Siirry pääsisältöön

Pieni pyörähdys Jyväskylän Neulefestareilla


Omassa kotikaupungissani Jyväskylässä järjestettiin toista kertaa Neulefestarit osana Jyväskylän Kesä-tapahtumaa. Viime vuonna en päässyt osallistumaan ollenkaan, tänä vuonna osittain. Osallistuin Heidi Alanderin Hulluna huiveihin -kurssille, jonne ilmoittauduin vasta edellisenä päivänä. Tykkään käyttää huiveja ja niiden neulominen on palkitsevaa ja siksi valitsinkin tämän kurssin. Odotin parituntiselta ideoita huivien neulomiseen omasta päästä. Sainkin vinkkejä varsinkin huivien muotoihin, silmukoiden lisäämiseen ja pingottamiseen. Kurssin jälkeen uskalsin heti aloittaa uuden huivin ilman minkäänlaista ohjetta. Kurssilta sai siis välittömästi uutta käytäntöön.

Torstaina kurssin jälkeen oli Neulekulkue Toivolan Vanhalta Pihalta keskustan Kompassille. Kulkueessa oli kyllä yllättävän vähän neulojia. Luulenpa, että jo pelkästään Jyväskylästä olisi löytynyt useampi puikkojen kilkuttaja. Kuljimme rauhallisesti, samalla neuloen. Kompassilla festareitten järjestäjiä haastateltiin. Oli hienoa, että festarit tulivat näkyvämmäksi ja neulomista ja sen hyviä vaikutuksia tuotiin esille. Neulekulkueesta oli juttua myös Keskisuomalaisessa. 


Lauantaina kävin katsomassa Toivolan pihan markkina-alueen. Ilma oli kaunis ja aurinkoinen, ihan täydellinen tarkoitukseensa. Toivolan pihan kellarissa oli suunnittelijoiden trunk show. Halusin nähdä erityisesti Heidi Alanderin huiveja valmiina ja hypistellä niitä vähän. Huiveja olikin useita ja tietysti myös itse suunnittelija oli paikalla. Muutaman huivin nimen laitoinkin itselleni muistiin, jos vaikka Ravelrystä hommaisin itselleni ohjeen. Alueella oli paljon lankamyyjiä ja ihastelin lankavyyhtien värejä. Kiertelin myyntikojuja, mutta en ostanut yhtään lankaa. Oli vähän runsaudenpula ja toisaalta lankoja on jo valmiiksi kaapissa. Jospa käyttäisin ne ensin pois. En myöskään halunnut ostaa lankaa varastoon, kun tarvetta ei tällä hetkellä ollut. 


Tapahtuma on mielestäni ihana ja on hienoa, että käsityön harrastajillekin on omat festarit. Toivon, että festarit kehittyvät vuosien myötä ehkä vielä laajemmaksi tapahtumaksi ja enemmän sellaisiksi, että sinne löytäisi tiensä myös tavalliset neulojat, jotka eivät välttämättä ole Ravelryssä tai seuraa kovin paljon neulojien sosiaalista mediaa. Itse lähdin markkina-alueelle pikaisesti, suunnittelematta, enkä ehtinyt pyytää neulojakavereita mukaan. Ensi vuonna täytyy suunnitella asiaa hieman tarkemmin. Jollain omalla käsityöporukalla festareihin osallistuminen olisi vielä mukavampaa. Voisi ihan vaan neuloa ja istua kahvilla ja jutustella, mitä moni tekikin Toivolan pihan Muisto-kahvilassa. Ehkä ensi vuonna...


Kommentit

 1. Mahtavan näköinen tapahtuma!
  Taidankin napata tuon neulotun/virkatun viiri-idean kasvariini. Ja pälkähti vielä mieleen, jos sen tekisikin muovipusseista leikatuista suikaleista, siitä tulisi kosteuden kestävä. Täytyykin kokeilla, toimiskohan idea käytännössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtuma oli kiva, varsinkin kun aurinko sattui paistamaan. Hienoa idea, Riina. Sähän voit leikata viirin muotoisia paloja värikkäistä muovipusseista ja ommella niitä vaikka päällekkäin, niin tulee vähän paksumpia. Tai ootko kokeillu silittää muovipusseja? Silloin niistä saa paksun muovin, josta voi leikata mitä vaan.

   Poista
 2. Minustakin oli mukava tapahtuma. Ajelin yksin Pohjanmaalta festareille vain perjantaiksi, niin jäi harmittamaan tuon trunk shown missaaminen. Mietin myös, että tapahtuman lämminhenkisyydestä huolimatta, olisi ollut mukavaa ihastella ja istuskella porukassa, joten ensi vuonna pitää suunnitella osallistumista paremmin. Sellaista fiilista olikin kurssilla (osallistuin popcorn-virkkauskurssille), joten jos ei muuta, niin harkitsen enemmän osallistumista sitten niihin, jotta voi jakaa toisten kanssa oikein kunnolla hullaantumisensa lankojen maailmaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin sun postauksen ja ajattelin, että olis pitänyt vaikka ehdottaa Blogisiskoissa kässäbloggareiden tapaamista. Tällaisessa tapahtumassa on mukavinta olla porukalla ja viettää aikaa neulomisen merkeissä. Ja yhdessä hullaantuminen👍😂 Rentouttavaa loppulomaa sulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…