Siirry pääsisältöön

Ompeluinnostus osa 2

ompelu neuletakki

Edellisessä postauksessani kerroin alkaneesta ompeluinnostuksestani, joka oli Kototeko-blogin Sannan inspiroima (#renewmama) ja Sormustin-blogin Annin jatkokannustama (#hillotkäyttöön). Yllätyin siitä, miten naisten heittämät haasteet saivat minut ihan oikeasti innostumaan. Huomasin siis puutteita vaatekaapissani ja ryhdyin toimeen käyttäen mahdollisia ompelukaappiin unohtuneita kankaita. Edellisessä postauksessa esittelin trikoopaidan ja hameen

diy ompelu

Tässä postauksessa esittelyyn pääseen ompelemani villainen takki. Olen ostanut kankaan Eurokankaasta jo vuosi sitten syksyllä. Täytyy tunnustaa, että ostin sen oikeastaan suunnittelematta. Olin ostamassa jotain muuta kangasta ja silmiini osui tämä ihanan syksyisen värinen villakangas. Päätin sillä hetkellä ompelevani siitä takin/neuleen. Kangas ei ohjeen mukaan siedä vesipesua ollenkaan, mutta myyjä kertoi sen kuitenkin olevan mahdollista. Kangas kannattaisi tietenkin kastella ennen ompelua, jos aikoo joskus pestä sitä. Minä siis kastelin kankaan, jolloin se tiivistyi hieman. 


Tätä vaatetta suunnitellessa opettelin myös hieman uutta. Nimittäin opettelin piirtämään kaavat vanhasta, hyvänmallisesta neulostakistani. Se oli yllättävän vaikeaa, vaikka vaate oli näinkin yksinkertainen. En oikeastaan nauttinut kaavojen nyhräämisestä, mutta sainpahan toimivat kaavat tämänkaltaiseen jakkuun. 


Jakku on hyvin yksinkertainen malliltaan eikä siinä ole vuoria. Villakangas ei rispaannu, joten saumanvaroja ei tarvinnut edes huolitella. Jakun etureunatkin olen vain kääntänyt nurjalle puolelle ja ommellut kiinni. Jakku valmistuu periaatteessa nopeasti, ellei inspiraatio jostain syystä häviä vuodeksi ja työ unohdu. 


Nyt olen oikein iloinen valmiista vaatteestani. En oikein tiedä, onko tämä valmistunut vaate nimeltään takki, jakku, villainen takki vai neuletakki. Se on melko paksu, mutta talvella saattaa olla ihan tarpeen myös sisätiloissa. Näin syksyllä tällä tarkenee ulkonakin, varsinkin kun kaulassa on lämmittävä huivi. Kuvassa olevan erittäin helpon huivin ohjeen löydät täältä. Jakun värikin sopii loistavasti syksyn ruska-aikaan. 

Sannan #renewmama- haaste jatkuu vielä lokakuun loppuun. Minä jatkan ompeluhuumassani vaatteiden ompelua ja esittelen tuotoksiani lähiviikkoina lisää. 

Inspiroivaa viikkoa teille!

Kommentit

  1. Ihana ja kauniin värinen jakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mäkin ihastuin kankaan väriin ensimmäisenä.

      Poista
  2. Kaunis ja tyylikäs jakku. Näyttää hyvin istuvaltakin. Mää piirsin kerran ostofarkuista kaavat, kun olivat niin hyvin istuvat. Sain kyllä kaavat, mutta farkkujen lahkeet olivat jo lähtökohtaisesti eripituiset, taskut eri kohdissa, että piirtele siinä sitten :D Sen jälkeen olen turvautunut kaavalehtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johanna! Siis wau, oot kyllä tosi taitava, jos farkkujen kaavat sait piirrettyä. Mulle tämä jakkukin oli jo himpun verran liian haastava. En minäkään taida ottaa tavaksi piirrellä valmisvaatteiden kaavoja. Onneksi on niin hyviä kaavoja olemassa ja helposti saatavilla.

      Poista
  3. Ihan älyttömän hyvän väri sinulle ja istuukin hyvin. Minusta nuo taskut ovat kiva yksityiskohta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minäkin tykkään. Taskut on kivat ja myös arjessa hyvin tarpeelliset.

      Poista
  4. Kyllä kannatti nyhrätä! Tosi kaunis takki, ja väri sopii sinulle niin hyvin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit! Niinpä, lopussa kiitos seisoo, vaikka nyhrätessä ei aina siltä tunnukaan :-)

      Poista
  5. Kiitos Marianne! Väri on kyllä ihana ja takistakin olen oikein iloinen :-)

    VastaaPoista
  6. Oi, miten kiva ja niin pirteä väri harmaantuvaan syksyyn. Kiva, kun osallistut haasteeseen! 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Keltainen todellakin piristää. Kiitos sulle haasteesta💕 Se sai mut innostumaan pitkästä aikaa kunnolla ompelemaan itselleni tarpeellisia vaatteita. Vaikka lokakuun loppu häämöttää jo, aion vielä muutaman vaatteen ommella.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h