lauantai 29. lokakuuta 2016

Pannumyssy

Olen juonut lähes koko aikuisikäni päivittäin kahvia. Tee on kuulunut lähinnä iltahetkiin, ettei kahvi vie yöunia. Viime syksynä tein kokeilun ja päätin jättää kahvin kokonaan arjestani. Juon kahvia vain juhlissa tai silloin tällöin kahvilassa.

Teetä juon nykyään päivittäin. Joskus rauhallisesti haudutellen, aamuisin vähän enemmän kiireellä. Aina kuitenkin käytän irtoteetä. Ostan teeni usein jyväskyläläisestä, ihanasta Teeleidistä. Teeleidi on idyllinen, rauhoittava ja laadukasta teetä tarjoava paikka. Suosittelen lämpimästi paikkaa kaikille. Olen virkannut Teeleidin eteiseen myös pitsigraffitin.

Teen haudutukseen sopii parhaiten joku kaunis teepannu. Minulla on käytössä kaksi teepannua. Toinen on yli 20 vuotta sitten lahjaksi saamani venäläinen teepannu. Teetä on kiva juoda rauhassa ja useita kupillisia. Silloin on tärkeää, ettei tee jäähdy pannussa. Neuloin omalle pannulleni sopivan pannumyssyn jo viime syksynä pitämään teen lämpimänä.

tee, musta tee, tunnelma

Idean sain Loani Priorin kirjasta Villin vallattomat teepannumyssyt. Kirjassa oli todellakin vallattomia ja taideteosmaisia pannumyssyjä. Siellä oli opastettu myös perusmalli kahdella pyöröpuikolla neuloen. Kokeilin omassa pannumyssyssäni tätä tekniikkaa. Se oli melko kätevää. Minulla sattui olemaan kahdet 7mm pyöröpuikot, toiset olivat bambua ja toiset metallia. Niillä neulominen oli suhteellisen selkeää, koska neuloin aina vuorotellen eri värisillä puikoilla.

diy, pannumyssy, neulonta, neulominen, tee

neulominen, pannumyssy, tee, teehetki, tunnelma

Loin paksusta langasta omalle pannumyssylle sopivan määrän silmukoita. Itselläni oli Novitan Huopanen-lankaa ja aloitussilmukoita 48. Kannattaa kokeilla eri työvaiheissa neulomustaan oman teepannun päälle, niin saa kerralla sopivan. Neuloin joustinneuletta (2o 2n) 5 kerrosta suljettuna neuleena. Tämän jälkeen oli pannussani oli nokka, joten myssyn sivut piti neuloa tasona, ensin toinen ja sitten toinen puoli. Neuloin sileää neuletta sivuihin noin 12 kerrosta. Tämän jälkeen neuloin vielä kaksi kerrosta suljettuna neuleena, jonka jälkeen aloitin kavennukset. Kavennukset tein niin, että neuloin 4 silmukkaa ja sen jälkeen 2 silmukkaa yhteen. Kun puikoilla oli enää 8 silmukkaa, katkaisin langan ja vedin langan loppujen silmukoiden läpi. Sitten vaan lankojen päättely ja myssy käyttöön.


Tunnelmallisia teehetkiä!

8 kommenttia:

 1. Kauniit asetelmat. Kivoja ohjeita täällä maitopurkeista, betonista, kruunukorkeista jne. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 2. Minäkin juon kahvia vain erityistilanteissa. Kotona juon aina irtoteetä. Pannumyssy täytyy kyllä olla, että tee pysyy riittävän kuumana. Sinulla on kyllä kaunis teepannu ja kuppi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pannu ja kupit on saatu lahjaksi kauan sitten. Jostain syystä kupit on jääneet melko vähälle käytölle. Täytyisi useammin ajatella kauneutta käytännöllisyyden sijaan.

   Poista
 3. Mun äidilläni oli kahvikannumyssy. Hän keitti kahvinsa normaalisti hellalla, pannukahvia. Sitten hän teki isän pelkälle kuumalle vedelle oman myssyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen vanhaan pannumyssy oli jokapäiväisessä käytössä varmaan jokaisen kodin arjessa. Niin ja joissakin kodeissa oli käytössä ilmeisesti useampiakin. Ihanasti ajateltu, että molempien vanhempiesi pannuissa oli omat lämmittävät myssyt :-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!