Siirry pääsisältöön

Nahkakukkaro

 


Jyväskylän Taitokeskuksella, missä opiskelen oman työni ohessa, kokeilimme kevään Kiertotalous-ryhmässä nahkatöitä. Tein parkkinahasta pienen säilytyskukkaron puhelimen kuulokkeille.


Kaavan avulla leikkasin kappaleet ja rei'itin ommeltavat reunat naskalilla. Ompelu tehtiin käsin nahkaneulalla ja lankana oli vahattua, vahvaa lankaa. Lopuksi kiinnitimme kiväärinnapin, joka pitää läpän paikoillaan. Kiväärinnappi kiinnitetään nahkaan tehtyyn reikään kiertämällä. Kiväärinnapin vastapuolen reikä on tehty rei'itysterällä, jossa on reiän lisäksi pieni viilto reiän sivulla. 


Kukkaron ehti ommella hyvin illan opintojen aikana. Kotona kastelin kukkaron kokonaan vedellä ja laitoin sen sisään viilipurkin pohjasta leikatun muotin, jossa oli viilipurkin pohjan lisäksi noin 1 cm purkin reunaa.  Näin nahka kuivuessaan asettui niin, että kukkaron sisään jäi tilaa. 

Tykkäsin nahkatöiden tekemisestä todella paljon. Olisi kiva kokeilla joskus jotain isompaakin, kuten laukkua. Pieni nahkakukkaroni on ollut ahkerassa käytössä valmistuttuaan. En aikaisemmin edes tiennyt tarvitsevani kuulokepussukkaa, mutta nyt tiedän. 

 

Hyvää ja inspiroivaa lokakuuta kaikille!

Kommentit

  1. Suloinen ja varmasti tarpeellinen. Nyt kuulokkeiden piuhat eivät sotkeennu laukussakaan muihin tavaroihin ja kuulokkeet myös löytyvät varmasti paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Aikaisemmin en oikein edes kuljettanut kuulokkeita mukana, kun ne sotkeentuivat. Ja silloin, kun niitä olis tarvinnut, ne eivät olleet mukana. Nykyään tässä pussukassa kuulokkeet kulkevat päivittäin mukana ja helpottavat elämää.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la