Siirry pääsisältöön

Puiset kuusikoristeet

puinen joulukoriste

Jouluisia koristeita on aina mukava tehdä. Niiden tekemisestä tulee jotenkin jouluinen olo. Viime vuonna askartelin kuusenkoristeita vanhan kirjan sivuista. Edellisenä vuonna testailin lastunauhaa jouluaskarteluissani. Olen myös virkannut lumihiutaleita kuusenkoristeiksi. Tänä vuonna päätin kokeilla pitkästä aikaa puutöiden tekoa, kun kotoa löytyi sopiva pätkä höylättyä lautaa. Lauta on noin 2 cm paksua. Minulla on käytössä vannesaha, mutta uskon, että nämä koristeet onnistuvat ihan käsisahallakin. Lautana voi käyttää vaikka eurolavojen raakalautaa.


Sahasin laudasta kolmioita, jotka eivät tarkoituksella ole keskenään samankokoisia. Halusin kuusien olevan hieman kallellaan, kuten Marimekon Kuusikossa-kuosin kuuset, jotka toimivat tässä inspiraationa. Kolmioista sahasin vielä suorakulmaisesta kärjestä pienen palan pois. Kolme, kuusien latvoiksi tulevaa kolmiota jätin kokonaisiksi. Hioin hiekkapaperilla teräviä reunoja jonkin verran. 


Sommittelin palat päällekäin ja liimasin ne Eri Keeperillä toisiinsa. Jätin kuuset yön yli kuivumaan. Suunnittelin maalaavani kuuset mustaksi, mutta puun väri alkoikin näyttää ihan hyvältä. Joten ne jäivät sitten tällaisiksi. 

joulukuusi diy

Puisia kuusikoristeita voi hyvin käyttää joulun ruokapöydässä koristeena tai niihin voi laittaa paikkakortit roikkumaan. Ne voi myös asettaa jouluisiin asetelmiin tai joulukukkien keskelle. Itse ajattelin asettaa ne eteiseen kauniille lautaselle lähelle sisääntuloa pienten jouluvalojen kanssa. 

kuusikoriste

puutyöt koriste

Tai voihan näitä käyttää vaikka glögimukin alusina, kuten alimpana olevassa kuvassa. Kahdesta kuusesta voi muodostaa pannunalusenkin. Parhaimmillaan kuuset taitavat kuitenkin olla tasaisella alustalla pystyasennossa.

Puutöiden teko oli mukavaa ja palkitsevaa. Liian harvoin vain tulee tartuttua koviin materiaaleihin. Tällaisten yksinkertaisten puutöiden teko onnistuu myös lasten kanssa. He yleensä innostuvat sahaamisesta ja naulaamisesta. 

joulukoristeet diy

itse tehty joulukoriste

Tämä blogipostaus on osa Käsityöblogien joulukalenteria. Mukana on 24 upeaa ideaa tai käsityöaiheista joulujuttua. Kannattaa käydä lukemassa. Eilen vuorossa oli Belle Èpoque Wedding- blogin kauniit Bambi-patalaput ja huomenna pääsette ihastelemaan Punatukka ja kaksi karhua- blogin postausta. Kaikki mukana olevat blogit löydät Facebookin Käsityöblogit-ryhmästä tai Rosanna of may-blogista.

Ihanaa joulun odotusta kaikille ja leppoisia käsityöhetkiä!

Postauksen kuvat, työvaihekuvia lukuunottamatta, ovat tällä kertaa tyttäreni ottamia. 

Kommentit

  1. Onpa söpöjä! Ihanan maanläheisiä koristeita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pipo-otus! Puu on kyllä aika kiva materiaali ja näyttää aina hyvältä :-)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä oli kyllä kiva tehdä. Puutöiden tekeminen meinaa vaan arjessa unohtua, kun on paljon helpompi ottaa vaan neuletyö sohvan nurkkaan.

      Poista
  3. Nämä on kyllä super hellyyttävän kauniit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Melissa! Minäkin tykkään näistä :-)

      Poista
  4. Hienoja! Laitoin linkin erikseen vielä FB-sivuilleni. (HEIDIDIDIT)

    VastaaPoista
  5. Kivoja! Tykkään että kuuset on vähän vinoja ja siten erilaisia keskenään. Symppiksiä. Olisipa hauskaa tehdä puutöitä! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anna-Maria! Minäkin pidän kuusien vinoudesta. Pienien puutöiden teko on kivaa ja suhteellisen helppoakin. Ne vaan vaativat harmillisesti vähän erilaiset tilat. Ihan olohuoneessa ei oikein voi ryhtyä sahailemaan. Toivottavasti sinäkin saat mahdollisuuden joskus tehdä puutöitä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h