Siirry pääsisältöön

Punainen huivi

 


Olin pidemmän aikaa etsiskellyt peruspunaista, fingering-vahvuista huivilankaa ajatuksena neuloa itselleni jouluhuivi. Tykkään punaisesta väristä kyllä muinakin kuukausina, joten käyttöä huiville siis löytyisi muulloinkin. Pari vuotta sitten löysin Neulefestareilta juuri oikean sävyistä lankaa Ruskanlehden langoista. Ostin sitä vain yhden vyyhdin, koska siitä yleensä saa jo huivin neulottua. Varmaan ymmärrätte jo tässä vaiheessa, että se oli virhe. 


Löysin Leeni Hoimelan suunnitteleman Sina-huivin ohjeen Taito-lehdestä (6/2018). Kun ohje oli löydetty ja joulukin lähestyi (vuonna 2019), parhaimmat pyöröpuikkoni olivat unohtuneet lomareissulla anopille. Huivi ei siis valmistunut jouluksi. Kun sain pyöröpuikkoni käyttööni, aloitin innoissani neulomaan. Ohje oli ihana. Sitä oli helppo neuloa ja varsinkin huivin reunoista tuli todella kauniit. Ohje oli mietitty loppuun asti. Olin innoissani neulonut huvia huimaa vauhtia ja yhtäkkiä oivalsin langan olevan melkein lopussa. Huivista oli kuitenkin vielä pitsiosuus kokonaan neulomatta. Vasta siinä vaiheessa tajusin, että ohjeessa oli ilmoitettu langan menekin olevan kaksi vyyhtiä. 


Tässä vaiheessa työ tyssäsi kokonaan ja jäi odottelemaan inspiraatiota tehdä asialle jotakin. Viime syksynä päätin selvittää, mitä ensimmäisen vyyhdin lanka on ja tilata lisää lankaa. Ruskanlehti palveli loistavasti, mutta harmillisesti ihan samaa lankaa ei enää ollut valikoimassa. Onneksi samaa väriä löytyi. Langan väri on nimeltään muuten aika ihana, Tulipunahuulet ja lanka on merinovillaa. Syyskuussa pääsin jatkamaan huivia pitsiosuudesta loppuun. Huivi valmistui sitten vihdoin 2020 jouluksi. 

Huivista tuli melko suuri ja sen vuoksi myös lämmin. Ohje oli todella hyvä, huivia oli sen vuoksi oikein miellyttävä neuloa. Tämän jouluhuivineuletyön opetus oli se, että aina kannattaisi olla käyttökohde ohjeineen valmiina, kun hankkii lankoja. Käytän huivia varmuudella ainakin jouluisin, kun kaipaan tummiin vaatteisiin piristystä. Mutta todennäköisesti huivi on ahkerassa käytössä myös muulloin. 

Leppoisaa viikonloppua!


Kommentit

 1. Kaunis punainen, oikea punainen. Mä oon kans ton huivin neulonut ja tykkäsin tehdä, hyvä ohje, ja tykkään käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä väri oli minunkin mielestä juuri oikea punainen. Kiva kuulla, että meillä oli samanlaiset neulomiskokemukset. Hyvästä ohjeesta on helppo neuloa.

   Poista
 2. Ihanan värinen huivi! Olet kyllä niin oikeassa, että pitäisi aina olla mietittynä ohje etukäteen, ennen kuin ostaa langat. Tosin olen minä ostanut lankaa ohje mielessäni ja tullut toisiin aatoksiin. Sitten ne langat ovat jääneet laatikkoon tai parhaimmassa tapauksessa muuntuneet toisiksi töiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Teresa! Minäkin tykkään väristä, sen vuoksi langan ostinkin. Tuo on ihan totta, että ajatukset muuttuvat ja se on ihan hyvä. Tärkeintä varmaan on neuloa tarpeeseen ja olla itselleen armollinen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la