Siirry pääsisältöön

Esme-mekko Lempivaatteita-kirjasta


Tämä mekko valmistui jo viime talven aikana. Postaaminen kuitenkin jäi. Ostin kauniin viskoosikankaan Euronkankaan palalaatikosta. Mietin pitkään, teenkö kankaasta lyhyen mekon/tunikan vai paidan. Päädyin mekkoon. Jos mekkoa ei tulekaan käytettyä, sen voi aina lyhentää paidaksi.


Kaavana käytin jo hyväksi havaittua Lotta Jansdotterin Lempivaatteita-kirjan Esme-tunikan kaavaa. Samalla kaavalla olen tehnyt useammankin vaatteen. Tämän mekon, raitapaidan ja kukkapaidan tein kaavoja muokkaamatta. 


Malli on sopivan yksinkertainen ja siksi myös helppo ommella. Tykkään erityisesti kaula-aukosta. Tähän malliin ei tarvitse ommella myöskään vetoketjuja tai nappeja. Sen saa puettua päälle ihan hyvin. Malli on sen verran väljä. Minun kroppani tarvitsee mekkoon kuitenkin lisäksi vyön. 

Tämän postauksen kuvat ovat tyttäreni ottamat. Kaulassa minulla on askartelemani kaulakoru, johon tein myös yhteen sopivat korvakorut. Olen tehnyt ne nahkapaloista. Postaus koruista löytyy tästä linkistä.


Kommentit

 1. Tosi kaunis on tuo mekko! Itsekin tykkään mekoista, jotka eivät tarvitse vetoketjuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Teresa! Vetoketjuja käyttämällä mekoista saa istuvampia, mutta ne on vaan paljon hankalampia ommella. Onneksi välillä voi ommella helpompia mekkoja, kun on näin hyvä ohje.

   Poista
 2. Tosi kaunis mekko! Ja sillä on varmasti käyttöä monenlaisissa tilanteissa. Teidän kotikin näyttää niin ihanalta tuolla kuvien taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina <3 Mekko on kiva myös minusta. Se menee töissä ja juhlissa koruja ja muita asusteita vähän vaihdellen. Välillä kyllä mietin mekon lyhentämistä paidaksi, koska silloin sitä tulisi käytettyä useammin. Vielä olen antanut mekon olla mekko :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!