sunnuntai 13. elokuuta 2017

Mökkiaskartelut osa 2

Kerroin aikaisemmassa postauksessani ihanasta parin päivän mökkilomasta ystäväni luona. Askartelut ja käsityöt kuuluvat meidän molempien kiinnostuksen kohteisiin. Sen vuoksi lomalla on kaiken muun rentouttavan lisäksi kiva myös puuhailla jotain innostavaa askartelua.

vanamo

lupiini

Lomapäivän aamuna teimme mukavan kävelylenkin, jonka aikana oli tarkoitus kerätä kasveja maljakkoon ja myös meidän askarteluumme. Meillä oli suunnitelmana kokeilla nokipainantaa. Olin törmännyt nokipainantaan joissakin blogeissa ja ajattelin sen sopivan hyvin mökkipuuhaksi. Kiinnosti myös kokeilla ihan uutta tekniikkaa.

nokipainanta

nokipainanta

Nokipainannassa tarvitaan kasvien lehtiä, joita haluaa painaa, kynttilä, sivellin tai tuputin, keraaminen laatta ja vähän ruokaöljyä. 

nokipainanta

nokipainanta

Laatalle laitetaan vähän öljyä ja sen jälkeen sitä kuumennetaan kynttilän liekissä. Laatta mustuu ja tätä nokea levitetään kasvin lehden ruotipuolelle. 

nokipainanta

Kun nokea on lehden pinnassa tarpeeksi, lehti painetaan paperin/pahvin/vanerilevyn päälle. Päällimmäiseksi kannattaa laittaa vielä vaikka talouspaperi ja silitellä lehteä talouspaperin päältä niin, että noki siirtyy varmasti joka kohdasta painettavaan paperiin.

nokipainanta

virsikirjan käyttö

nokipainanta


Teimme painantakokeiluja nuottipaperille, vanhan virsikirjan sivuille ja kartongille. Valmiista painantatuotoksista on tulossa ainakin tauluja, kortteja ja kirjanmerkkejä.


Tämä oli hauska tekniikka, vaikka aluksi meinasi epätoivo iskeä. Teimme hommaa aluksi ulkona ja tuuli heilutti kynttilän liekkiä niin, että nokea oli vaikeaa saada syntymään kaakelin pintaan. Kun siirryimme sisälle, työ helpottui ja tuntui aika innostavalta. Aika meinasi loppua kesken, kun työ palkitsi tekijäänsä ja jälki alkoi näyttämään hyvältä. Suosittelen kokeilemaan.

Kiitos vielä, Jonna, seurasta, inspiraatiosta ja mökkitunnelmasta!

12 kommenttia:

 1. Voi, tätä mä haluan kokeilla!
  En ole aikaisemmin törmännytkään moiseen nokipainantaan. Näistähän voisi tosiaan saada vaikka mitä kivaa tehtyä. Just sopivia tällaisen kasvihullun sisustukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää olis kyllä just sun juttu. Itekin innostuin enemmän tehdessä ja ideoita tauluihin ja kortteihin alkoi tupsahtelemaan. Painojälki on tosi tarkkaa ja ihan erilaista kuin jos tän tekis jollain maalilla. Ois ihana tehdä vaikka sun kanssa yhdessä sisustusjuttuja :-)

   Poista
 2. Näyttävät tosi herkiltä ja kivoilta. Jääkö noki kuinka tiukasti kiinni paperiin, onko vaaraa, että valmis kortti tahraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkiä kyllä, jotenkin noki tuo lehden yksityiskohdat kauniisti ja tosi tarkasti esiin. Noki ei tahraa. Minulla on ollut kalenterin välissä useamman viikon ajan nokipainantakirjanmerkki. Nokea ei irtoa yhtään, mutta joissakin kohdissa öljy saattaa tehdä rasvaisen jäljen. Öljyä pitää olla laatassa todella vähän. Määrän sääteleminen on hieman hankalaa. Aluksi itsekin laitoin sitä liikaa ja sen vuoksi rasvatahra näkyy kirjanmerkin takapuolella.

   Poista
 3. Hei, kysyn vielä, että tiedätkö tekniikan nimeä englanniksi. Tosi hyvä vinkki tuo, että käyttää rasvaa vain niukasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti, Johanna, en tiedä.

   Kyllä, öljyä tekisi mieli laittaa reilusti, kun jotenkin väriäkin tulisi silloin enemmän, mutta rasva sotkee painettavat paperit ym. Ootko jo kokeillu tätä?

   Poista
  2. Luulen, että tulevana keskiviikkona pääsen kokeilemaan. Yritän kovasti miettiä, josko tällä tekniikalla saisi joulukortteja, minkälaisen kuvion voisi tehdä ja millä kasvinlehdellä, että se olisi jouluinen. Siksi haluaisin googlella etsiä lisää ideoita, mitä ihmiset ovat tehneet nokipainannalla.

   Poista
  3. Itse painoin yksinkertaisen lehden vanhan virsikirjan joululaulun päälle juuri ajatuksena joulukortti. Toivottavasti sun kokeilut onnistuu!

   Poista
  4. Toi virsikirja oiskin ollut hyvä, mutta sitä ei nyt tähän hätään saanut. Tänään tehtiin ja yllättävän paljon nokea tarvitaan. Yleensä tuntuu että pieni määrä nokea sotkee paljon, mutta nyt piti koko ajan savustaa lisää.

   Poista
  5. Joo, hidasta hommaahan toi on, mut musta tuntu, et nopeutu tehdessä koko ajan. Kun teki samalla lehdellä painamisen useampaan kertaan, siihen ei yllättäen tarvinnutkaan niin paljon nokea.

   Poista
 4. Onpa upean näköisiä kuvioita! Tämän voisi ottaa itsekin kokeiluun, uskaltaisinkohan kokeilla esikoisen kanssa, vai meneekö liian sotkemiseksi? No kokeilemalla lienee selviää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nämä onnistui aika hyvin, vaikka olikin itselleni ensimmäinen kerta. Olen itsekin tehnyt tämän kokeilun jälkeen nokipainantaa lasten kanssa, joten kannattaa kokeilla. Kun aikuinen hoitaa kynttilän kanssa toimimisen, lapset pystyvät kyllä maalaamaan noella ja painamaan. Yllättävän vähän siinä tuli sotkua. Tsemppiä kokeiluun.

   Poista

Kiitos kommentistasi!