Siirry pääsisältöön

Keraaminen kuppi tärkeällä ajatuksella

 


Syksyllä osallistuin keramiikkakurssille Jyväskylän Taitokeskuksella. Aikaisemmin postasin jo yksinkertaisen kynttilänjalan, jonka tein samalla kurssilla. Kurssi kesti yhden viikonlopun, jonka aikana työt tehtiin valmiiksi ja jätettiin kuivumaan. Muutaman viikon päästä töihin laitettiin vielä lasitukset yhden illan aikana ja aseteltiin työt polttoon. 


Olin pitkään ihaillut keraamisia kahvikuppeja esim. Tuiasilla. Halusin itsellenikin yksinkertaisen kahvi- tai teekupiksi sopivan kupin, joka on neutraalin värinen. Vähän mietin sitä, tuleeko kupista liian paksu, kun dreijaus ei ollut mahdollinen, enkä sitä siis edes osaa. Tein kupin kivitavarasavesta makkaratekniikalla. Makkarapötkylöitä pyöriteltiin savesta ja kiinnitettiin aina edellisen kerroksen päälle. Lopuksi sivelin pinnan tasaiseksi ja tein kupille korvan. 


Kurssilla oli pieniä kirjainmeistejä, joilla omat työt sai helposti nimikoitua. Minä päätin kirjoittaa niillä kuppini sisäpintaan itselleni tärkeän viestin, Ole lempeä itsellesi. Löysin tekstin Hidasta elämää-sivustolta. Ohje oli kokonaisuudessaan Ole lempeä itsellesi, sillä yrität kuitenkin parhaasi. Kuppiin ei kuitenkaan mahtunut ihan koko ohje. Alkuosa oli joka tapauksessa tärkein, se sopii ohjeeksi jokaiseen päivään ja näen sen aina kupista juodessani. 

Maalasin pienen pienellä siveltimellä tekstin kirjaimet mustalla lasitteella, jotta teksti erottuu selvästi.  Sisäpuoli on lasitettu kirkkaalla lasitteella ja kupin ulkopuoli valkoisella. Lasitukset oli yllättävän vaikea toteuttaa ja niitä oli hankala saada onnistumaan. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen keraaminen kuppini, joten voin olla kahvikuppiini erittäin tyyyväinen. Käytössä kuppini on lähes päivittäin ja saa minut usein hyvälle mielelle. 

Kommentit

 1. Todella kaunis kuppi ja tuo teksti on niin osuva ja lohdullinen jokaiseen päivään.

  VastaaPoista
 2. Tämä lempeä ajatelma sopii hyvin kaikkeen tekemiseen, käsitöihin, työhön ja vapaa-aikaan. Nautinnollisia kahvihetkiä uudesta kupista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen niin samaa mieltä. Lempeys itseä kohtaan on kyllä todella tärkeää. Kiitos, tästä kupista on jo nautittu kahvia ja teetä useamman kerran ja jokaisella kerralla tuo teksti tekee hyvälle mielelle. Ja sekin hyvä puoli tässä kupissa on, että sen voi pestä tiskikoneessa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h