Siirry pääsisältöön

Melkein vuoden kestänyt ristipistotyö


Viime vuoden hiihtoloman aikaan ihastelin moderneja ristipistotöitä, joissa oli joku kiva teksti. Haaveilin aloittavani itsekin ristipistotyön, mutta en vaan keksinyt sopivaa tekstiä. Mikään ei oikein tuntunut innostavalta. Sitten mieheni sai idean. Hän on nuoruudessaan pelanut Boulder Dash-nimistä peliä ja ehdotti pelin logoa kirjottavaksi.


Ja minähän innostuin välittömästi. Etsimme pelin logon netistä ja yritin siirtää kuvaa ruudutusohjelmaan (en tiedä, mikä on ohjelman oikea nimi). Netistä löytyy siis useitakin ilmaisia ohjelmia, joiden avulla omasta kuvasta saa ruudutetun tulosteen, jota voi käyttää ristipistotyössä tai kirjoneuleessa. Tässä yksi vaihtoehto, mutta tätä en ole itse testannut. 


Ilmaisohjelman tuloste ei kuitenkaan minulla ihan toiminut. Muokkasin itse ruutupiirrosta enemmän oikean logon suuntaan. Otin valmiista ruutupiirroksesta ainoastaan oikean ruutumäärän tekstiin Boulder Dash. Alaosan pikkuteksti piti muokata selkeämmäksi ja oikean kokoiseksi. 


Ristipistotyö oli haastava juuri sen vuoksi, että ihan valmista, toimivaa ohjetta ei ollut. Värejäkin testailin useampaan kertaan. Virheitä tuli tehdessä aika paljon ja olen purkanut pistoja monesti. Mutta kyllä sekin kannatti. 


Ristipistoja pistelin yli vuoden. Välillä koko työ ärsytti ja piti ottaa siihen vähän etäisyyttä. Välillä innostuin taas kovasti ja työ eteni harppauksin. Mustaa reunusta tuli pisteltyä kesän automatkoilla. Melko työläs projekti tämä oli, työn koko on noin 25cmx20cm. Seuraava ristipistotyö voisi olla vähän pienempi. 

Nyt työn valmistuttua mietin, mitä tästä tulisi. Työhön ryhtyessä ajattelin tehdä siitä taulun. Nyt en ole enää siitä ihan varma. Olisiko hyvä idea tehdä ristipistotyöstä osa tyynyä vai sittenkin se taulu?  Vai jotain ihan muuta. Ehdotuksia saa esittää. 


Auringon paistaessa on ihanaa ajatella tulevia pääsiäisen ajan vapaapäiviä. Oleilun ja rentoutumisen lisäksi tartun ehkä käsitöihinkin. Suunnitelmissa on ainakin testata vihdoin Tampereen kädentaitomessuilta ostamaani Punch Needle:ä.

Ihanaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa sinulle!

Kommentit

 1. Onpa upea.
  Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Upea ja varmasti kovatöinen. Olisiko valokuva-albumin kanteen hyvä? Ja vessan taulu ois mun toinen ehdotus, älä kysy miksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Hyviä ideoita. Katsotaan, mitä tästä sitten tuleekaan...

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la