Siirry pääsisältöön

Kirjontajuttuja- kirja

Kirjavinkki                                                    Kirja saatu arvostelukappaleena Kirjapajalta


Kirjonta on aina ollut minulle mieluinen käsityötekniikka. Lapsena tein kanavatöitä äidin kaverina ja yläkoulussa rakastin ristipistojen pistelemistä. Parikymppisenä tein vielä joitakin huoneentauluja kirjoen, mutta sen jälkeen kirjonta unohtui vuosiksi. Viime vuosina olen taas muistanut, kuinka kivaa kirjonta olikaan. Olen tehnyt muutaman kirjontatyön, mutta enemmänkin tekisi mieli tehdä. 


Olinkin melko onnellinen saadessani uuden, ihanan ja inspiroivan Kirjontajuttuja-kirjan Kirjapajalta arvioitavaksi. Kirjan on kirjoittanut Cristin Morgan ja se on julkaistu englanniksi tänä vuonna. Kirja sisältää 20 houkuttelevaa ohjetta ja innostavaa ideaa erilaisiin kirjontatöihin. 


Ohjeet on jaettu kolmeen osioon, ohjeita kehyksiin, kotiin ja omaksi iloksi. Kirjan alussa on lisäksi tekijän esittely ja kahden aukeaman verran tietoa kirjonnassa tarvittaviin välineisiin ja tarvikkeisiin. Kirjan lopussa on vielä osio menetelmät ja pistot. Sieltä löytyy kuvia ja ohjeita erilaisten pistojen tekemiseen ja esim. kuvien siirtämiseen kankaalle. Ihan lopussa on vielä piirretyt kuvat käytettäväksi kirjontaan ja erityisenä plussana kirjan ohjeisiin tarkoitetut silityskuviot erillisellä arkilla. Silityskuviot tuntuivat loistavalta kirjontatyön aloittamista helpottavalta asialta. 


Mielestäni kirjan ideat ovat raikkaita ja trendikkäitä, mikäli trendeistä mitään ymmärrän. Tykkään siitä, että perinteinen, vuosisatoja vanha käsityötekniikka on tuotu tähän päivään ja mallit ovat moderneja. Kuvioissa ei ole varsinaisia vaikeustasoja, mutta kirjassa on monipuolisesti malleja, joissa on vain vähän kirjottavaa ja myös niitä, joissa on vähän enemmän. Kuitenkaan mitään isoja ruutupiirroksia kirja ei sisällä, eikä siellä ole myöskään yhtään ristipistomallia. 


Ideat ovat monikäyttöisiä ja kirjontakuvioita voi käyttää omiin tarpeisiinsa luovasti. Kuvioita voi kirjoa esimerkiksi kauppakasseihin, pöytätabletteihin, koruihin, tauluihin, tyynyihin tai vaatteisiin. Vaikkapa kirjan kaktustablettien kuvio sopii hyvin myös kangaskassin koristeeksi tai penaalin tai pussukan kylkeen. 


Kirja käynnisti ainakin minulla ideoinnin, mihin kaikkialle kirjontaa voisi käyttää tuomaan piristystä tai iloa. Kirja on erittäin inspiroiva ja luovuutta herättelevä. Kirjassa on iloisia värejä ja siitä tulee hyvä mieli.


Kirjassa Cristin kannustaa aloittamaan kirjonnan ja tuottamaan kauneutta arkeen vaikka vain muutamilla yksinkertaisilla pistoilla. Kirjonnan voi hyvin aloittaa yhdestä pienestä kuviosta. Kaikki kirjan ohjeet ovat myös tavalliseen arkeen sopivia, arkisia esineitä, joten kauniista asioista ja omasta kädenjäljestään voi nauttia joka päivä. Tämä on aika ihana ajatus, joka varmasti toteutuu usean kädentaitajan elämässä muutenkin. Varsinkin tähän aikaan vuodesta kaikenlainen synkkyyden karkoitus piristävillä asioilla on tarpeen. Ei siis muuta kuin sohvan nurkkaan kankaan, neulan ja ihanan värikkäiden kirjontalankojen kanssa. Mukaan voi ottaa vielä kupillisen erityisen kauniissa pullossa myytävää glögiä. Glögipullon olen ostanut ihan itse juurikin sen kyljessä olevien kirjontakuvioiden vuoksi. Ja kuten kuvista huomaatte, kupissa ollut glögi on huvennut valokuvien ottamisen aikana niin, että alemmassa kuvassa on enää pelkkä tyhjä kuppi. 

Ihanaa päivää sinulle!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!