Siirry pääsisältöön

Mustavalkoinen ristipistotaulu

Olin reilu vuosi sitten sairaalassa leikkauksessa. Leikkaus oli ennaltaehkäisevää sairaudenhoitoa, ei mitään vakavaa eikä suurta. Rutiinitoimenpide, mutta minulle merkittävä asia. Sain sairaalaan mennessä käteeni rannekkeen, jossa oli QR-koodina omat tietoni. Säilytin rannekkeen ajatellen, että haluan tehdä siitä jotain, joka muistuttaa tuosta sairaalareissusta.


Muutama viikko sitten oli jotenkin ristipisto-olo, sellainen, että tekee mieli nyhertää jotain pientä ja tarkkaa, ja päätin ottaa koodin käsittelyyn. Otin kännykällä kuvan koodista. Suurentamalla kuvaa oli suhteellisen helppoa piirtää ruutupaperille rasteja koodin mukaan. Minulla sattui kaapissa olemaan aidakangasta, josta leikkasin sopivan palan. Mittasin palan niin, että kuvion ympärille jäi reilusti kangasta.


Aloitin ristipistojen tekemisen kuvion vasemmasta alareunasta. Pistoja oli mukavaa pistellä televisiota katsellessa. Pidän ristipistoissa niiden yksinkertaisuudesta ja siitä, että työn eteneminen näkyy selvästi. Tämä kuvio oli jotenkin koukuttava ja tekeminen oli rentouttavaa. Pistoihin piti keskittyä, mutta ne olivat kuitenkin tarpeeksi helppoja, eivätkä vaatineet liikaa aivotyötä. Sopivaa pääntyhjennyspuuhaa työpäivän jälkeen siis.


Valmiin ristipistotyön pingotin pyöreän kirjontakehyksen sisään. Olen ostanut kehyksen joskus kauan sitten ajatellen käyttäväni sitä kirjomiseen. No, ei ole kuitenkaan tullut käytettyä. Kirjontakehykseen työ oli helppo pingottaa ja kehyksessä oli valmiina ripustuslenkkikin. Työ tulee työhuoneeni seinälle muiden mustavalkoisten töiden joukkoon.


Sairaalapäivääni palaan mielessäni useinkin ja ainakin joka kerta ristipistotaulua katsoessani.


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…