Siirry pääsisältöön

Himmelihommissa

Viikonloppuun sisältyi loistavaa seuraa, saunomista järven rannalla, huippuruokaa ja askartelua. Luksusta siis. Olimme saaneet kutsun mökkeilemään ja mökin omistajan kanssa jaamme askarteluinnostuksen. Tällä kertaa päätimme tutustua yhdessä himmeleiden tekoon. Edellisen kerran, kun tapasimme, kokeilimme fimomassakorujen tekoa (niistä voin tehdä postauksen joskus myöhemmin). Ajattelimme, että yhdessä himmelien teko ei olisi ehkä niin hankalaa, kun opetteluun saisi toisesta tukea. 

himmeli

Suunnitelimme tekevämme himmeleitä perinteisistä oljista ja lisäksi mustista pilleistä. Tarvikkeet hankimme Sinellistä. Olkien ja pillien lisäksi tarvitsimme kalalankatyyppistä lankaa, mahdollisimman pitkän neulan, helmiä ja sakset.

himmeli askartelu

Aloitimme pillestä ja hyvä niin. Pilli oli paljon armollisempi aloittelijalle. Pilli pätkittiin kahteentoista samanpituiseen pätkään, jotka yhdistettiin toisiinsa Sinellin ohjeiden mukaan. Homma oli oikeastaan melko koukuttavaa. Kun idean oppi, ei tarvinnut kovasti päätään vaivata ja pikkuhimmeleitä alkoi syntyä vauhdilla. Päätin tehdä yhden isomman himmelin vanhan olkityökirjan kuvien mukaan. Samanlaisia himmeleitä löytyy myös pinterestistä.

pillihimmeli

Näitä pieniä himmeleitä voisi tehdä vaikka joulukuusenkoristeeksi.

himmeli

Tällainen siitä tuli. Isoin kuutio on tehty koko pillistä, pituus reilu 20 cm ja pienimmässä kuutiossa pillin pituus on 3 cm. Laitoin noin 1cm pituiset pillinpätkät vielä jokaisen himmelikuution yläpuolelle. Käytin yhdistämisessä mustaa lankaa. Halusin perinteisen muotoisen himmelin, mutta musta väri tuo siihen vähän moderniutta. Toisaalta taidotkaan eivät vielä olisi riittäneet suureen kikkailuun, joten helppo peruskuutio oli paras valinta.

timanttihimmeli

Halusin kokeilla myös timantin muotoista himmeliä. Aloitin sen tekemisen oljista, mutta jouduin luovuttamaan. Oljen sisällä neula ja lanka ei luista ollenkaan samalla tavalla kuin pillissä. Sinellin ohjeessa oli vain peruskuution ohje, joten jouduimme miettimään, kuinka saisimme timantin muodon samalla yhdistämistekniikalla. Kokeilemalla onnistuimme. Kuvassa näkyy timanttihimmelin muoto ennen alku- ja loppulangan yhdistämistä.

timanttihimmeli pilleistä

Kun himmelikuutio tai -timantti oli muodossaan, lisäsin muutaman helmen koristeeksi.

himmeli

Himmelin tekeminen oli melko palkitsevaa. Peruskuutio onnistuu helposti ja kuutioita voi käyttää yksinään tai rakentaa niistä isomman himmelin. Suosittelen kokeilemaan.

himmeli diy

Onneksi joulu on tulossa. Saattaapa katossamme roikkuva himmeli saada vielä seuraa.

Kommentit

  1. Noita himmeleitä täytyy kokeilla!
    Ja kiva toi musta pillihimmeli. Pilleistä voisi aloittaa.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla ja aloittaa pilleillä. Minäkin tykkään pillihimmelistä, se on jotenkin perinteinen, mutta kuitenkin uuden näköinen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h