Siirry pääsisältöön

Lyhty metallilankapunonnalla

 


Tein kesällä melko paljon kaikenlaisia käsitöitä. Koneella vaan tuli oltua niin vähän, etteivät valmiit työt päätyneet vielä tänne blogiin asti. Osallistuin kesäkuussa opintoihini liittyen metallilankapunontakurssille. Kurssi oli Taito Keski-Suomen järjestämä. Oli ihanaa opetella uutta ja olla taitavan opettajan ohjauksessa. Tässä esittelen ensimmäisen valmistuneen työni. Näitä tulee syksyn mittaan vielä lisääkin. 


Opettajallamme oli mallina perinteinen munakori, joka on alaosastaan leveämpi ja suuaukko on kapeampi. Tykkäsin korin muodosta ja ajattelin tehdä samalla mallilla itselleni lyhdyn. Tosin voihan tätä käyttää joskus myös korina.


Työ on aloitettu taivuttamalla kolme metallilankaa muotin avulla suunnilleen oikean muotoisiksi. Nämä metallilangat sidottiin seuraavaksi keskeltä kiinni toisiinsa ohuemmalla metalilangalla. Tämä näkyy hieman kynttilän alla. Työ kiinnitettiin styrox-levyyn niin, että kori oli nurin päin ja aloitettiin spiraalina kulkevan metallilangan kiinnitys tasaisesti "ruodelankoihin". Lopuksi tehtiin pohjaan ja yläreunaan koristereunus, kiinnitettiin kahva ja käännettiin metallilankojen päät nätisti kippuraan. 


Tätä oli kiva tehdä. Huomasin taas kerran, että tykkään kyllä metallilangan vääntelystä. Lopputulos palkitsee varsinkin nyt syksyhämärissä kauniilla ulkonäöllään kynttilän loistaessa lyhdyn keskeltä. Leppoisaa viikonloppua!


Kommentit

  1. Kaunis lyhty! Erilaiset metallituotteet muutenkin miellyttää kyllä silmää. Millainen muotti oli kyseessä? Itse olen jonkun verran tehnyt töitä metellilangasta täällä Turussa, mutta en oikein saa niistä koskaan symmetrisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari! Yritin löytää netistä kuvaa muotista, mutta en löytänyt. Yritän siis selittää. Isompaan vanerilevyyn oli kiinnitetty pienempi vanerilevyn pala, joka oli korin muotoinen, vähän niin kuin puoliympyrä. Sen palan reunoja vasten oli helppo taivuttaa ensin toinen puoli ja sitten toinen puoli. Eli kolme ruodelankoina olevaa hieman paksumpaa metallilankaa taivutettiin muotin avulla muotoonsa. Tätä onkin aika vaikea selittää sanallisesti, mutta ehkä jotain ymmärsit.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h