Siirry pääsisältöön

Lyhty metallilankapunonnalla

 


Tein kesällä melko paljon kaikenlaisia käsitöitä. Koneella vaan tuli oltua niin vähän, etteivät valmiit työt päätyneet vielä tänne blogiin asti. Osallistuin kesäkuussa opintoihini liittyen metallilankapunontakurssille. Kurssi oli Taito Keski-Suomen järjestämä. Oli ihanaa opetella uutta ja olla taitavan opettajan ohjauksessa. Tässä esittelen ensimmäisen valmistuneen työni. Näitä tulee syksyn mittaan vielä lisääkin. 


Opettajallamme oli mallina perinteinen munakori, joka on alaosastaan leveämpi ja suuaukko on kapeampi. Tykkäsin korin muodosta ja ajattelin tehdä samalla mallilla itselleni lyhdyn. Tosin voihan tätä käyttää joskus myös korina.


Työ on aloitettu taivuttamalla kolme metallilankaa muotin avulla suunnilleen oikean muotoisiksi. Nämä metallilangat sidottiin seuraavaksi keskeltä kiinni toisiinsa ohuemmalla metalilangalla. Tämä näkyy hieman kynttilän alla. Työ kiinnitettiin styrox-levyyn niin, että kori oli nurin päin ja aloitettiin spiraalina kulkevan metallilangan kiinnitys tasaisesti "ruodelankoihin". Lopuksi tehtiin pohjaan ja yläreunaan koristereunus, kiinnitettiin kahva ja käännettiin metallilankojen päät nätisti kippuraan. 


Tätä oli kiva tehdä. Huomasin taas kerran, että tykkään kyllä metallilangan vääntelystä. Lopputulos palkitsee varsinkin nyt syksyhämärissä kauniilla ulkonäöllään kynttilän loistaessa lyhdyn keskeltä. Leppoisaa viikonloppua!


Kommentit

  1. Kaunis lyhty! Erilaiset metallituotteet muutenkin miellyttää kyllä silmää. Millainen muotti oli kyseessä? Itse olen jonkun verran tehnyt töitä metellilangasta täällä Turussa, mutta en oikein saa niistä koskaan symmetrisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari! Yritin löytää netistä kuvaa muotista, mutta en löytänyt. Yritän siis selittää. Isompaan vanerilevyyn oli kiinnitetty pienempi vanerilevyn pala, joka oli korin muotoinen, vähän niin kuin puoliympyrä. Sen palan reunoja vasten oli helppo taivuttaa ensin toinen puoli ja sitten toinen puoli. Eli kolme ruodelankoina olevaa hieman paksumpaa metallilankaa taivutettiin muotin avulla muotoonsa. Tätä onkin aika vaikea selittää sanallisesti, mutta ehkä jotain ymmärsit.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la