Siirry pääsisältöön

Ompeluinnostus osa 2

ompelu neuletakki

Edellisessä postauksessani kerroin alkaneesta ompeluinnostuksestani, joka oli Kototeko-blogin Sannan inspiroima (#renewmama) ja Sormustin-blogin Annin jatkokannustama (#hillotkäyttöön). Yllätyin siitä, miten naisten heittämät haasteet saivat minut ihan oikeasti innostumaan. Huomasin siis puutteita vaatekaapissani ja ryhdyin toimeen käyttäen mahdollisia ompelukaappiin unohtuneita kankaita. Edellisessä postauksessa esittelin trikoopaidan ja hameen

diy ompelu

Tässä postauksessa esittelyyn pääseen ompelemani villainen takki. Olen ostanut kankaan Eurokankaasta jo vuosi sitten syksyllä. Täytyy tunnustaa, että ostin sen oikeastaan suunnittelematta. Olin ostamassa jotain muuta kangasta ja silmiini osui tämä ihanan syksyisen värinen villakangas. Päätin sillä hetkellä ompelevani siitä takin/neuleen. Kangas ei ohjeen mukaan siedä vesipesua ollenkaan, mutta myyjä kertoi sen kuitenkin olevan mahdollista. Kangas kannattaisi tietenkin kastella ennen ompelua, jos aikoo joskus pestä sitä. Minä siis kastelin kankaan, jolloin se tiivistyi hieman. 


Tätä vaatetta suunnitellessa opettelin myös hieman uutta. Nimittäin opettelin piirtämään kaavat vanhasta, hyvänmallisesta neulostakistani. Se oli yllättävän vaikeaa, vaikka vaate oli näinkin yksinkertainen. En oikeastaan nauttinut kaavojen nyhräämisestä, mutta sainpahan toimivat kaavat tämänkaltaiseen jakkuun. 


Jakku on hyvin yksinkertainen malliltaan eikä siinä ole vuoria. Villakangas ei rispaannu, joten saumanvaroja ei tarvinnut edes huolitella. Jakun etureunatkin olen vain kääntänyt nurjalle puolelle ja ommellut kiinni. Jakku valmistuu periaatteessa nopeasti, ellei inspiraatio jostain syystä häviä vuodeksi ja työ unohdu. 


Nyt olen oikein iloinen valmiista vaatteestani. En oikein tiedä, onko tämä valmistunut vaate nimeltään takki, jakku, villainen takki vai neuletakki. Se on melko paksu, mutta talvella saattaa olla ihan tarpeen myös sisätiloissa. Näin syksyllä tällä tarkenee ulkonakin, varsinkin kun kaulassa on lämmittävä huivi. Kuvassa olevan erittäin helpon huivin ohjeen löydät täältä. Jakun värikin sopii loistavasti syksyn ruska-aikaan. 

Sannan #renewmama- haaste jatkuu vielä lokakuun loppuun. Minä jatkan ompeluhuumassani vaatteiden ompelua ja esittelen tuotoksiani lähiviikkoina lisää. 

Inspiroivaa viikkoa teille!

Kommentit

 1. Ihana ja kauniin värinen jakku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäkin ihastuin kankaan väriin ensimmäisenä.

   Poista
 2. Kaunis ja tyylikäs jakku. Näyttää hyvin istuvaltakin. Mää piirsin kerran ostofarkuista kaavat, kun olivat niin hyvin istuvat. Sain kyllä kaavat, mutta farkkujen lahkeet olivat jo lähtökohtaisesti eripituiset, taskut eri kohdissa, että piirtele siinä sitten :D Sen jälkeen olen turvautunut kaavalehtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Siis wau, oot kyllä tosi taitava, jos farkkujen kaavat sait piirrettyä. Mulle tämä jakkukin oli jo himpun verran liian haastava. En minäkään taida ottaa tavaksi piirrellä valmisvaatteiden kaavoja. Onneksi on niin hyviä kaavoja olemassa ja helposti saatavilla.

   Poista
 3. Ihan älyttömän hyvän väri sinulle ja istuukin hyvin. Minusta nuo taskut ovat kiva yksityiskohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin tykkään. Taskut on kivat ja myös arjessa hyvin tarpeelliset.

   Poista
 4. Kyllä kannatti nyhrätä! Tosi kaunis takki, ja väri sopii sinulle niin hyvin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Niinpä, lopussa kiitos seisoo, vaikka nyhrätessä ei aina siltä tunnukaan :-)

   Poista
 5. Todella kaunis keltainen! Ihana takki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne! Väri on kyllä ihana ja takistakin olen oikein iloinen :-)

   Poista
 6. Oi, miten kiva ja niin pirteä väri harmaantuvaan syksyyn. Kiva, kun osallistut haasteeseen! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Keltainen todellakin piristää. Kiitos sulle haasteesta💕 Se sai mut innostumaan pitkästä aikaa kunnolla ompelemaan itselleni tarpeellisia vaatteita. Vaikka lokakuun loppu häämöttää jo, aion vielä muutaman vaatteen ommella.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Idea ylioppilaan rahalahjaan

Kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat suunnittelevat juhliaan. Juhliin osallistuvat sukulaiset ja muut läheiset miettivät, mikä olisi hyvä lahja nuorelle. Usein raha on omaa elämäänsä aloittevalle mieluisin vaihtoehto. Rahasta ei jää varsinaista muistoa, mutta nuori voi hankkia asioita, joita oikeasti tarvitsee.

Minä askartelin yhteiskortin rahalahjasta lähipiirimme ylioppilaalle. Lahja on siis usean henkilön yhteinen. Tässä kortissa oli käytettävissä 250 € ja rakensin siitä kortin, jonka summa näyttää mahdollisimman suurelta. Jos yhden 50 €:n setelin vaihtaisi vaikka kymppeihin, saisi vielä enemmän nollia luvun perään. Vastaavanlaisen kortin olen nähnyt joskus aikaisemmin, mutta nyt aloittaessani askartelua, en löytänyt ohjetta mistään. Eli idea ei ole minun omani.

Käärin jokaisen setelin rullalle niin, että nolla jää sopivasti keskelle ja laitoin klemmarilla pötkön kiinni sekä ylä- että alareunastaan. Osassa seteleistä piti taittaa ensin muutaman sentin pätkä setelin toisesta…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…