Siirry pääsisältöön

Punch needlen testailuaHämmästelin marraskuisilla Kädentaitomessuilla Paapon myyntipisteellä kynän näköistä välinettä, jolla pystyi tekemään kirjontapistojen näköistä jälkeä ilman neulaa. Välineen nimi on punch needle ja se toimii vähän samaan tapaan kuin tuftausneula. Kankaan oikealle puolelle tulee kirjontapistojen näköistä jälkeä ja nurjalle puolelle jää lankalenkkejä. Päätin ostaa välineen itselleni ajatuksena kirjoa tauluja. 


Punch needle on suomeksi punkaneula. Neulan sisään pujotetaan ohut puuvillalanka ohuen metallilangan avulla. Sen jälkeen neulalla pistellään kangasta ja samalla nurjalle puolelle jää langasta pieniä lenkkejä. Pistely on nopeampaa kuin neulalla kirjominen, mutta täytyy myöntää, ettei se kyllä kovin helppoa ollut. Tämä vaatii ehkä lisäharjoituksia, niin kuin aina uuden tekniikan harjoittelu. Minulla ongelmana oli, että neulasta ja langasta piti jokaisen piston yhteydessä ottaa kiinni nurjalta tai muuten lanka ei jäänyt kiinni kankaaseen. En tiedä, auttaisiko ohuempi lanka tähän pulmaan. 


Tällaisen työn sain kuitenkin valmiiksi. Piirsin liidulla mustalle lakanakankaalle polkupyörän kuvan ja aloin pistelemään pistoja sen enempää suunnittelematta. Aloitin pistelyn takapyörästä ketjusuojan vierestä. Lopuksi tein vielä valkoisella langalla korin pyörälle. Koriin tein kukkia ja lehtiä pistelemällä kangasta nurjalta puolelta. Silloin oikealle puolelle jäi lankalenkkejä. 


Uusia tekniikoita on kiva aina kokeilla. Tartun punkaneulaan vielä varmasti uudestaankin. Pinterestissä on jo joitakin ideoita odottamassa toteutustaan. Tällainen pistelytyö olisi hyvä kesäkäsityö, valmistuisi pikaisesti, eikä kaipaisi suurta lankavarastoa mukaan. Kesäkelejä siis odotellessa...


Kommentit

 1. Aivan uusi tekniikka ja väline minulle. Kivan näköinen "harjoitustyö".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti Kaija! Minullekin tämä oli uutta ja innostuin marraskuisilla messuilla asiasta. Näin kauan meni ennen kuin testasin koko välinettä.

   Poista
 2. Tulee tosi kivaa jälkeä. Pysyyköhän langat pesussa paikoillaan, voiko ajatella mitään käyttövaatteen koristelua tällä tekniikalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa varmuudella sanoa, pysyykö pistot pesussa. En ehkä ainakaan koneeseen laittaisi. Käsin pestessä saattaisi pysyä. Jossakin näin, että kankaan takapuolelle oli laitettu jopa liimaa pitämään pistot paikoillaan, mut silloin kyseessä on sisustusesine, tyyny tai taulu. Toisaalta voisihan vaatteeseen laittaa vaikka liimakangasta pistojen pistelyn jälkeen pitämään niitä paikoillaan.

   Poista
 3. Punkaneula onkin uusi juttu minulle... nätti harjoitustyö tuli :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la