Siirry pääsisältöön

Pitkät villasukat

Näitä onkin neulottu koko syksy. Vihdoin sain sukat valmiiksi. Olen kyllä hautonut sukkia aina välillä pitkiäkin aikoja lankakorin pohjalla odottelemassa inspiraatiota. Välillä vaan täytyi tehdä jotain muuta. Itsenäisyyspäivänä linnanjuhlia katsellessa päättelin kaikki kymmenet langanpätkät ja nyt sukat vihdoin pääsevät käyttöön.


Homma alkoi syyskuussa, kun löysin lankajemmoistani useampaa väriä Seitsemän veljestä-lankaa. Osa väreistä oli sellaisia, etten yksinään niistä tekisi itselleni mitään. Niitä oli jäänyt eri projekteista vuosien varrelta. Olin myös haaveillut jo kauan tekeväni itselleni raidalliset, pitkävartiset villasukat lämmittämään kotioloissa jalkojani. Niinpä päätin yrittää päästä jämälangoista eroon ja saada samalla itselleni raitasukat.


Aloitin sukat eräänä perjantai-iltana vanhan Koto-living-lehden ohjeen mukaan. Oli jotenkin sellainen sopiva neulomisolo, istuskelin työhuoneessani ja kuuntelin klassista radiokanavaa (ilmeisesti olen tulossa vanhaksi). Olin tyytyväinen, kun pääsin homman alkuun.

Tässä lähinnä itselleni muistiin varren neulontaohje:
Luo 52 silmukkaa. Neulo joustinneuletta 2-3 cm. Aloita sileä neule ja raitojen neulominen. Kun sukka on noin 20 cm, tee kavennuksia niin, että silmukoita jää 11 jokaiselle puikolle. Itse kavensin jokaisen puikon keskellä kerran ja lisäksi seuraavilla kerroksilla 1. ja 4. puikolla. Neulo varsi sopivan pituiseksi ja aloita kantapään tekeminen. Työssä on siis 44 silmukkaa. Kantalappuun 7+8+7 ja kantalapun reunoista poimitaan 12 silmukkaa. Kärkikavennukset tein puikon alussa ja keskellä kaksi oikein yhteen. Neuloin välikerroksen ilman kavennuksia.


Aloitin sukat harmaalla ja neuloin harmaalla myös kantapäät ja kärjet. Muutoin sukat on raidoitettu satunnaisesti eli sukat eivät ole keskenään samanlaiset. Oli hauska miettiä värien suhteita ja sopivuutta rinnakkain.


Tein värinvaihtokohdan joka kerta eri paikkaan. Kokeilin myös itselleni uutta tapaa, eli neuloin edellisen ja seuraavan värin langoilla muutaman silmukan. Siis niin, että muutama silmukka on neulottu kaksinkertaisella langalla. Niistä kohdista tuli hieman paksumpia, mutta ajattelin, ettei sitten tarvitse päätellä niin huolella. Päättelyt teinkin niin, että pujottelin lankaa vain hieman nurjalle puolelle. Oli siinä hommaa silti ihan tarpeeksi.Tältä päättelyurakka näytti ennen linnanjuhlien alkua.


Hieman Peppi Pitkätossumaiset ja paikoin vähän muhkuraiset sukat, mutta mielestäni aika ihanat. Nämä sukat jalassa on jotenkin kotoisa ja lämmin olo.Kommentit

  1. Oi, luin kerralla useamman postauksen. Joulunaluskiireet ovat vieneet laatuaikaa mennessään. Nyt sunnuntaiaamuna sain viimein sitä! Tosi kivoja postauksia, erityisesti himmelijuttu kiinnosti. Voisit joskus Kertuissa opettaa. Huomasin, että Harjun paperissa on paljon erilaisa pillejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuntuu joulunaluskiireet täälläkin. Kiitos! Pitäiskö pitää himmelitalkoot ;-)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Idea ylioppilaan rahalahjaan

Kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat suunnittelevat juhliaan. Juhliin osallistuvat sukulaiset ja muut läheiset miettivät, mikä olisi hyvä lahja nuorelle. Usein raha on omaa elämäänsä aloittevalle mieluisin vaihtoehto. Rahasta ei jää varsinaista muistoa, mutta nuori voi hankkia asioita, joita oikeasti tarvitsee.

Minä askartelin yhteiskortin rahalahjasta lähipiirimme ylioppilaalle. Lahja on siis usean henkilön yhteinen. Tässä kortissa oli käytettävissä 250 € ja rakensin siitä kortin, jonka summa näyttää mahdollisimman suurelta. Jos yhden 50 €:n setelin vaihtaisi vaikka kymppeihin, saisi vielä enemmän nollia luvun perään. Vastaavanlaisen kortin olen nähnyt joskus aikaisemmin, mutta nyt aloittaessani askartelua, en löytänyt ohjetta mistään. Eli idea ei ole minun omani.

Käärin jokaisen setelin rullalle niin, että nolla jää sopivasti keskelle ja laitoin klemmarilla pötkön kiinni sekä ylä- että alareunastaan. Osassa seteleistä piti taittaa ensin muutaman sentin pätkä setelin toisesta…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…