Siirry pääsisältöön

Jyväskylän kädentaitomessukuulumiset

Viime viikonloppuna Jyväskylän Paviljongissa oli Kädentaitomessut.  Minä vietin lauantaipäivästä suuren osan messuilla yhdessä ystäväni kanssa. Kädentaitomessut olivat paljon pienemmät kuin Tampereen vastaavat, mutta samalla myös väljemmät. Ihmisiä oli liikkeellä melko paljon, varsinkin aamupäivästä. Iltapäivää kohden väki hieman väheni ja tilaa oli entistä enemmän. Messuhallin jaksoi hyvin kiertää, eikä tullut liian ähky olo kaikesta näkemästään. Paikalla oli monenlaisia kädentaitajia ja yrittäjiä, loistavia tuoteideoita ja paljon kaikkea kaunista. Tarvikkeita ja materiaalia oli myös jonkun verran. Itse olisin ehkä kaivannut hieman enemmän työnäytöksiä tai pikkuluentoja käsitöihin liittyen.

Tässä hieman kuvia messuilta. Kuviin on pyydetty lupa näytteilleasettajalta.

Aluksi muutama inspiroiva kuva Taitokeskus Aivian osastolta. Näytteillä oli mm. käsityökoululaisten valmistamia tuotteita. Paikalla sai tehdä keraamisesta astianpalasta sormuksen. Minäkin tein itselleni sormuksen mustavalkoisesta lautasen palasta. Palaset oli jo valmiiksi hiottu. Minun tehtäväksi jäi hioa keraamisen palan taustaa ja sormuspohjaa niin, että liima tarttuu liimattavaan kohtaan paremmin. Palanen liimattiin pikaliimalla. Sain sormuksen sormeeni jo minuutin kuivumisen jälkeen.

Valaisin oli tehty erilaisista käsin tehdyistä papereista.

Korutarvikkeet oli aseteltu kauniisti vanhan höyläpenkin päälle kierrätettyihin metalliastioihin.
Messuilla oli melko paljon erilaisia koruyrittäjiä. Korut onkin ihania, pieniä ja niitä voi omistaa vaikka kuinka paljon. Tässä Jenni Saksa Design:n värikkäitä ja näyttäviä huopakoruja. Todella kauniita malleja ja kevyitä käytössä. Pidin korujen muotokielestä ja väreistä. 
Loistava innovaatio kierrätykseen oli Otsina-osuuskunnan suunnittelema kierrätyspiste. Pyörillä liikuteltavaan kierrätettyyn pahvisäiliöön sai sisälle tarpeen mukaan yhdestä kolmeen kierrätysmuovista valmistettua roskapussia. Pussit oli helppo irrottaa ja kuljettaa siinä roskat kierrätyspisteeseen. Myynnissä oli myös kestohedelmäpusseja, jotka oli valmistettu kauniista vanhoista verhokankaista. Ostokset pakattiin kierrätyspussiin, joka oli valmistettu aikakauslehden sivuista. 

Tyylikkäitä ja ajattomia vaatteita ja asusteita valmistava Design Pylsy oli myös mukana messuilla, kuten monena aikaisempana vuotenakin. Tuotteet ovat laadukkaita ja hyvin suunniteltuja. Anu Pylsy esitteli kaunista villakankaista viittaa, jonka pystyi pukemaan päälleen monella eri tavalla. Taidokasta käsityötä Joutsasta.Jotenkin tuli mummola mieleen kierrätetyistä valaisimista, jotka oli valmistettu kakkukuvuista, emalimukeista ja aterimista. Tuotteet oli valmistanut Annan Paja Jämsästä. Riemua romusta, lukee Annan käyntikortissakin. Annan Paja tekee myös emalitöitä, rakukeramiikkaa ja kankaanpainantaa. Ihanat puuhelmistä valmistetut korut vetivät värikkyydellään puoleensa. Tuotteet olivat Koi Design:n valmistamia. Valikoimaan kuului koruja ja muita käsityötuotteita. Erityisen ihania olivat mielestäni puuhelmistä valmistetut kaulakorut. Näyttäviä, mutta ei liian raskaita. Ja värit olivat niin piristäviä. 
Hopeisissa koruissa minua kiehtoi niihin kirjoitetut sanat. Pitkulaisissa korvakoruissa oli teksti Tänään olen kiitollinen. Niin hyvin sanottu. Korut olivat Vernada Designin valmistamia. Vernada Design valmistaa myös muunneltavia monitoimikoruja, joissa voi yhdistellä esimerkiksi kaulakorun ja rannekorun yhdeksi pidemmäksi kaulakoruksi. Todella loistava idea. Laadukkaita, kauniita ja monikäyttöisiä koruja. Messuilta minun mukaani lähti vain Kotilieden Käsityölehden tilaus ja sen mukana saadut kaupanpäälliset. Niistä onkin itselle iloa ainakin vuodeksi eteen päin.

Lämmin kiitos Mediapro Messuille messulipuista! Oli hyvä kokemus, josta sai iloa ja inspiraatiota omaan arkeen.

Kommentit

 1. Ihanaa katsella pienten yrittäjien loistavia innovaatioita ja käden taitoja!
  Messut näyttivät todella monipuolisilta ja mielenkiintoisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Messuilla on aina kiva käydä, kun näkee, miten hienoja käsityöläisiä Suomesta löytyy. Toivottavasti kauppa kävi hyvin ja käy jatkossakin pienillä käsityöyrittäjillä.

   Poista
 2. Kiitos parhaasta messuseurasta :) Tunnelmataltiointi on onnistunut upeasti. Hyviä kuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi :-) Kuulumiset tuli vaihdettua samalla, vaikka paljon kaikkea ihanaa katseltavaa olikin. Kuvia tuli otettua ihan reilusti ja oli aika vaikea valita blogiin vain osa. Kiva, jos kuvista välittyy meidän kokemat tunnelmat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h