Siirry pääsisältöön

Jyväskylän Kädentaitomessut 2019


                                                                                            Messuliput saatu Mediapro Finland Oy:ltä

Tänä viikonloppuna on Jyväskylän Paviljongissa kolmet messut yhtäaikaa. Minua kiinosti tietysti eniten Kädentaitomessut, mutta pyörähdin lisäksi myös antiikki- ja hyvinvointihalleissa. Vaikka auringon paiste houkuttelikin ulkoilemaan, messuilu hyvän ystävän seurassa oli silti hyvä valinta. Onneksi aurinko paistaa jo melko pitkään, joten ulos ehtii messuiltuaankin.


Jyväskylän Kädentaitomessut ovat melko pienet verrattuna Tampereen messuihin. Hyvä puoli pienuudessa on se, että messualueen jaksaa hyvin kiertää kokonaan, eikä ihmisiä ole ruuhkaksi asti. Tässä postauksessa esittelen vain muutamia mieleen jääneitä asioita messuhallista. Kamera välillä unohtui enkä siis kuvannut kovin paljon. Oli myös kiva vain jutella esittelijöiden kanssa.Yllä olevat kuvat on paikallisen eli Keski-Suomen Taitokeskuksen esittelypisteestä. Ylimmän kuvan kangas on opiskelijan maalaama ja siitä on tehty vahakangas. Myös toisessa kuvassa oleva takki on itsemaalatusta vahakankaasta ommeltu sadetakki. Taitokeskuksen kurssiohjelma vaikutti houkuttelevalta ja monipuoliselta. Myös myynnissä olleet Ebba Masalinin kuvataulut jäivät mieleen. Olen niitä katsellut ennenkin ja nyt tietäisin niille hyvän paikankin. Onneksi niitä saa Jyväskylän keskustan Aiviasta, vaikka messuilta en niitä vielä ostanutkaan. 

Messuilla kierrellessä kiinnitin huomiota kuviotrikoiden suureen määrään. Niitä tuntui olevan joka nurkan takana ja valikoimaa melko runsaasti. Mietinkin, onko tämä sellainen tuote, jota tällä hetkellä menee paljon kaupaksi. Ehkä. Itse ompelen vähemmän kuviokankaita ja varsinkin kuviotrikoita. Jos minulla olisi pieniä lapsia, voisin kuvitellakin ostavani ihania kuviollisia trikookankaita, jotka olisivat lapsen päällä mukavia ja kuviot innostavia. Lisäksi messuilla oli tarjolla paljon lankoja, helmiä, askartelutarvikkeita ja myös valmiita tuotteita. Jonkin verran oli työnäytöksiä ja kaikkien messujen yhteisellä esiintymislavalla oli myös muotinäytös. 
Kolme yllä olevaa kuvaa on Mereenin kankaista ja tuotteista. Mereen kuulosti nimenä uudelta, mutta nettisivuilta selvisi, että nimi on ollut Käpynen ja on vaihtumassa uuteen. Myyntipiste näytti kivalta vanerikalusteineen ja kankaatkin olivat kivoja. Tykkäsin varsinkin keltaisista, iloisista kuviokankaista. Ihania koruja ja kylttejä myi Meimi design. Koruissa oli sanoja tai pieniä lauseita. Ne olivat tyylikkäitä ja samalla jotenkin nostalgisia. Erityisesti mieleen jäi vanhalla kaunokirjoituksella kirjoitetut sanat roikkuvissa korvakoruissa. 
Yllä olevat kuvat on otettu kasviaiheisista kuvioistaan tunnetun Nuppu Print Companyn pöydiltä. Kasvien kuviot on toteuttu todella kauniisti ja herkästi kankaisiin, vaatteisiin, paperituotteisiin ja mm. tiskirätteihin. Mukana on monia itsellenikin mieluisia kasveja, kuten vanamo ja lemmikki. En ehkä osaisi kuvitella päälläni näin hempeää kukkakangasvaatetta, mutta tiskirättejä lähti mukaan. 
Viimeiset kuvat on kuviotrikoita, kaavoja ja vaatteita myyvän Ehta:n pisteeltä. Se oli helppo löytää sirkusteltan muotoisen sovituskopin perusteella. Täälläkin oli monenlaista kangasta. Innostuin yllättäen mustapohjaisesta kukkakankaasta, jota ostinkin itselleni mekon verran. Tämä kangas ei saa nyt jäädä kaappiin hautumaan, vaan yritän ommella sen valmiiksi ennen kesää. 

Messuostokseni olivat hyvin maltilliset. Tiskirättien ja mekkokankaan lisäksi ostin vain sormeen pujotettavan langanohjaimen kirjoneuleeni neulomiseen ja muutaman silmukkamerkin. Etsiskelin ihan perinteistä kangasliitua, mutta sellaista ei sattunut kohdalle. 

Messuista jäi hyvä fiilis. Oli kiva viettää muutama tunti käsityöasioiden ympärillä. Messuilta jää aina innostunut olo ja kotiin tullessa haluaisi heti aloittaa jotain uutta. Ehkä kohta neulon muutaman kerroksen kirjoneulettani ja testaan uutta langanohjainta. Messut ovat vielä huomenna auki, joten vielä ehtii kiertelemään. Leppoisaa lauantai-iltaa!
Kommentit

  1. Kiva, kun pääsin kurkkaamaan messuja näin virtuaalisesti. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Kuvia olisi voinut ottaa vaikka kuinka paljon, mutta silloin messuista nauttiminen jää vähän vähälle. Tällä kertaa sain mielestäni sopivasti kaikkea. Mukavaa viikkoa sinulle, Kirsti Kaija!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la