Siirry pääsisältöön

Kooste käsityövuodesta 2017

Joulun aika on mennyt leppoisasti kotosalla nautiskellen joulusta ja läheisistä. Toivottavasti teidänkin joulunpyhät ovat sujuneet hyvin. Nyt vuosi alkaa olla lopuillaan ja useissa blogeissa on vilahdellut koosteita kuluneesta vuodesta. Lisäksi sain myös haasteen koostepostauksen tekemisestä Käsintehtyä ja kaunista -blogin Marjo-Riitalta. Olihan sitä sitten suunnattava katse menneisiin kuukausiin.

Tavoitteenani on koko blogin olemassaolon ajan ollut tehdä erilaisia käsitöitä, kokeilla joskus jotain uutta ja postata niistä. Kuluneena vuonna olenkin neulonut, ommellut, tehnyt koruja ja muita askarteluja ja ihan vähän virkannutkin. Olen myös postannut muutamista taide- ja tekstiilitaidenäyttelyistä ja käynyt Neulefestareilla. Lisäksi olen tehnyt ensimmäiset kirja-arvioni sukka- ja lapaskirjoista.

Ompelu on minulle jotenkin kausittaista. Innostun siitä useinkin, mutta valmista saan kuitenkin harvoin. Ompelen aina vain itselleni. Ommelluista vaatteista olen eniten käyttänyt harmaata villakangastakkia ja petroolin väristä trikoomekkoa. Trikoomekkopostaus oli myös luetuin ompelupostauksistani.


Neuletöitä on valmistunut useampia johtuen ehkä neuletyön helppoudesta jatkaa sitä missä vaan ja kuljettaa työtä mukana. Neuletöistä ehdottomasti eniten käytetty, eniten luettu ja myös oma suosikkini on ruskea alpakkaneuletakki. Se on niin lämmin ja kuitenkin ohut, että se on usein toiminut perusneuleena ja pelastanut palelemiselta. Ehdoton lemppari siis tältä vuodelta. Positiivinen kokemus oli myös neuloa kesäinen pellava-puuvillaneule ilman ohjetta ja saada neuleesta vielä onnistunutkin.



Uusien asioiden tai tekniikoiden opettelu piristää. Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa makrameesolmeilua, joka olikin tämän vuoden käsityötekniikka. Tein myös onnistuneesti nokipainantaa ja testasin aurinkovärjäystä. Opettelin alkuvuodesta myös briossineuletta, jolla neuloin värikkään kaulahuivin. Uusia juttuja oli mukava tehdä ja osaa niistä olen tehnyt toistamiseenkin.




Tykkään tehdä koruja ja ne ovatkin kivoja, nopeasti valmistuvia töitä pidempien neule/ompeluprojektien välissä. Eniten on luettu postausta betonisesta korusetistä, josta tuli kyllä onnistunut ja olenkin käyttänyt sitä melko usein. Olin tyytyväinen ideaani, jonka keksin ennen ystävieni kanssa pitämäämme betoniaskarteluiltaa. Tänä vuonna valmistuneista koruista omat lempparini ovat olleet käsityöharrastajan korvakorut, joissa keikkuu lankakerien lisäksi pikkuiset sakset ja ompelukone.



Kierrätys on minulle tärkeää ja teen mielelläni kierrätysmateriaaleista myös käsitöitä. Suosituin kierrätysaiheinen blogipostaus oli repun sadesuojus, jonka ompelin vanhan, rikkinäisen sateenvarjon kankaasta. Itselle mieluisin kierrätyskäsityö oli tänä vuonna vetoketjukorvakorut, jotka sopivat loistavasti myös tämän vuoden pikkujouluasuuni (joka myös oli kierrätyshenkinen, koska mekko ja nahkajakku oli hankittu kirpputorilta).



Tästä vuodesta jäi käteen kyllä monta valmista käsityötä (noin 40 kpl) ja oikeastaan vielä jokunen keskeneräinenkin. Niiden valmistumista voi sitten odotella ensi vuoden puolella. Erityisesti mieleen  on jäänyt blogin kautta moniin ihaniin, uusiin ihmisiin tutustuminen ja useiden postausten kannustavat kommentit. Te, jotka luette blogiani, olette minulle todella tärkeitä.

Myös käsityömessut Tampereella useamman vuoden tauon jälkeen innostivat ja juttua messupostauksestakin luettiin aika monta kertaa. Olen saanut myös useita instaseuraajia ja tykkään seurailla myös muita käsityöharrastajia. Jos et vielä seuraa blogiani facebookissa tai instassa (löytyy nimellä lumisiivet), tervetuloa seuraajaksi.

Vuoden ajan postauksiani katsellessa huomasin ommelleeni melko vähän. Siinä haluaisin tsempata. Minulla on useampi kangas valmiina ja ideat ja kaavatkin etsittynä, mutta jotenkin ompelemisen aloittaminen on minulle haasteellista. Valmiit kaavat eivät koskaan sovi minulle suoraan. Sen vuoksi muokkaan vaatetta moneen otteeseen ommellessani enkä jälkikäteen enää osaa korjata lopputulosta kaavoihin. Ehkä ne luottokaavat, joista kirjoitin tuunausluennon yhteydessä, helpottaisivat aloitustuskaa. Toivon siis oppivani korjaamaan kaavoja ja muokkaamaan niitä paremmin itselleni sopiviksi. Virkkaamisesta tykkään, mutta jostain syystä tänä vuonna virkkasin vain hyvin vähän. Ensi vuonna sitäkin voisi tehdä vähän enemmän.

Haluaisin ensi vuonna kokeilla ainakin yhtä uutta käsityö/askartelutekniikkaa. Haluaisin myös hieman pitkäjänteisyyttä tehdä käsityöt loppuun asti ennen kuin aloitan uusia, (muka) innostavampia projekteja. Koskaan en ole osallistunut yhteenkään KAL-projektiin, mutta en uskalla vielä luvata, että tulevana vuonnakaan osallistuisin. Voin kyllä vakaasti harkita. Kohta alkavan vuoden käsityötekniikaksi on valittu kirjonta, joten sitäkin olisi kiva taas pitkästä aikaa tehdä. Olen myös aloittanut pienesti bullet journalin ja haluisin kehittyä siinä. Mutta ennen kaikkea haluan pitää blogini ja käsitöiden tekemisen tulevanakin vuonna mukavana harrastuksena, josta saan energiaa arkeeni ja joka auttaa rentoutumaan hektisen ja joskus haastavankin työn vastapainona.


Toivon myös sinulle oikein onnellista uutta vuotta, paljon luovuutta ja innostavia hetkiä käsitöiden parissa! 

Kommentit

  1. Kiitos tästä vuodesta ja ihanista ideoista!
    Ja oikein ihanaa ja inspiroivaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina, samoin sulle <3 Inspiroituminen on ihanaa :-)

      Poista
  2. Kaunis on ollut blogisi kulunut vuosi! :) On ollut kiva tulla mukaan seuraamaan menoa ja inspiroitumaan kauniista käsitöistä.

    Mukavaa tulevaa vuotta sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jenni! Kiva, kun olet ollut mukana seuraamassa. On ollut kiva tutustua.

      Poista
  3. Tosi kivoja juttuja oot kyl tehnyt ja ihanan monipuolisesti. Kiitokset tästä vuodesta ja ihanaa käsityövuotta 2018! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sanna <3 Samoin voisin kiittää sinua ihanan inspiroivista jutuista Kototeko-blogissa!

      Poista
  4. Olet kyllä monipuolinen kässäilijä! Kaikista tekemistäsi töistä näkyy huoliteltu kädenjälki ja hyvä suunnittelu. Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
  5. Todella paljon upeita käsitöitä olet tänä vuonna tehnyt! Näitä vuosi koosteita on kiva lukea ja samalla palata siihen mitä kaikkea toisten blogivuoteen mahtuu :) Kiitos kuluneesta vuodesta ja ihanaa uutta vuotta 2018 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia, samoin sulle! Koostepostaukset on kyllä kivoja. Itsellekin palautuu samalla mieleen vuoden tulokset.

      Poista
  6. Olet tehnyt ihania asioita <3
    Mukavaa alkavaa vuotta!

    VastaaPoista
  7. Nämä koosteet on kyllä ihania ja näistä saa hyviä vinkkejäkin: mulla on ollut lyhyen perusneuletakin ohje etsinässä, mutta ei taida olla enää. :) Ihanaa alkanutta vuotta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait idean omaan neuletakkiisi. Tämä on kyllä ollut niin loistava arjessa, että pitäisi melkein tehdä samalla mallilla toinenkin. Kaipailisin ehkä harmaata vaihtoehdoksi. Kiitos, samoin sulle Maarit!

      Poista
  8. Käsityörikasta tätä vuotta. Kaunista katseltavaa oli viime vuoden käsityökavalkadissa. Ompelusta olen juuri samaa mieltä. Hyvät peruskaavat helpottavat hommaan ryhtymistä. Minä laitan kaavojen reunoihin muistiin kaikki saumanvaroista lähtien, niin kankaat on helppo leikata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sulle Johanna! Ja kiitos erityisesti tämän vuoden kommenteista ja kannustuksista! Mulla on vielä oppimista noiden kaavojen kanssa. Yritän tänä vuonna panostaa niihin.

      Poista
    2. Tai siis korjaan, viime vuoden kommenteista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h