. Sain kirjan jo huhtikuussa, kun lunta oli vielä maassa ja kesä tuntui olevan saavuttamattoman kaukana. Kirjan selailu toi vahvan kesän odotuksen ja ajatuksia lämpimistä päivistä. Kirjan kuvat ovat ihanan valoisia ja aurinko tuntuu paistavan aina. Sileät, lämpimät kalliot lämmittävät kuvissakin.


Kirjassa on parikymmentä mallia kesään sopivista neuleista. Suurin osa ohjeista on neuleohjeita, mutta löytyy kirjasta myös muutama virkattu malli. Lisäksi on todella ihana toppi/mekko, jossa on on käytetty molempia tekniikoita. Saara Toikan suunnittelemat neuleet ovat jotenkin ajattomia ja yksinkertaisen tyylikkäitä. Neuleissa on kuitenkin jokin kiva yksityiskohta tai muu mielenkiintoinen juttu, joka saa innostumaan. Kirjassa on paljon puuvillaneuleita, ne kun sopivat hyvin kesään. Malleissa on useampi perusneule, kuten neuletakki, toppi, t-paita, joilla voi täydentää omia kesävaatteitaan. Kirjan neuleiden värimaailma on jotenkin hillitty, vaikka muutama kirkkaampikin väri malleissa näkyy. 


Kirjassa on tekstiä juuri sopivasti. Alusta löytyy juttua kirjan kirjoittamisesta ja ohjeita ja vinkkejä kesäneuleiden neulomiseen. Aina en edes jaksa lukea kirjan alun ohjesivuja, mutta tässä kirjassa ohjeet olivat ihan hyödyllisiä ja niitä oli sopivasti. Pidän kirjailijan asenteesta vaatteita kohtaan, ne tehdään pitkää käyttöä varten ja niiden huolto ja hoito pitäisi olla vaivatonta. Jokaisesta mallista on lyhyt esittelyteksti ja sen jälkeen ohjeet. Ohjeista löytyy neuleen vaikeusaste (1-4), valmiin neuleen mitat, lanka ja tarvikkeet ja muuta huomioitavaa. Lisäksi on piirretty, selkeä kuva vaatteesta. Vaatteiden kokoja löytyy S-XXL. Pidän erityisesti siitä, että jokaisen mallin kohdalla on useita lankavaihtoehtoja ja myös valmiiksi kuvattuna kolme erilaista värivaihtoehtoa, jotka helpottavat neuleen aloituspuuhia. 


Suurin osa kirjan ohjeista on naisten vaatteita, mukana myös muutama laukku tai muu kesäjuttu. Kuvat ovat ihanan kesäisiä ja niitä on tarpeeksi. Yhdestä vaatteesta on usein parikin kuvaa. Mielestäni tämä on tärkeää, että näkee vaatteen vähän useammasta kulmasta ja osaa sen perusteella arvioida kokonaisuuden. 

Kirja on loistava, nimensä mukainen kesäneulekirja. Eniten pidän yllä olevan kuvan neuleesta, jossa on yhdistetty ohuempaa ja paksumpaa puuvillalankaa. Myös virkattua ja neulottua pintaa yhdistävä toppi vaikutti innostavalta. Kaapissani lojuukin muutama puuvillalankakerä, joista neuleita voisi vaikka kokeilla. Saara Toikka on neulesuunnitteluun erikoistunut käsityötieteen maisteri, jonka suunnittelemia malleja löytyy myös Ravelrystä ja joistakin Novitan lehdistä. Suosittelen tutustumaan Kesäneuleita- kirjaan ja Saaran suunnittelemiin ajattoman kauniisiin neulemalleihin. 

Kesäneuleet eivät ehkä riitä lämmittämään Suomen juhannuksessa (olen ehkä hieman pessimistinen), mutta toivotan siitä huolimatta ihanaa keskikesän juhlaa teille jokaiselle! 


Kommentit

 1. Kesäneuleet kuuluvat ehdottomasti Suomen juhannukseen! :D
  Ei vaan... Ihanan näköinen kirja ja kiva, jos kirjassa on myös laukun ja muiden kesäjuttujen ohjeita. Itse olen vielä niin tumpelo neuloja, etten uskaltaisi puseroa alkaa neulomaan, mutta pienempiä juttuja olisi kiva kokeilla.
  Ja kirjan kuvat näyttävät ihastuttavilta!
  Kaunis kirja on ilo katsella, kaiken tietohyödyn lisäksi.
  Kiitos esittelystä ja ihanaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäneuleet kuuluvat ehkä ajatuksissa juhannukseen :-D Todellisuus saattaakin sitten olla ihan toinen. Joo, laukkuja oli kirjassa muutama ja sulle sopisi erityisesti ohje virkatuista ruukun suojuksista. Kirjan kuvat oli kyllä ihania ja niiden vuoksi mä kirjoista tykkäänkin. Aina ei kirjassa tarvitse olla yhtään itselle sopivaa ohjetta, kun kuvista ja ohjeista saa inspiraatiota omiin juttuihin. Kiitos, samoin ihanaa juhannusta sulle, Riina!

   Poista
 2. Kaunis postaus! Mukavaa kesää sinulle neuloen ja nauttien!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…